Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


"BİLGİ PINARI" DERGİSİ ÜZERİNE


Terme´de Haziran 2013´ten bu yana çok büyük emek ve çilelerle 4 ayda bir çıkarmaya çalıştığımız ?Bilgi Pınarı? (kültür-sanat-edebiyat-aktüalite) dergisinin 11. sayısını da görmek, yayınlamak nasip oldu elhamdülillah.

Her sayısında alanında çok başarılı, tanınmış Termeli bir şahsiyetle (Mehmet Aslantuğ, Senai Demirci, Rahmi Özen, Ertuğrul Sevindik, İmran Okumuş, Prof.Dr. Seyfullah Çevik, Prof.Dr. Halil Başar, Prof.Dr. Figen Beyhan, Nurşen Yapıcı gibi yazar, sanatçı, akademisyen, bürokrat ve işadamıyla) yapılan mülakata yer verdiğimiz Bilgi Pınarı; 80 sayfa olarak renkli, kuşe kağıdı ve yüksek baskı kalitesiyle çıkmakta.

Terme´de yaşamış Rıfat Ilgaz, Turgut Uyar, Hilmi Yavuz, Ziya Behlül gibi önemli yazar-şairlerin biyografilerine, Terme´nin tarihine, kültür değerlerine de her sayısında yer verdiğimiz dergide, çeşitli konulardaki güzel deneme, hikaye, şiir ve araştırma yazıları da ilginç fotoğraflarla birlikte dikkat çekmekte.

Bilgi Pınarı dergisinin basım, reklam ve dağıtım işinde bütün sorumluluğu üstlenen Terme Bilgi Gazetesi ve Bilgi Ofset sahibi Dilek Şentürk´e; yazı ve şiirleriyle dergimize destek veren yazar, araştırmacı ve şair dostlarımıza, yürek işçilerine (Rahmi Özen, Hüseyin Özbay, Yrd. Doç. Dr. Nuri Yazıcı, Mustafa Can, Senai Demirci, Yılmaz İmanlık, Mehmet Türkan, Zeki Ordu, Selim

Eroğlu, Nermin Yılmaz, Seyfi Günaçtı, Nazmi Kılıç, Fikriye Şavlığ Genç, Ülkü İrtem, Şenol Yılmaz, Seher Özden Bozkurt, Suzan Tüter Mumcu, Abdulkadir Baş, Adnan Ocak, Hasan Özdemir, Celal Demir, Azmi Taştan, Abdullah Kuşkovan, Ertan Alp ...); sayfa editörümüz Belma Aykül Yıldız´a, Ankara temsilcimiz Ertuğrul Sevindik´e, reklam vererek dergimizi ayakta tutan esnaf ve iş adamlarımıza, gurbette ve burada yaşayıp dergimizin çıkışını heyecanla bekleyen Termeli duyarlı okurlarımıza, öğretmen ve öğrencilere destek ve ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederiz.

Daha çok bir şehir dergisi hüviyetinde çıkardığımız Bilgi Pınarı; edebiyat, kültür ve tarih sevdalısı, yaşadığı yere ve milletine, tarih, dil ve kültürüne karşı kendini sorumlu hisseden bir avuç yürek adamının çabalarıyla hayat bulmakta. Terme gibi küçük bir ilçede bin bir sıkıntı ve fedakarlıklarla büyük bir edebiyat ve kültür hizmeti gerçekleştiren Bilgi Pınarı; sadece eleştiren ama üretmeyen, takdir etmeyen, güzel şeyleri göremeyen, düşünmeyen, okumayanlara da kapak ve örnek olur inşallah.

Hiç tahmin etmediğimiz insanların büyük ilgi duyduğu, hatta arşiv olarak sakladığı ama Terme´de görev yapan bazı Edebiyat öğretmenlerinin bile okumadığı, birçok makam sahibinin görmezden geldiği Bilgi Pınarı´nı niçin mi çıkarıyoruz hâla? Bizden sonrakilere bırakacağımız zengin bir kültür birikimiyle güzel bir mirasımız olsun istiyoruz. Kaliteli bir eğitim, kültür ve sanat olmadan bir şehrin çoraklıktan kurtulup güzel, huzurlu ve medeni olamayacağının da bilincindeyiz. En önemlisi de üstad Necip Fazıl´ın dediği gibi: "Tohum saç, bitmezse toprak utansın/ Hedefe varmayan mızrak utansın!" diyoruz.

Terme´nin kültür, edebiyat ve tarihine ışık tutmaya, yetenekli kalemlere mektep olmaya, Terme´nin önemli değerlerini tanıtmaya, Termeliler arasında kültür-sanat atmosferi ve bilinç oluşturmaya çalıştığımız, Terme´nin en uzun soluklu dergisi Bilgi Pınarı; çok soğuk ortamda, karın altında bile güneşe göz kırpan kardelen çiçeği gibi açmaya devam eder inşallah.