Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Ahmet SEZGİN


AZMİ TAŞDAN’IN “DUYSUNLAR BENİ” ŞİİR KİTABI    

AZMİ TAŞDAN’IN “DUYSUNLAR BENİ” ŞİİR KİTABI    


  Tam 26 yıl öncesinde kendisiyle tanışıp şiirlerini okuduğumda büyük şiir yeteneğini keşfettiğim, şiirlerini değerlendirdiğim, ilk şiirlerini birçok dergi ve gazetede yayımlayarak kendisine destek olmaya çalıştığım, “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi” isimli kitabımda biyografisiyle birlikte şiirlerine yer verdiğim Şair Azmi Taşdan'ın “Canım Babam” kitabından sonra “Duysunlar Beni” isimli ikinci şiir kitabını çıkarması beni çok mutlu etti.

     Mayıs 2017’de M.Akif Ersoy Anadolu Lisesi olarak organize ettiğimiz “Şiir, Müzik ve Kültür Şöleni”ne Terme’mizin kıymetli şairleriyle birlikte Şair Azmi Taşdan’ı da davet etmiştik. Şiir programında Azmi Taşdan’ı şair, öğretmen ve öğrencilerimize tanıtırken, sahnede şiirini okurken de onunla büyük gurur duymuştum. Sevgili ve gayretli Mehmet Güven ile Mehmet Öz’ün hazırladığı “Zanaatten Sanata: Sepetteki Mısralar” adlı çok değerli belgeselde de kendisinden büyük bir heyecan ve övgüyle bahsetmiştim.

     Azmi Taşdan’ın Eylül 2019’da Ateş Yayınevi’nden çıkan “Duysunlar Beni” isimli 125 sayfalık şiir kitabında “Bir Olalım”, “Kardeşlik Türküsü”, “Bomboş”, “Yoldadır”, “Bir Dost Kalmamış”, “Kırdılar Benim”, “Terme”, “Toprak Ana”, “Garip Yolcu”, “Sırrım Var Benim”, “Gönderin Beni”, “Söyle Şaştın mı?” şiirlerini çok beğendim. Ayrıca farklı temalarda kaleme aldığı diğer şiirlerinde de aşağıdaki mısraları çok güzel ve özgün buldum:

     “Gönül sarayımı yazan hocamsın/ Ezberimde türlü türlü hecemsin/ Çözemedim, beni okut, gel ne olur.” (s.36)

     “Şu seven gönlümün tahtını yıktın/ Ateşten kurşunu kalbime sıktın.” (s. 39)

    “Can kuşum, kafesin kapısın kırdı.” (s. 44)

     “Sevda deryasında çırpınıyorum.” (s. 46)

     “Ahiret kervanım çattı/ Yoldayım, haberin var mı?” (s. 52)

     “Bakışın dermandır yanan gönlüme/ Bir gülüşün ömür katar ömrüme.” (s. 53)

     “Gönlümün aynası bilirdim seni.” (s. 59)

    “Duman olur, bacanızda tüterim.” (s. 61)

    “Sayamam yıllarım, unuttum ayım/ Günlerim geçtikçe eksilir payım/ Sormuyor halimi, emmimle dayım/ Kadere başım eğdim giderim.” (s. 61)

    “Ayağına turap olsam/ Saz teline sarraf olsam/ Yanındaki çırak olsam/ Büyük ustam Âşık Veysel.” (s.65)

   “Dostlukla kardeşlik özünden gelir/ Gönlü, erenlerin izinden gelir/ Doğruluk yürekten, sözünden gelir/ Yâremiz sarmaya, can dostu gerek.” s.72)

    “Cehalete savaş açtım/ Kâmil ile yola düştüm/ Cahiller çoğaldı şaştım/ Gelin canlar, bir olalım.” (s.77)

     “Hızır yol eyledi, geçtik arazı/ Hak yolunda Hakk’a ettik niyazı/ Cehalet yolunda gördük garazı/ Deryaya akarak taştım da geldim.” (s.79)

     “Hak bilmeyen ehli insan olamaz.” (s. 89)

     “Gönüller kırdımsa bağış dilerim/ Günahlarım eleğimle elerim/ Turap olur, ben izinde gelirim/ Dertli kulum, garip yolcu biriyim.” (s.110)

     İlkokul mezunu olan, köyünde sepet örerken yüreğindeki mısraları âşık edebiyatı geleneğine uygun olarak hece ölçüsüyle, sade, akıcı, lirik ve içten bir üslupla kaleme alan Termeli Şair Azmi Taşdan'ın yürek sesi; güzel şiirleri vasıtasıyla daha geniş kesimlerde yankı bulacaktır inşallah. Şiir ve aşk yüklü yüreğine ve edep yüklü kalemine sağlık… Azmi Taşdan’ı yürekten tebrik ederim.