Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Beğenmedim


Facebook diye bir sosyal paylaşım sitesi var. Face´de herkes fotoğraf, video, çiçek veya bir söz paylaşabiliyor. Paylaşımın altında da 3 seçenek var: Beğen, Yorum yap, Paylaş. Bir dördüncüsü yok. Halbuki bir de ?Beğenmedim? seçeneği olmalıydı.


Bir hafta kadar önce bir öğrencim face´de bir video paylaşmış. Ben beğenmedim. Beğenmedim butonu olmayınca da altına ?Söylediklerinin çoğunu beğenmedim? notunu yazdım.


Neyi beğenmemiştim? Siyasete girmemek için adını söylemeyeceğim, bir bayan vekilimiz kürsüde konuşuyor ve birilerini suçluyor:


-Kadınların ne giydiği, nerelerde gezdiği, hamile kadınların sokağa hangi kıyafetle çıkacağı? tartışılır noktaya geldi?


-Hani günde 3 kadınımız öldürülüyor ya, hani kadınlara yönelik şiddette % 1400 artış var ya!.. İşte onların sorumlusu sizsiniz.


Bu sözler biraz da bana söyleniyormuş gibi geldi. Ben de; aynı sosyal haklara, aynı eğitim hakkına sahip olmasına rağmen erkekle kadının aynı yaratılışta, aynı fiziksel özelliklerde olmadığını söylemişimdir. Ben de kızların gece geç saatlere kadar sokakta dolaşmasının doğru olmadığını söylemişimdir. Çünkü sokaklar o saatte kızlar için güvenli değildir. Böyle durumlarda erkeğin vaziyeti ile kızların şartları aynı değildir. Bunlar kuru bir iddia değil. Benim delillerim var.


İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´nde çalıştığım yıllarda yeterli öğretmeni olmayan köy ilkokullarına vekil öğretmen kadrosu veriliyordu. Biz de başvuranlardan bayanlara olumlu ayrıcalık tanımaya çalışıyor, kızları; Örencik, Bulgurlu, Karayonca, Tahnal gibi uzak köylere vermemeye özen gösteriyorduk. Kazımkarabekir Köyü´nün bir mahallesinde görev teklif ettiğimiz bir kızın babası bana aynen şöyle demişti:


?Hoca! Sen oranın neresi olduğunu biliyor musun? Hiç orada kız çocuğu görev yapar mı??


Hani kızla erkeğin bir farkı yoktu?..
Daha 2-3 senelik hadise. Bir tanıdığımın kızı Ağrı´nın bir köyüne ebe-hemşire olarak atandı. Baba, kızını görev yerine yerleştirmeye gitti ve kızı ile birlikte geri döndü. Neden kızına çalışma izni vermediğini sorduğumda;
?Sağlık ocağı ilçeye şu kadar uzakta. Ben orada hiç kız çocuğunu çalıştırır mıyım?? demişti.


O köye tayini çıkan erkek çocuğu olsaydı, acaba adam aynı sözü söyler miydi?


Ben burada adamın, kızına çalışma izni vermemesini onaylamıyorum. Bir durum tespiti yapmak istiyorum. Siz istediğiniz kadar aksini söyleyin. Vatandaş neyin ne olduğunu biliyor. Hangi aile; kızının, karısının gece saat 11.00´e, 12.00´ye kadar sokakta kalmasına razı gelir? Elbette bu konuda kızına, karısına bir şeyler söyleyecektir.


Vekilimiz, ?Hani günde üç kadınımız öldürülüyor ya!..? diyerek suçu karşı tarafa atıyor ya, ben o suçlamaya da katılmıyorum.


Parklarda sevişenlere belediye zabıtası veya polis engel olmaya çalıştığında, ?Siz ahlâk bekçisi misiniz?? diyenler kimlerdi? ?Kim koymuş bu kuralları? Dünya güzeli parkta sevgilimin dizine başımı koyamayacaksam, bu park niye var? Sevgilim niye var?? diyen kimdi? (Sabah, 25.04.2006)
Bakmayın siz onun, ?Sevgilimin dizine başımı koymuştum!..? demesine. Hiçbir zabıta, böyle birisine müdahale etme cesareti gösteremez. Ben onun, ?sevgilim? dediği kadınla parktaki vaziyetinin daha ileri safhada olduğunu düşünüyorum.


Evet. Son zamanlarda kadınlara şiddetin arttığını, her gün bir kadınımızın öldürüldüğünü endişe ile takip ediyoruz. Adam, (adam olamamış ama biz öyle diyelim) kıza- kadına, ?Benim olacaksın!? diyor. Kabul etmeyince de çekiyor silahını, kadını öldürüyor. Var mı böyle bir hak?!.
Biz bu noktaya nasıl geldik ve ne zaman geldik?


Bence cevabı araştırılması gereken soru bu.


Bazı haber başlıkları: ?Ortam bozuldu. Cinayetler arttı. Gasp, soygun ve dolandırıcılık vakaları çoğaldı. Taciz olayları kanıksanmaya başlandı??
Peki, ne yapalım?


Okullarımızdaki başarı, hep notların yüksekliği ile ölçülür ve bu konuda projeler hazırlanır. Peki, ?Ahlâkî seviyenin yükseltilmesi ve değerlerin benimsetilmesi? projeniz de var mıdır?
Öğretmenler Kurulu gündemine bu maddeyi de ekleyelim mi?