Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


BİLİM FUARI´NDA EDEBİYAT PROJELERİ


Terme Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi´nde 4 ve 5 Mayıs 2016 tarihlerinde ?II.TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı? düzenlendi. Üçüncüsünü okul bahçesinde yaptığımız bilim fuarında bu yıl fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi bilimlerin dışında edebiyat, İngilizce ve tarihten de etkinliğe renk katan farklı projeler yer aldı.

Çok sevgili ve edebiyata duyarlı öğrencilerimizle hazırladığımız ?Termeli ve Terme´de Yaşamış Şair-Yazarların Tanıtılması (Yazarların Biyografi ve Kitaplarının Sergilenmesi, Yazı ve Şiirleri)?, ?Terme´yle İlgili Şiir ve Yazılar (Edebiyatımızda Terme)?, ?Geçmişten Günümüze Terme´de Basın (Terme´de Çıkarılan Gazete ve Dergilerin Sergilenmesi)? başlıklı edebiyat projelerinin bulunduğu stant; ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görürken Termeli veya Terme´de yaşamış bazı şairlerin şiir klipleri de şiirseverlere sesli ve görüntülü sanat ziyafeti verdi.

Pınar Köse, Berna Öztürk, Sevda İşmarcı, Bensu Atabay, Şükür Akbulut, Havva Kalın, Tahsin Çakar, Seda Aydoğan, Sıla Kara, Gülcan Eralp isimli çok değerli öğrencilerimizin başarıyla görev yaptığı bu projelerde Termeli ve Terme´de yaşamış şair-yazarlarımızın, Terme edebiyatı ve basınının gençlerimize tanıtılması suretiyle edebiyat ve kitap okuma sevgisinin kazandırılması, yaşadıkları şehrin edebiyat ve kültür değerlerini fark ettirerek yeni nesillerde şehir bilinciyle birlikte memleket sevgisi uyandırmak amaçlandı.

Bu projelerle gençlerimizde ve halkımızda bir ?Termelilik bilinci?; doğup büyüdüğü yerle ilgili ?aidiyet duygusu?, ?şehir ve medeniyet şuuru? oluşsun istedik. Kültür, edebiyat ve ilim sahasında bir özgüven oluşsun istedik. Hedeflere bir nebze ulaşılmışsa ne mutlu bizlere.

Edebiyat projelerinde en çok ?Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi? kitabımızla ?Bilgi Pınarı? isimli dergimizden faydalanıldı. Edebiyat standımızda Termeli veya Terme´de yaşamış şair-yazarların 100 civarında kitabı tanıtıldı. Terme´yle ilgili onlarca yazı ve şiir sergilendi. Terme´de çıkan Terme, Kaynak, Hasret, O Belde, Bilgi Pınarı gibi dergileriyle Terme Birlik Mefkûre, Terme Bilgi ve Vizyon gazetelerine yer verilerek geçmişten günümüze yolculuk yapıldı.

Edebiyat projemizde Terme´de yaşamış Hababam Sınıfı roman ve filminin yazarı Rıfat Ilgaz, Cumhuriyet döneminin en önemli şairlerinden Turgut Uyar ve Hilmi Yavuz ile Termeli Ziya Behlül (Servet-i Fünun dergisi şair ve yazarı), Rahmi Özen, Senai Demirci, Mustafa Can, Hüseyin Özbay gibi çok kıymetli ediplerimizin biyografi ve eserlerine ağırlık verdik. Ayrca Bilgi Pınarı dergisi şair-yazarlarının eserlerinden örnekler sunduk.

Üstat Necip Fazıl Kısakürek´in, Eylül 1967´de Terme´de eski garajın bulunduğu yerde verdiği tarihî konferansının metnini ?Edebiyat Projeleri? standında ilk olarak paylaşmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadık.

TÜBİTAK Bilim Fuarı´na Terme ve Samsun´daki mülki amirlerin, Terme´deki okul müdürlerinin ve yerel basının ilgisi, öğretmen ve öğrencilerimizi onurlandırdı. Terme´deki okulların çoğundan öğretmen ve öğrenci ziyaretleri, yeterli olmasa da memnuniyet vericiydi.


?Termeli ve Terme´de yaşamış şair-yazarlar? ile ilgili bir sergiyi ziyaret eden şair-yazarların ve edebiyat öğretmenlerinin sayısının 10 kişiyi geçmemiş olması ise çok üzücü ve manidar bir durumdur.


Bir eğitimci-yazar olarak gözlem ve tespitim şudur ki, Terme´nin, ülkemizin çocukları yetenek bakımından başka yerlerden geri değil. Bizler bu cevherleri tespit edip doğru bir rehberlik yapalım ve onları besleyelim yeter ki.


Projemize destek veren Bilgi Gazetesi ve Bilgi Pınarı sahibi Dilek Hanıma ve Eğitimci-Yazar Yılmaz İmanlık´a çok teşekkür ederim. TÜBİTAK
Bilim Fuarı´nda başta Fizik Öğretmeni Murat Yalçınkaya olmak üzere emeği geçen bütün öğretmen ve öğrencilerimizi, idareci ve yardımcı personelimizi yürekten tebrik eder; bu faaliyetlerin geleceğin mucitlerinin, ilim ve sanat adamlarının yetişmesine vesile olmasını Allah´tan niyaz ederim.

kerim fenasi
26.04.2019 12:16:24
iyrenç bana bir katkısı yok iyrenç