Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

B.Rahmi ÖZEN


BAŞARILAR SAYIN BAŞKAN

BAŞARILAR SAYIN BAŞKAN


“Dün ile birlikte ne varsa dünde kaldı cancağızım
Bugün yeni bir gündür, yeni şeyler söylemek lazım.”

Mevlana
Böyle sesleniyor büyük ruhlu Mevlana. Erdemli kimseler, kulağına küpe yapar, bu tavsiyeyi. Yani bazı şeyleri unutmadan geride bırakır, maziyi. Deşmez, kaşımaz yaraları ve karıştırmaz oraları buraları. İyileştirici merhem olup tedavi eder dertleri, sorunları. Bunu demek istese gerek büyük ruhlu Mevlana`mız.

Aslında siyasî içerikli yazı yazmayı sevmiyorum. Ne var ki, ülkemin ve insanımın bazı sorunlarını görünce öfkem sabrımı mağlup ediyor. Ve `Şairleri haykırmayan bir millet, sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir.` tezinden hareketle 2014 yerel seçimlerinin ardından bu yazıyı yazmayı üstüme vazife bildim.

Tebrik ediyorum AK Partiden Belediye Başkanı seçilen Sayın Şenol Kul`u. Hayırlı olsun yürüdüğü hizmet yolu. O, artık Termemizin şimendiferi oldu. Ona emanet etti Termeliler direksiyonu.
Sayın Kul`un Kozluk beldesinde beş yıllık deneyimi oldu. Bir süreci çok başarılı bir şekilde değerlendirdi.

Kozluk Belediye Başkanıyken Bilgi Gazetesindeki yazar arkadaşlarımı beldesine davet ettiğinde projelerini sermişti önümüze. Ziyaretimiz sırasında projelerinin bir kısmını hayata yeni geçiriyordu. Hiç kimseyi kırmadan, darıltmadan iki arabanın yan yana geçemediği Kozluk yollarını hava alını gibi genişlettiğini görünce ondaki ufkun ve iç derinliğin farkına varmıştım. Açık hava tiyatrosu yaptırıyordu beldesine. Spor alanları, parklar, Yatılı Öğretmen lisesi ve kompleksi… Daha düne kadar bir köyü bu gelişimi getirmeyi planlayan adamdan Ünye ile Çarşamba arasında büyük bir köy görünümünde bırakılmış Terme için çok şeyler düşündüğünü sanıyorum.

Terme, geniş münbit topraklarıyla, akarsularıyla, kaynak sularıyla, fındığı, mısırı, çeltiği, soyasıyla, kavak yetiştiriciliğinde dünya liderliğiyle anılmış bir ilçeyken niçin bir büyük köy görünümünde kalmıştır? Bu sorunun cevabını tefekkür sahiplerine bırakıyorum.
Beş bin yıllık geçmişiyle tarihin derinliklerine kök salmış bu Terme`ye daha düne kadar ortaokul ve lise yapılması bile bazılarının hoşuna gitmemiş, buradan adam yetişmesi onların nüfuzlarını ve geleceklerini çalmak gibi bir şey algılanmıştır.

Kent idaresi; eş dost, arkadaş ve yarenle bir araya gelip yeme içme kâm alma, düğüne, davete gitme, eh işte kenar mahalledeki bir fakirin başını sokacağı ev yarım kalmışsa birinin tavassutuyla ona yarım kamyon çakıl ile beş on torba çimento göndermekle görevin bittiği sanılmış, rakip görülen kim varsa hor görülmüştür. Bu topraklardan yetişen bürokratlar, akademisyenler, şairler, yazarlar, oyuncu ve sanatkârlar, kültür adamı ve tefekkür ehli kim varsa unutulması için elden gelen gayret yapılmış ve küstürülmüştür. Kent, uzun yıllar kültürel kimliğini aramış, maalesef bulamamıştır.

Sayın Başkan, büyümenin, gelişme ve fizikî imarın gecikmesinin telafisi mümkündür. Amma kültürel kimliğin gelişmesinin telafisi asla mümkün değildir. Bilirsiniz ki, her şehrin bir de kültürel imarı, kültürel kimliği vardır. Yapacağınız işleri size hatırlatmak haddime değildir. Lakin benim sesim, Termeli yazar, çizer, düşünür, sanatçı ve oyuncu arkadaşlarımın sesidir. Bizler, bir ömür küllerinin eşilip altındaki ateşin keşfini bekledik. Bekledikçe sabrımız tükendi ve hayal kırıklığına uğradık. Terme`mizin eline su dökemeyecek kadar nice ücrada kalmış kentler, kimliğini bulmuş, yazarı, çizeri, şairi, sanatçı orada kent kimliğinin gelişimi için değer üretmiş, o kentin geleceğini hazırlamıştır.

İmdi bir bayram sevinciyle bu insanların kırık kalpleri tamir edilmeli, düşüncelerinden, kültürel üretimlerinden, sanatçılıklarından Terme`yi haberli kılınmalı… Çok ilçelerde bulunan Belediye birimleri içinde bir Kültür ve Sosyal İşler Dairesi kurulmalı, bir dinamik kültürel inkılâp başlamalıdır.
Sayenizde Terme`nin güzel ve parlak geleceğini görüyorum. İnşallah, beş yıl içinde Terme, özlediği kültürel ve fizikî gelişimi, güzelliği ve parlaklığı yakalayacaktır.
Yolunuz açık olsun Sayın Başkan. Bu meşakkatli yolda size başarılar dilerim.