Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Bir başka açıdan Ramazan


Ramazan Hicrî-Kamerî aylardan biri.

Ramazan, onbir ayın sultanı.


Ramazan, oruç ayı.


Bu aya ulaşan ve gücü yeten herkesin oruç tutması gerektiği Kuran-ı Kerim´de bildirilen ay. ?O Ramazan ayı ki? Kur´an onda indirildi? Her kim bu aya erişirse onda oruç tutsun.? (Bakara, 185).


Ramazanın faziletleri sayfalara sığmaz.


Bir kere Kuran-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi de bu aydadır.


Ben burada orucun faziletlerinden söz edecek değilim. Belli yaşa gelmiş her Müslüman az veya çok bu konuda konuşabilir. Ben Ramazana bir başka açıdan bakacağım.


Ramazan, monoton geçen hayatımızın bir çeşnisidir.


Bazı konularda onbir ay boyunca her gün aynı şeyleri yaparız. Sabah kalkar kahvaltıya otururuz. Sonra öğle yemeğinin derdine düşeriz. Susadığında su arar, acıktığında atıştırırsın. Yeme içme konusunda bir sınırın yoktur. Canın simit istedi simit yer, tatlı çekti tatlıcıya uğrarsın. Yani yeme içme konusunda yıl boyu aynısın.


Ya Ramazanda?


Ramazanda yeme-içme rejimin değişmiştir. Monotonluk sona ermiştir. Sabah imsak vaktinden akşam iftara kadar bir şey yemez ve içmezsin. Kahvaltı yok, kahvaltı sıkıntın da yok. Öğle yemeği derdin de yok. Ara öğünler hiç yok! Ayrıca gün boyu bazı cinsel isteklerden de vazgeçersin.


Ya oruç tutmayanların durumu?


Onların yeme içme rejimi sene boyu hep aynıdır, bir bakıma monotondur. Sadece bu açıdan bakılsa bile diğerlerine göre Müslüman´ın bir farklılığı vardır.


Ramazan temizlik ayıdır.


Ramazana hazırlık adına yapılan temizliği kast etmiyorum.


Çoğu işyeri bakım, onarım ve temizlik ihtiyaçlarını bu aya ayırmıştır. Geçen gün baktım, bir pide dükkânının önünde tuğla vb inşaat malzemeleri var. İçeride de bir tamiratın izleri görülüyor. Özellikle gıda üzerine iş yapanlar için onarım, boya badana ve temizlik bakımından Ramazan ayı bir fırsattır. Bu gibi işyerleri bakımlarını başka zaman yapamazlar mı?


Elbette yapabilirler. Zaten bunu yapanlar da mevcut. Lakin en iktisatlı ay, Ramazan ayıdır.


Ramazan, bedenin de yıllık bakım ayıdır!


Uzun süre çalışan motoru bir süre sonra bakımdan geçirmek gerekir. İnsan vücudu da hiç durmadan çalışan bir motor gibidir. Onun bakıma rektifiyeye ihtiyacı yok mudur? İşte vücudun bakımı da Ramazan ayında yapılır. Özellikle bu sene organlarımız tam bir bakımdan geçiyor denebilir. Çünkü 17 saati aşkın bir süre hiçbir şey yemiyor ve içmiyoruz. Bu süre içinde vücudun organları hem dinleniyor hem de kendini yenileme imkânı buluyor.


Ramazan, nimetlerin değerini bilme ayıdır.


Açlık çekmeyenler, bir oruçlu kadar yiyeceklerin tadına varamazlar. Bir sıcak çorbanın, bir taze pidenin tadını, hele de bir bardak suyun kıymetini bir oruçlu kadar hissedemezler. Öyle ya; sofradan doymuş olarak kalkan birinin önüne tas kebabı koysan ne kadar iştahla yiyebilir ki?..


Oruç insana azla yetinmeyi öğretir. Oruç, hastalıklara karşı da koruyucudur. Nitekim Peygamber Efendimiz (SAS), ?Oruç tut, sıhhat bul? buyurmuşlardır.


Bunları söyledik diye orucun amacının; hayatın yemek monotonluğunu değiştirmek, yiyeceklerin kıymetini bilmek ve sağlığı korumak olduğu sanılmasın. İbadetlerdeki asıl amaç, Allah (CC)´a kulluk görevimizi yerine getirmektir. Onun rızasını kazanmaktır. Allah´ın her emrinde hikmetler vardır. Bizler oruç tutarak görevimizi yerine getirirken, bir yandan da o nimetlere ulaşmış oluruz.


Dualarınız kabul, ibadetleriniz makbul olsun.