Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN


15 Haziran Cuma mübarek Ramazan Bayramı.

Okuyucularımın ve bütün Müslümanların bayramını kutluyorum.

Bu sene iki bayram aynı güne denk gelmiş. Biliyorsunuz Cuma, Müslümanların küçük bayramıdır. Halkımızın ?iki bayram arasında nikâh olmaz? dedikleri, işte böyle zamanlardadır.


Sabahleyin bayram namazı kılınacak, herkes birbiriyle bayramlaşacak. Eş dost ziyaret edilecek. Sonra da Cuma namazı için hazırlık yapılacak. Yani şimdi böyle bir zamanda araya nikâh sıkıştırmanın manası var mı? Allah´ın başka günü mü yok? Yoksa bu sözden maksat ?Ramazan bayramı ile Kurban Bayramı arasında nikâh olmaz? anlamında değildir. Bilâkis böyle bir dönemde nikah belki daha da evlâdır.


Üç ayların başında ?Allah´ım! Recebi ve Şabanı hakkımızda hayırlı kıl ve bizi Ramazan´a ulaştır? demiştik. İşte Ramazan bitti ve Bayramı da idrak ediyoruz. Hepinize kutlu olsun.


Çarşamba Kız Meslek Lisesi´nde görev yaptığım sırada öğrencim olan, şimdi ise bir eş, bir anne konumundaki Hatice Kaya Güner´in geçen bayramda sosyal medyada paylaştığı duygularını beğenmiş ve kaydetmiştim. O ifadeleri sizinle de paylaşmak istiyorum;


?Bayrama yakın günlerde ve bayramda yine ?Nerede o eski bayramlar?? diye söylemleri duyuyoruz. Aslında değişen bayramlar değil bizleriz. Neden her bayram o eski bayramlara özlem duyarız? İçimizdeki çocuğu mu yitirdik yoksa? Tüm keramet, bizimle birlikte sabahı karşılayan ve bayram geldi diye alınan ayakkabılarda mıydı?


Alınan elbiselerin çok güzel olup olmadığı değildi işin özündeki. Önemli olan, onların yeni olmasıydı. İlk bayramda giyilecek olmalarıydı. Şeker, bayrama özeldi. Adı üstünde bayram şekeriydi. Harcanması en güzel para ise, alnımızın akıyla hak ettiğimiz bayram harçlıklarıydı.


Nerde o eski bayramlar değil arkadaşlar? Nerede o eski bizler?..?


Bu vesile ile sevgili Hatice Kaya´nın da bayramını kutluyorum. Duygularını güzel ifade etmiş.


Ben Hatice kadar şanslı bir neslin mensubu değilim. Bayramda ona ayakkabı alınırmış, elbise alınırmış. Ben öyle şeyleri bilmiyorum. İlkokuldan sonra okumak için Adana´ya gittim. Ramazan ve Kurban Bayramları hep okul dönemine denk geldi. Yani 5 sene bayramları hep ailemden uzakta, Adana´da okulda geçirdim. Lise bittiğindeyse bayramlık alınma çağını geçmiştim herhalde. İlkokul döneminde ise bana bayramlık alınıp alınmadığını hatırlamıyorum.


Bayramlar güzel günlerdir. Allah´ın bize bir armağanıdır. Gezme, eğlenme, dostları arkadaşları ziyaret etme zamanlarıdır. Mutlu olma günleridir. Fakat herkes için aynı şeylerin geçerli olmadığını sizler de biliyor olmalısınız.


Kendisine bayramlık bir şey alınmayan çocuk, bayramı bayram tadında yaşayabilir mi? Bayramda ailesinden, dostlarından uzakta olanlar diğerleri kadar mutlu, başkaları kadar neşeli bir bayram geçirebilir mi? Bayramda arayıp soranı olmayanlar için bayram ne ifade eder? Hele de, ?Bu bayramda bari gelseler? diye evlat yolu gözleyip, gözleri yollarda kalan yaşlı ana babalar, bayramda nasıl mutlu olabilir?


Bir şiirle hüznü dağıtalım, gönülleri ferahlatalım.


?Yokuştan varalım düze


İçtenlik katalım söze


Barış hakim olsun bize


Bayram olsun bayram gibi.?


Bayram berekettir. Bayram umuttur. Bayram özlemdir. Bayram sevinme ve sevindirme günleridir. Bu bayramın, çocuklar için olduğu kadar büyükler için de güzel bir bayram olmasını; bir sevinç, bir huzur, bir mutluluk vesilesi olmasını diliyorum.


Dualarınız kabul, ibadetleriniz makbul, bayramınız mübarek olsun.