Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Selim EROĞLU


?´BEN DEMİŞTİM´´


Ben demiştim, sözü bana ait değil. Hiçbir zaman ben demiştim, demedim, diyemedim.

Son zamanlarda, yakın çevremden biliyorum, ben demiştim ifadesi hastalık boyutuna varmış durumda.

Ne zaman bir şey olsa bu tür insanlar ´ben demiştim´ deyip ortalığa atılıyor.

Sen neyi demiştin deyip sual ettiğimde, böyle olacağını demiştim, diyor.

Dikkat ettim, mübareğin demediği yok. Sonuç ne olursa olsun zaten demiştim oluyor.

Üç ihtimalli maç gibi.

Maç ne olur dediğimde , yener, yenilir, berabere kalır diye bütün ihtimalleri söylüyor. Bu duruma göre takım yense de, yenilse de, berabere kalsa da sonucu bilmiş oluyor. Sonuç ne olursa olsun ´ben demiştim´ dese yalan konuşmuş olmuyor. Çünkü mübarek her şeyi dedi, demediği bir ihtimal kalmadı.

Böyleleri, herşeyden kendine bir pay çıkarıyor.

Ben ileri görüşlüyüm, feraset sahibiyim, ileride ne olacağını mutlaka bilemesem de tahmin ederim, demeye getiriyor.

Bazı şeyler herkesçe malumdur. Demeye bile gerek yok. Bunun için, müneccim olmaya, kahin olmaya lüzum yok. Bugün çarşambaysa yarın perşembedir. Bunu test etmeye bile gerek yok. Onun için olsa gerek, atalarımız, perşembenin gelişi çarşambadan bellidir demişler. Böyle dediler diye atalarımız ben demiştim mi diyecek?

Benim gözlemlerime göre ´ ben demiştim´ bir hastalık halini almış durumda . Adı da BEN DEMİŞTİM HASTALIĞI.

Hayatta en kolay şey sonuca göre konuşmaktır. Sonucu gördükten sonra ben demiştim demek büyük adam olunduğunu göstermez. Aksine böyle konuşmak, ukalalıktır, kendini beğenmişliktir.

Buraya nereden mi geldim?

Dikkat ettim yakın çevremdeki bazı insanlar sonuç ne olursa olsun hemencecik ben demiştim diyor. İlk başta bu görüşe saygı duydum. Hiç olmazsa sükut geçtim. İnsanlık halidir, olur böyle şeyler, şimdi muhalefet edip de kalbini kırmayayım , diye düşündüğüm oldu. Durum sonradan dayanılmaz bir hal aldı. Muhalefet etmeye ve sorgulamaya başladım. Bu sefer de aramızda tatsızlık çıktı. Dostluğumuz, arkadaşlığımız zedelenir oldu. Konuşsam olmuyor, sussam gönül razı değil, iki arada bir derede kaldım.

Şöyle diyesim geliyor: Be adam, madam her şeyi biliyorsun, neden baştan uyarmıyorsun? Araba devrilince yol gösteren çok olur. Önemli olan araba devrilmeden yol göstermek değil mi? Dost acı söyler ama baştan söyler.

Bağdat harap olduktan sonra söylemişsin ne fayda. Böylelerine geçti Bor´un pazarı, sür eşeğini Niğde´ ye diyorlar.

Ben demiştim kehaneti en çok kötü sonuçlarda söyleniyor. Sahiplenmemek için, sorumluluk almamak için. Ortada kuyu var yandan geç misali. Kapısını çaldıklarında, benden fayda yok, beni dinlemediniz, çünkü ben demiştim deyip sıvışacak.

Ben mi? Ben asla istesem de ben demiştim diyemedim. Hiç kimseye de akıl vermem; ama sonuna kadar fikrimi söylerim. Beğenen beğenir, beğenmeyen beğenmez.

Sonuçta üç ihtimalden biri olacak. Takım ya yenecek, ya yenilecek, ya da berabere kalacak. Var mı bunun ötesi? Üç ihtimal için de ´ben demiştim´ demek, muhatabı saf yerine koymaktır.

Mevlana öyle diyor: Edepli edebinden susar, edepsizse susturdum sanır.

Allah, başta beni ´ben demiştim´ diyenlerden eylemesin.