Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MİSAFİR KALEMLER


Azmi TAŞDAN

Şair - Yazar


MIHI MISMIL EDEN VAR

Zalimlik yapıp insanlara zulmedenin cezasını yaradan elbet verir insanlara zulmedip cezasını hak vermiş ise işte ona denir mıhı mısmıl eden var diye efendim.
Zamanın birinde bir zalim padişah gelir o beldenin nalbant.

Ustasını huzuruna getirtir ve ona şöyle der ey usta seksen bin sarı altın, doksan bin doru altın, yüz bin kır atın nalını çivisini bulup atları nallayacaksın eğer yapamazsan kelleni alırım der usta ağlaya ağlaya evine gelir kapıyı çalar hatunu kapıyı açar bir de ne görsün beyi ağlıyor.

Niçin ağlıyorsun bey?

Niçin ağlamayayım padişah benden seksen bin sarı atın doksan bin doru atın yüz bin kır atın nalını mıhını bulup hepsini nallamamı emretti nallayamazsam
kellemi istiyor.

Hiç korkma der hatunu amma gel de sen nalbant ustaya anlat hanımı gel yat uyu sabah ola hayrola mıhı mısmıl eden var endişelenme der.

Nalbant ustanın yüz ifadesinden çok korku duyduğu anlaşılmaktadır. Korkma der hanımı ben senin için canımı veririm diyerek ustayı ikna edip yatırır sabah olunca evin kapısı vurulur usta kapıyı açar padişahın adamlarıdır gelen ustayı çağırırlar padişah öldü padişaha tabut yapacaksın derler ve ustayı götürürler hanımı ey usta ben sana söyledim mıhı mısmıl eden var hak padişahın zulmüne müsade etmemiş zulmüne son vermiş usta derin bir nefes almış yaradan zalimlerin zulmüne bir gün sonra verecektir.

İslah olmayanlardan islah olacaktır mıh mısmıl olacak zalimler cezalarını hak tarafından çekeceklerdir.

Değerli canlar Alim olalım zalim değil...