Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Babalar ve nasihatler

Babalar ve nasihatler


Geçmişte aile dostumuz olan bir komşumuza akşam ziyaretinde bulunmuştuk. Evde ailenin yakın akrabaları da vardı. Sanırım memleket meseleleri ve siyaset üzerine konuşuyorduk. Ev sahibinin kayınbiraderi de görüşünü açıkladı. Bu sırada adamın 21 yaşlarındaki oğlu, bir bakıma babasını terslercesine, “Senin o işlere aklın ermez baba!” dedi.

Bir tuhaf oldum. Adam daha bunama yaşında değildi. Oğlunun bu çıkışını hak edecek bir şey söylememiş, ayıplanacak bir davranışta bulunmamıştı. Adam oğluna karşılık vermedi ama mahcup olduğu yüzünden anlaşılıyordu. Ben bir evladın babasına böyle bir laf etmesini yadırgadım. Bu, bir çeşit saygısızlıktı. Hem de o kadar insanın içinde…

Evlâtların babalarına karşı davranışları konusunda bu olumsuz bir örnekti. Konusu geldikçe isim vermeden olayı öğrencilerime anlattım. Küfür etmesen de, bağırıp çağırmasan da böyle bir sözün babaya söylenmesinin yanlış olduğunu belirttim.

Ana babaya saygı, dinimizin emri ve insan olmanın gereğidir. Onlara asla karşı gelinmez, kötü söz söylenmez. Onların sözlerinin dinlenmeyeceği durumlar Kuran-ı Kerim’de Ankebut Suresi 8’inci ayette belirtilmiştir. Sizi Allah(CC)’ın yolundan saptırmak veya haksız yere bir cana kıymanızı isterlerse o zaman ana babanın sözünü dinlemezsiniz.

Anaların yüreği yufkadır. Çabuk darılır ama çok geçmeden yumuşarlar, evlâtlarını affederler. Babalar bu bakımdan analardan farklıdır. Kolay kolay kırılmazlar, evlatlarına küsmezler; mühlet verirler. Lâkin bir kere de kalpleri kırıldı mı kolaylıkla o kalbi tamir edemezsiniz. Bu yüzden babalarınıza karşı davranışlarınızda ve söyleyeceğiniz sözlerde daha dikkatli olmalısınız.

Atalarımız “Büyük sözü dinle” buyurmuşlar. Babalar, aile içinde sözü dinlenecek büyüğümüzdür. Sosyal medyada baba nasihati konusunda bir paylaşım gördüm. Sizinle de paylaşmak istiyorum:

“Ey oğlum! Önce bir bak arkadaşına:

Babasını seviyorsa ona güven. Babasını dinliyorsa onunla iş yap. Babasını sayıyorsa ona borç ver. Babasını karalamıyorsa ona sırtını ver.

Unutma!

Baba dağdır. Baba candır. Baba çınardır. Baba vatandır. Baba bayraktır. Babasına yanlış yapan her kim olursa olsun ondan uzak dur. Çünkü onun gemisi her zaman karaya oturur.”

Gördüğünüz gibi kişi ile dostluk ya da ortaklık, kişinin babasına karşı olan tutumuna göre belirleniyor. Bu nasihatlerden, “Babasının ahını alan kimse size de yaramaz” anlamı çıkardım.

Babasının kalbini kıran, onun rızasını alamayan evlât onmaz!

Bazı ünlülere, “Babanızın aklınızda kalan bir nasihati var mı?” diye sorulduğunda şu cevapları vermişler: Ümit Meriç: “Babam Cemil Meriç nasihat vermekten hoşlanan bir insan değildi. Babamın duruşu benim için en büyük nasihatti.”

Fatih Erbakan (Necmettin Erbakan’ın oğlu): “Babamın, ‘Din, ibadetten ibaret değildir’ sözü benim için önemli bir nasihatti.”

Kemal Sayar oğluna, “Kazanmak için emek harca, alın teri akıt” diye nasihat etmiş.

Kuran-ı Kerim, Allah(CC)’ın insanlara gönderdiği son ilâhî kitaptır. Aradığınız her konuyu orada bulabilirsiniz. Evladın, ana babasına nasıl davranması gerektiği de en açık şekilde orada mevcuttur:

“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle. Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger.” (İsra; 23-24)

Baba; sırtını yaslandığın dağ, bahçesinde gezdiğin bağdır. Babayı kırarsan; ne yaslanacağın sağlam bir dayanak ne de özgürce gezip dolaşabileceğin bir alan bulabilirsin.

Babalar, adımlarını takip ettiğimiz ışıklarımızdır. O ışığı söndürürsek yolumuzu bulamayız.