Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Bir gezinin ardından


Hafta boyu hava ya yağmurlu ya da soğuktu. ?Acaba Pazar günü hava nasıl olacak?? diye merak ediyordum. Çünkü o gün Ünye´ye bir gezi yapacaktık.

Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi, yani benim 18 yıllık yuvamın öğrencileri, yapacakları geziye beni de davet etmişler, sonra da ?Hocam, mutlaka bekliyoruz? demişlerdi. Ayrıca geziyi düzenleyen Coğrafya Öğretmeni Ali Alper de davet etmişti.

Şimdiye kadar Ünye´ye 7 okul gezisi düzenlemiştim. Bu gezide gidilip görülecek yerlerin hepsini de gezmiş ve görmüştüm. Bu gezide, ilk defa gideceğim bir yer, göreceğim bir farklılık yoktu. Yani bu gezi benim için ?Yeni yerler görme? anlamı taşımıyordu. Ama benim için gezinin bundan başka artısı vardı:
Eski öğrencilerimle birlikte olacak, birlikte vakit geçirecek, hasret giderecektik.

?Gönül ne kahve ister, ne kahvehane,

Gönül sohbet ister, kahve bahane? sözünde olduğu gibi, asıl maksat gezmek değil, birlikte gezmekti. Dostlarla, arkadaşlarla, öğrencilerle bir arada olmaktı.

Gezinin bir gün öncesi için doğalgaz ustalarına randevu vermiştim. Nereden baksanız ustaların işi Pazar gününe sarkacaktı. Benim evde bulunmam gerekiyordu. Buna rağmen, Ali Bey´e ve öğrencilere söz verdiğim için geziye katıldım.

İyi de oldu. Geçen yıldan eski öğrencilerimle hasret giderdik. Birlikte yemek yedik, birlikte ata bindik, birlikte eğlendik. Bazen de şarkılara birlikte tempo tuttuk.
Bir geziden amaç nedir?

Birincisi; yeni yerler görmek, yeni bilgiler edinmektir.

Bu gezi ile öğrencilerin çoğu yeni yerler görmüşlerdir.

Meselâ, geziye katılanlardan Mesut Duman, ?Ben hayatımda ilk defa Ünye´ye gittim ve gerçekten güzeldi? derken, İ. Aydın da, ?Ünye Kalesi´ni ilk defa gördüm ve gezdim? diyordu.

Bunun yanı sıra, Ünyeli olduğu halde Ünye Kalesi´ni hiç görmemiş olan iki öğrenciye de Ünye Kalesi´ni tanıtmıştık! Gezi sırasında görülen Çakırtepe, Ünye Müzesi, At Çiftliği, Asarkaya, Şeyh Yunus Türbesi gibi yerler hakkında ayrıntıya gerek görmüyorum.

Gezilerin ikinci amacı; kaynaşmak ve sosyalleşmektir.

Bu amaca da ulaşıldığını söyleyebilirim.

Geziye katılan öğrencilerden Feyzanur Sakallı, ?Bu gezi arkadaşlık bağlarımızı güçlendirdi? diyerek tezimizi doğrulamış oluyordu.

Gezilerin bir diğer amacı da eğlenmek ve farklı ortamlarda farklılıklar yaşamaktır.

Bu amaç gerçekleşmiş miydi?

Evet gerçekleşmişti. Çünkü, Aleyna Ayar, ?Arkadaşlarımızla güzel vakit geçirdik ve farklı yerleri tanıdık? diyordu.

Geziden başka dersler çıkaranlar da vardı. İlayda Aydın, bazılarının çıkmaya cesaret edemediği kaleye çıkması konusunda, ?Kaleye çıkarken tüm zorluklara göğüs gerebileceğimizi gördüm? diyordu.

Bence geziden amaçlana hedefe ulaşılmış, hatta daha fazlası olmuştu. Çünkü Terme´ye dönüş yolunda öğrencilere sordum: ?Bu geziyi haber yapsaydınız hangi başlığı kullanırdınız?? dedim.

En beğendiğim cevap, ?Eğitim sadece formüllerden ibaret değildir? oldu. Anlaşılan öğrenciler bu geziden güzel kazanımlar edinmişlerdi. Düşündüm ki, birkaç derste anlatamayacağımız şeyleri, öğrenci bir gezide öğrenebiliyor, saatlerce konuşarak kavratamayacağımız gelişmeleri bir gezide algılayabiliyorlardı.

Gezi deyip geçmeyin. Çünkü gezi sadece bir piknikten ibaret değildir.

Ve, ?Eğitim sadece formüllerden ibaret değildir.?