Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


AVM´LER CADDE ESNAFINI ÖLDÜRÜYOR


Şehrin dört bir yanına dağılmış olan ve neredeyse her geçen gün bir yenisi açılarak marketler zincirine eklenen AVM´ler esnafa büyük darbe indiriyor.

Yaptıkları çeşitli kampanyalar ve geniş ürün ağıyla, vatandaşlara daha cazip geliyor. Çünkü bu marketler gıdadan temizliğe, kozmetikten tekele, manavdan kasaba, kırtasiyeden zücaciyeye kadar her türlü ürününün satışını gerçekleştiriyor.

Vatandaşlar ise neredeyse ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri tek bir yerden almanın avantajını kullanarak özellikle son yıllarda sayısı gitgide artan büyük marketlere akın ediyor.

YERLİ ESNAF DERTLİ
Bazı esnaflar, mevsimi olsun olmasın her türlü sebze ve meyveyi bünyesinde barındıran zincir marketlerin bir çok ürünü satmasının sektörde iş yapan diğer esnafları olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Siftah etmekte dahi zorlandığını söyleyen küçük esnaf, ?Eskiden vatandaşa ürün yetiştiremezdik. Şimdi ise doğru dürüst siftah dahi yapamıyoruz. Aldığımız duyumlara göre sanki ilçede yeteri kadar yokmuş gibi iki market daha açılıyormuş. Bu gidişle kepenklere kilit vuracağa benziyoruz.? diyerek serzenişte bulunuyor.


Bu tip marketlerin şehrin dışında yer almasının daha uygun olduğunu ifade eden çoğu esnaf ?Büyük marketlerin çoğalmasıyla işlerimiz bıçak gibi kesildi. Her geçen gün git gide büyüyen bu tekelleşmeye birileri dur desin. Bunu yetkililerden bekliyoruz?dediler.

KAZANAN BAŞKALARI
Dev kazançlar elde eden büyük marketler zincirinin, ilçeye hiç bir faydası olmadığının altını çizen yerli esnaf ?İşçi istihdam ettiği gerekçesiyle kimilerine güzel görünen bu marketlerin dev kazançları kimlere fayda sağlıyor, hiç düşündünüz mü? Ödenen paraların maalesef ilçemize bir faydası yok. Halbuki alışverişler yerel esnaftan yapılsa kazanılan para yine ilçemize fayda sağlayacak. Esnaf tam bir kısır döngü içinde. Bu gidişata ne kadar dayanırız bilemiyoruz.?dediler.

Esnaflarımızın bu derlerine katılmamak elde değil. Benim acı ve tatlı günümde bulunan esnafımın çırpınışına mutlaka çare bulunmalı.


Yarınınız bugünden güzel olsun.