Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


BAZLAMAÇ KOZLUK HATTI


Geçen Cumartesi Terme basını olarak Belediye Başkanı Sayın Şenol Kul´un misafiri idik. Karadeniz Yaylalarını birbirine bağlayacak olan ?Yeşil Yol´da yürümedik ama Samsun- Ordu Karayoluna hiç çıkmadan Bazlamaç´tan Kozluk´a kadar otobüsle gittik ve bölgeyi gezdik.

Başkan bize, gerek Terme belediyesi olarak ve gerekse Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak görev süresi içinde yaptıkları yatırımları gösterdi ve gelecekle ilgili projelerini anlattı.

Otobüstekilerin sayısı 25´ten aşağı değildi. Terme Bilgi Gazetesi ve Terme Vizyon Gazetesi sahipleri ve yazarlarının yanı sıra Samsun basınından Cemil Baskın ve eşi de aramızdaydı.

Yolculuğa Terme Belediyesi önünden başlayarak önce şehir turu yaptık. Ünye Caddesi´nden geçerken Başkan, ?Şimdi bu yolda refüj olsaydı araçlar yol kenarına park yapamazdı? dedi. Sonra Anafartalar Caddesi´ndeki yeni yapılan yol hakkında bilgi verdi. Anafartalar Caddesi´nden karayoluna çıktık ve Samsun yönüne dönerek Çarşamba Caddesi´nden tekrar şehre girdik.


Ortacami´yi geçtikten sonra sağa dönerek Atatürk İlkokulu´nun yanından geçtik ve Fatih Anadolu Lisesi´nin doğusundaki caddeyi takiben köprüde durduk. Başkan burada, yıkılmak üzere olan ırmak kenarındaki istinat duvarını göstererek, DSİ´nin uyarısına rağmen 3 metrelik temel üzerine yerel yönetimin 2 metre daha duvar eklemesi sonucu, temelin bu ağırlığı kaldıramadığını belirtti.


Terme Irmağı kenarına bu duvar yapılırken yapılan işi ben de beğenmemiş, duvarın estetik bir yanının olmadığını, kazara dereye düşecek bir kimsenin bu kadar yüksek ve düz olan duvardan kolay kolay yukarı çıkamayacağını, belli aralıklarla çıkış merdiveni yapılmamasının bir eksiklik olduğunu belirtmiştim.


Sarayköy yoluna devam ederek yeni okullar bölgesindeki yan yana dizilmiş üç okul; Ulviye Kır İmam Hatip Ortaokulu, Temel Kır Kız İmam Hatip Lisesi ve Sağlık Meslek Lisesi´ni gördük. Başkan burada, Salıpazarı ilçesine devam etmekte olan bu yolun Karayolları´na ait olduğunu ve bu sebeple beton yapılamadığını söyledi.


Oradan sola dönerek Aslanlar´ın sokağından Kocaman Caddesi´ne çıktık. Keleş Petrol´e yaklaştığımızda artık beton yol başlamıştı. Hüseyinmescit yolundan sağa sapınca Kocaman yoluna girmiş olduk. Yolun bu bölümü hayli virajlıydı. Burada, 31.08.2016 tarihli ?Kocaman´ın Eğri Büğrü Yolları´ başlıklı yazımdaki önerimi tekrarladım; ?Başkanım, virajları görüyorsunuz. Acaba Keleş Petrol ile Kocaman Yenimahalle arasına çizilecek yeni bir güzergâhla
Kocaman yolunu rahatlatmayı düşünüyor musunuz?? dedim.


Kocaman Yenimahalle´ye geçip düz yola geldiğimizde, Kocamanlı olan Selim Eroğlu´nun, ?Başkanım, burayı ne zaman beton yapacaksınız?? sorusuna Başkan Şenol Kul, ?Bakınız, insanımız artık asfalt ile yetinmiyor. Selim Bey, inşallah burası da beton yapılacak? dedi.


Kocaman´a uğramadan Bazlamaç yoluna saptık. Bazlamaç´ı geçtik, Hoylan´a ulaştık. Burada Başkan bir açıklama gereği duydu. ?İnsan yaşadığı mahalleyi, geçtiği caddeyi ve sokağı biliyor. Gitmediği, gezmediği yerlerdeki yatırımlardan haberi olmuyor? diyerek bir örnek verdi:


?Bu yolun Çatıyanı´na kadar olan bölümü tamamlanınca görmeye gittim. Giderken eski Bazlamaç Belediye Başkanı Mehmet Devranlı´yı da yanıma aldım. Hoylan´ı geçmiştik ki Mehmet Bey, ?Aaaa! Buralar ne zaman beton yapılmış?

Ben bilmiyordum? diyerek hayretini ifade etti.?


Beton yol Çatıyanı´nda bitiyordu ama Başkan Ambartepe´ye kadar devam edeceği müjdesini verdi. Çatıyanı´nda 5 dakikalığına mola vermiştik ama gördüğümüz eski tip ahşap evin önünde fotoğraf çekimi, Dilek Hanım´ın sıcak

Çatıyanı pidesi ikramı ve oranın yerlisi Fevzi Uslu amcanın meyve suyu ikramı derken orada 20 dakikamız geçti.


Geldiğimiz yolu takip ederek geri döndük. Terme´ye girmeden Hüseyinmescit Köyü yoluna saptık. Bu yol da betonlanmıştı. Başkan, Hüseyinmescit merkeze gelmeden önceki köprüde yine otobüsü durdurdu. Köprünün her iki yönünde yapılmış olan dere ıslah çalışmalarını göstererek, ?İşte olması gereken bu. Hem ırmakta küçük setler var hem de duvar 2 metre. Taştan örüldüğü için ayrıca bir başka güzel görünüyor? dedi. Görüntü bana da güzel geldi.


Hüseyinmescit´te durmadan Evci yoluna girdik.

Gezinin bundan sonraki bölümünde haftaya buluşmak üzere.
- - - - - - - -
Pazartesi başlayan mübarek üç ayları ve yarın(Perşembe) akşamki Regaib Kandilinizi kutluyor, hakkımızda hayırlara vesile olmasını diliyorum.