Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Bayramlık

Bayramlık


Bir bayramı daha geride bıraktık. Hayırlısıyla Kurban bayramını da idrak ettik. Görüşemediğim bütün okuyucularımın ve herkesin bayramını kutluyorum.
Başımızda bir IŞİD belası olmakla birlikte bu sefer İslâm alemi Ramazan Bayramına göre daha sâkin, daha huzurlu. Hiç olmazsa bayram sabahı Filistinli Müslümanların başına İsrail bombaları yağmadı. En azından böyle bir haber duymadık. Geçen bayram herkesin mesajında bayramı kutlamanın yanı sıra savaşların olmadığı ve acıların son bulduğu huzurlu bir bayram yaşama dileği de vardı. Acaba Allah`ın bir sevgili kulunun dileği kabul oldu da mı, bu bayramda acı haberler almadık?

Her bayram, “Nerde o eski bayramlar” dense de, bu bayramda yine bayram namazları kılındı. Ev halkı ve komşularla bayramlaşıldı. Büyükler ziyaret edilip elleri öpüldü. Çocuklar bayram harçlıklarını aldılar. İmkanı olanlar lunaparka gidip eğlendi. Tek fark, bayram tebrik kartlarının olmamasıydı. Onun yerini şimdilerde cep telefonları ile çekilen kutlama mesajları aldı. Artık telefonu çevirip dostlarımızın sesini duyarak bayramlaşmayı da terk eder olduk.

Yine kurban kesme sırasında meydana gelen bir yerini kesme kazalarını duyduk. Kurbanlıklarını kaçıran ve boğanın peşinden maraton koşusu yapanları da gördük. Bazıları akıl edip belediyeden yardım istedi. Gelen ekipler tecrübeliymiş, uzaktan atış yaparak hayvanı sakinleştirme yolunu denediler. Bazı boğalar, sanki bağışıklık kazanmışçasına, uyuşturucu iğneye uzun süre direndi!

Her zamanki gibi sağlık uzmanları da ekranlarda arz-ı endam ettiler. Kurban etinin nasıl tüketileceği ve ne zaman yenebileceği konusunda vatandaşı uyardılar. Bu uyarılardan birine takıldım:
“Kurban etini hemen yemeyin! Yeni kesilen etin en az 24 saat beklemesi gerek.”
Etin bekleme süresi sadece kurbanda mı var, yoksa bütün etler için geçerli mi?

Eğer bekleme süresi bütün etler için geçerli ise, niçin mezbahanelerde kesilen etler için böyle bir uyarı yapılmıyor? Ben şimdiye kadar bu konuda uzmanlar tarafından bir uyarı yapıldığını duymadım. Kasaptan et istediğimde, hiçbir kasap bana,
“Bu etler yeni geldi, dinlenmesi gerek. Bende dinlenmiş et yok. Sen en iyisi başka kasaba git” demedi.

Ya da, “Bu et mezbahaneden yeni geldi. Bir gün dinlendirmeden yemeyin!” diye tavsiyede bulunmadı. Bilmem, kasaplar size böyle uyarılarda bulunuyor mu?
Ben şimdi ilgili kurum ve kuruluşlardan bir açıklama bekliyorum.

Yeni kesilen her etin 24 saat beklemesi, dinlendirilmesi gerekiyor mu? Yoksa bu şart sadece kurban etleri için mi geçerli? Eğer bütün etler için geçerli ise, kasaplar bu konuda uyarılıyor mu? Meslekleri ile ilgili konularda kasaplara zaman zaman kurslar, seminerler veriliyor mu?
Bayramın, bayram tadında yaşanması dileğimizdir. Fakat her zaman insanın dilediği şey gerçekleşmiyor. Bayram bazıları için buruk geçti. Şu kadar oğlu-kızı, bu kadar torunu vardı ama hiçbirisi kapısını açmadı. “Bayramın mübarek olsun babaanne.” “Ver elini öpeyim, dede” diyen olmadı. Yakınlarından hiçbir ziyaretçinin uğramadığı evlerde bayramın nasıl geçtiğini düşünüyorsunuz?..

Bayramda bazılarının acısı daha da katlandı. Soma şehitliğinde eşinin mezarını ziyaret eden bir genç kadın, “Bayram geldi diye bir sevinç hissedemiyorum. Bayram bizim için daha da acı verici oldu” dedi. Bu durumda olanların acılarını paylaşıyor ve kendilerine Allah`tan sabırlar diliyoruz.
Bunlar da hayatın bir gerçeği. Biz yine de iyi dilek ve temennilerimizi eksik etmeyelim. Dualarınız kabul, ibadetleriniz makbul olsun.
Daha nice güzel bayramlarda buluşmak dileğiyle.