Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


?AYNI VAR­DAN VAR OL­MU­ŞUZ?


21 Mart , ünlü halk şa­iri­miz, Aşık Vey­sel´in ölüm yıl­dö­nü­müy­dü. Aşık Vey­sel ara­mız­dan ay­rı­la­lı tam 43 yıl olmuş. Ölü­mü­nün üze­rin­den ne­re­dey­se yarım asır geç­miş ama se­siy­le, de­yiş­le­riy­le hala içi­miz­de ya­şı­yor. Daha da ya­şa­ma­ya devam edecek.
Ünlü halk oza­nı­mız 1894 yı­lın­da Sivas´ın Şar­kış­la il­çe­sin­de dün­ya­ya gelir. Aile­si fakir ve yok­sul­dur. Yedi ya­şı­na ge­lin­ce çiçek has­ta­lı­ğın­dan bir gö­zü­nü kay­be­der. Fazla geç­me­den ikin­ci gö­zü­nü de yi­ti­rir. Dün­ya­sı artık ka­ran­lık­tır. Saz çalıp de­ğiş­ler söy­le­me­ye baş­lar. 25 ya­şın­da Esma adın­da bir ka­dın­la ev­le­nir. Kısa zaman sonra anne ve ba­ba­sı ölür. Otuz ya­şı­na gel­me­den iki ço­cuk­la ka­rı­sı da ken­di­si­ni terk eder. Ana­dan-ba­ba­dan yetim , bir de ve­fa­sız yar­dan yetim ola­rak fakr u za­ru­ret için­de iki ço­cuk­la ya­pa­yal­nız kalır.


Bu du­rum­da bile ha­ya­ta küs­mez. Dert­le­ri­ni içine atar. Ken­di­ni sa­zı­na ve sö­zü­ne verir. Ana­do­lu in­sa­nı alim de­ğil­dir ama arif­tir. His­si­ya­tı kuv­vet­li­dir. Kalp gözü açık­tır. Ana­do­lu in­sa­nı­nın ne dü­şün­dü­ğü­nü an­la­mak is­te­yen Aşık Vey­sel´in şi­ir­le­ri­ne bak­sın.


?İki ka­pı­lı bir han­da­yım, gi­di­yo­rum gün­düz gece?


Ha­ya­tı bun­dan daha iyi özet­le­yen bir dü­şün­ce­ye ben rast­la­ma­dım. Aşık Vey­sel´in bir çok de­ği­şi bugün türkü ola­rak söy­len­mek­te­dir. Bun­la­ra türkü de de­ne­mez. Bu şi­ir­ler birer dü­şün­ce ürü­nü­dür. Dost­lar beni ha­tır­la­sın, Uzun ince Bir Yol­da­yım, İkimiz Bir Fi­da­nız de­ğiş­le­rin­den ba­zı­la­rı­dır.


Aşık Vey­sel´in en çok be­ğen­di­ğim şi­ir­le­rin­den biri ?Beni Hor Görme Gar­da­şım? adlı ese­ri­dir. Hey­hat, an­lı­yo­ruz ki şairi bi­ri­le­ri küs­tür­müş, hor gör­müş. Aşık Vey­sel, on­la­ra şid­det­le kar­şı­lık ver­me­miş. Dünya var ol­duk­ça ma­ni­dar ce­va­bı­nı şiir şek­lin­de ver­miş.

Beni hor görme gar­da­şım
Sen al­tın­sın, ben tunç muyum?
Aynı var­dan var ol­mu­şuz
Sen gü­müş­sün, ben saç mıyım ?

Ne variİse sende bende
Aynı var­lık her be­den­de
Yarın me­za­ra gi­ren­de
Sen tok­sun da ben aç mıyım ?

Kimi molla, kimi der­viş
Allah bize neler ver­miş
Kimi arı çiçek der­miş
Sen bal­sın da ben çeç miyim ?

Top­rak­tan­dır cümle beden
Nef­si­ni öldür öl­me­den
Böyle em­ret­miş Ya­ra­dan
Sen ka­lem­sin ben uç muyum ?

Ta­bi­ata Vey­sel aşık
Top­rak­tan olduk gar­da­şık
Aynı yol­cu­yuz yol­da­şık
Sen yol­cu­sun ben baç mıyım?
79 yıl çi­le­li bir hayat süren Aşık Vey­sel´i ölü­mü­nün 43. Yıl dö­nü­mün­de rah­met ve min­net­le yad edi­yo­ruz. Me­ka­nı cen­net olsun.