Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


BELEDİYE BAŞKANI ADAYLARINA

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ben siyasetle ilgilenmem. İlgilenmem dedimse duymuşluğum var. Çünkü biz kültür insanları ile teşriki mesaide bulunduğumuz için önceliğimiz kültür, sanat ve edebiyattır. Yani ülkenin en az iki asır sonra gelecek olan nes


Öncelikle şunu belirtmek isterim ki ben siyasetle ilgilenmem. İlgilenmem dedimse duymuşluğum var. Çünkü biz kültür insanları ile teşriki mesaide bulunduğumuz için önceliğimiz kültür, sanat ve edebiyattır. Yani ülkenin en az iki asır sonra gelecek olan neslini nasıl koruruz derdindeyiz.
Siyaset ülkemizde günübirlik yapılır. Adayların hiçbiri söylemese de ?Benden sonrası tufan? mantığı hâkimdir. Öyle olmasa kendi partilerinden aday olamayanlardan bazıları jet hızıyla niye parti değiştirsin?
Genel seçimlerde adayların vaatlerini anlıyorum. Çünkü meclise gidecekler ve orası da ülkenin yönetim merkezi. Ama belediye başkanlığına aday olanların vaatleri çok düşündürücü. Yaptıkları ise eskimese bile kaldırımları söküp yeniden yapmak. Zaten çöpleri toplayan veya toplatan birimler var. O zaman yapılan vaatler nereye yazılacak?
Şimdi asıl sorum şunlar:
1- Ülkede kaç belediye süreli kültürel yayın çıkarıyor?
2- Ülkede kaç belediye belde, ilçe ve ilde çıkan bir dergiye katkıda bulunuyor?
3- Ülkede kaç belediye düzenli aralıklarla ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik kültürel faaliyet düzenliyor?
4- Ülkede kaç belediye en az senede iki defa belde, ilçe ve iliyle ilgili kültürel araştırmalar yapıp yayımlıyor?
Hiç duydunuz mu?
Ben burada ?belediye? derken bu ?A? partisinden de olabilir, ?B? partisinden de olabilir ?Ğ? partisinden de olabilir. Kimse şahsi olarak üzerine alınmasın. Zaten üzerine alınan olursa ona da demiş oluyorum. Bundan da gocunmuyorum.
Biz kültür adamları aktif siyasetle uğraşmayız. Bize göre zaman kaybı. Bizim meselemiz ülkenin meselesi ve en az iki asırlık projeler. Ülke durduğu yerde sabit kalamaz. Önce o ülkede yaşayan kişileri o ülkenin kimliğine uygun yetiştirmek lazımdır. Zaten tarihe bakarsak ?birçok ülkenin? varlığını tarih kitaplarından öğreniriz.
Kültür insanları ne yaparlar? Aslında ne yapmazlar diye soracaktım ama siyaset yapmadığını yazınca farklı açıdan sordum. Kültür adamları ülkenin milli kimliğine uygun nesiller yetiştirmesine gayret eder. Aslında bu cevap anlayana çok, anlamayan için soru bile değil.
Seçim yaklaşıyor. Biz her seçimden bir-iki yıl sonra mevcut başkanın siyasi kimliğine bakmadan; nesil üzerinde olumlu neler planlıyor ona bakarız. Beğenirsek destekler başarılı bulmazsak ?Sosyal medya? denilen ve bir-iki saatle dünyanın her yerine haber ulaştıracak ?yeri? kullanırız. Gücümüz yeterse adayın değişmesi yönünde o ilçe veya ilde vatandaşları bilgilendiririz.
Eskiden bunu yazılı basın yoluyla yapmaya çalışırdık ancak günümüzdeki kadar etkisi olmazdı. Bugün ülkede başkan adaylarına bakınız. Kaç tanesi aynı? Olamaz. Bu soruya parti farkı gözetmeden cevap verin. Biz her partinin adaylarına saygı duyarız. Nihayetinde kararı vatandaş verecek.
Ülkede 81 vilayet 957 ilçe var. İlçe sayısı kısa zaman içersinde artıp azalabilir. Büyükşehir statüsünde 30, normal vilayet ise 51 tanedir. Bu 51 vilayetin belde belediye başkanları da vardır. Her vilayetin takribi 10 beldesi olsa 510 eder. Bunu il ve ilçe sayıları ile toplarsak yaklaşık 1550 belediye olur. Tam bu arada sorumu sorayım. Bu 1550 belediyeden kaç tanesi süreli bir kültürel neşriyata sahip?
Bilen söylesin.
Yapmayın. Mutlaka birkaç tane vardır. Yoksa onca para hep ?yatırıma? gidecek değil ya?
Biz sorumuz sorduk. Cevabı olan ve muhatap alacak olan bizi bulur?
İyi seçimler. İki asır sonra torunlarımız görüşür inşallah. Olmazsa diğer tarafta görüşürüz.