Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


?BENİ ÇOK DÜŞÜNDÜRDÜ!-2

Senden bir şey isteyen ihtiyaç sahibine karşı yüzünü buruşturmak, yan dönüp görmezlikten gelmek, daha kötüsü yok sayıp arkanı dönmek!!! Üç farklı davranış ve üçü de birbirinden vahim.


(Geçen haftanın devamı)
Senden bir şey isteyen ihtiyaç sahibine karşı yüzünü buruşturmak, yan dönüp görmezlikten gelmek, daha kötüsü yok sayıp arkanı dönmek!!!
Üç farklı davranış ve üçü de birbirinden vahim.
Açıkçası, veririz veya vermeyiz, bizden bir şeyler istenildiğinde, insanları rencide eden bu davranışları yapmamamız isteniyor. Şayet yaparsak ahiretteki cezasının çok ağır olacağı beyan ediliyor.
Bu, kulun kula zulmüdür. Cenab-ı Allah zulmü hiç hoş görmüyor. ´´ Kulumu memnun et ki ben de seni memnun edeyim´´ diyor.
Hangimiz bu hatalara düşmüyoruz ki.!
Vermesek/ veremesek bile bir güler yüz de mi gösteremeyiz? ´´ Müslimanın müslimana tebessümü sadakadır. ´´ Bari bir tebessümü çok görmeyelim.
Çocukluğumda, köyde yaşarken evimize zaman zanman´´ toplayıcı´´ gelirdi. Dilencilere bizim köyde toplayıcı deniliyordu. Biz, çocuk aklımızla toplayıcılara kızardık. Azarlardık. Yüzümüzü buruştururduk. Yok sayardık. Kapıyı geç açtığımız veya hiç açmadığımız olurdu. Sorgulardık. Ahiret sualine tabi tutardık. Toplayıcı ise hiç aldırmaz görünür, bir şeyler alırım ümidiyle bolca dua cümleleri kurar, adeta destan yazardı.
Olaya sonradan vakıf olan rahmetli anam da bizi azarlardı.´´ Kapıya gelene böyle davranılmaz. Kapıya gelen kim olursa olsun hoşnut edilir. Azdan çoktan bir şeyler verilir ve gönlü alınarak yolcu edilir. Ne malum Hızır olmadığı, onu biz bilemeyiz´´ derdi ve dediklerini harfiyen hayata geçirirdi.
Anam ümmi idi, biz ise az buçuk okumuş sayılırdık. Hangimizin yaptığı Allah´ın rızasına uygun? Tabi ki anamın davranışı.
Çok şükür, yanlışlıktan döndük ve istikamet üzere devam ediyoruz.
Böyle yapmakla bir şey kaybetmedik, bilakis çok şey kazandık.
Bundan böyle sohbetin tesiriyle hak ve hukuk gözetmede, yardım etmede daha duyarlı olacağıma kendi kendime söz verdim. Verecek bir şeyim olmasa bile surat asmayacağım, görmemezlikten gelmeyeceğim ve asla yok saymayacağım. Hiç olmazsa tebessüm edeceğim.
Haddim değil ama siz de öyle yapın. Bakın mutlu olacaksınız ve huzur bulacaksınız.
Fakiri, garibanı, mazlumu ş yetimi, öksüzü? ağlatıp da gülene ben rastlamadım.
Ya siz?