Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Bir Se­çi­min Ar­dın­dan


Bir seçim daha bitti.

25. Mil­let­ve­kil­li­ği genel se­çim­le­ri­ni 07 Ha­zi­ran Pazar günü yap­tık. Bil­dik te­men­ni ile söy­le­ye­lim, ?Mil­le­te ve mem­le­ke­te ha­yır­lı olsun.?

Biz bu ya­zı­mız­da si­ya­se­te gir­me­ye­ce­ğiz. Çünkü dev­let me­mu­ru si­ya­set ya­pa­maz. Bir si­ya­si par­ti­ye üye ola­maz. Lakin se­çi­mi biz yap­tık. Ço­ğun­lu­ğu öğ­ret­men olmak üzere dev­let me­mur­la­rı yaptı. El­bet­te bu, si­ya­se­te gir­mek değil.

Bazı ül­ke­ler­de dev­let me­mur­la­rı si­ya­si par­ti­le­re üye ola­bi­li­yor­muş. Bizim ül­ke­mi­zin henüz bu se­vi­ye­de ol­ma­dı­ğı­nı, bir dev­let me­mu­ru­nun si­ya­si par­ti­ler­de görev al­ma­sı­nın doğru ol­ma­ya­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum.

Ben bu se­çim­de pek he­ye­can duy­ma­dım. Zaten cad­de­ler ve mey­dan­lar da seçim şen­li­ği ha­va­sın­da de­ğil­di. Es­ki­den seçim ko­nuş­ma­la­rı­nı radyo ve te­le­viz­yon­lar­dan takip eder, aday­la­rı mey­dan­lar­da din­ler­dik. Bu se­çim­de ne mey­dan­lar­da bir si­ya­si­yi din­le­dim, ne de te­le­viz­yon­lar­da bir açık otu­rum sey­ret­tim.

Seçim ak­şam­la­rı da en büyük eğ­len­ce­miz, te­le­viz­yon­la­rın ba­şı­na geçip da­ki­ka da­ki­ka seçim so­nuç­la­rı­nı takip et­mek­ti.

Bu sefer seçim tor­ba­la­rı­nı tes­lim etmek için ad­li­ye­de bek­ler­ken 3-5 da­ki­ka te­le­viz­yo­na bak­tım. Eve gel­dik­ten sonra da 5-10 da­ki­ka te­le­viz­yo­nun kar­şı­sı­na geç­tim. Hepsi bu kadar. Ne­re­de o eski he­ye­can­lar, gece ya­rı­sı­na kadar seçim so­nuç­la­rı­nı takip edip not­lar al­ma­lar? Bu, benim du­ru­mum. Baş­ka­la­rı, es­ki­den benim duy­du­ğum he­ye­ca­nı ya­şa­mış, so­nuç­la­rı almak için san­dık baş­la­rın­da do­laş­mış ola­bi­lir.
İlçe Seçim Ku­ru­lu, geçen se­çi­me göre olum­lu bir uy­gu­la­ma yap­mış. Tor­ba­la­rı tes­lim etmek için gelen san­dık gö­rev­li­le­ri­ne bir sıra nu­ma­ra­sı ve­ri­li­yor. Buna göre sen sı­ra­nı bi­li­yor­sun. Sana 20-30 kişi varsa sa­at­ler­ce ayak­ta sı­ra­da bek­le­mek zo­run­da kal­mı­yor­sun. Gidip bir yerde otu­ra­bi­li­yor­sun. Çay oca­ğı­na gidip ça­yı­nı içe­bi­li­yor­sun.

Lakin bizim in­sa­nı­mız henüz bu ko­lay­lı­ğa uyum sağ­la­ya­ma­mış. Hem de öğ­ret­men ol­ma­sı­na rağ­men, dev­let me­mu­ru ol­ma­sı­na rağ­men. Her­kes tes­li­mat ma­sa­sı­nın önüne yı­ğıl­mış. 7-8 kişi ne­fe­si bir­bi­ri­nin en­se­sin­de, ma­sa­nın önün­de sı­ra­ya di­zil­miş. Be kar­de­şim!

Senin sıra nu­ma­ran yok mu? Ayak­ta ne bek­li­yor­sun? Geç otur bir kol­tu­ğa, ra­ha­tı­na bak. Ça­ğı­rıl­dı­ğın­da kal­kıp gi­der­sin.

Bir gün buna da alı­şa­ca­ğız in­şal­lah.

Çay dedim de ak­lı­ma geldi. Bizim in­sa­nı­mı­zın fır­sat­çı­lı­ğı bu­ra­da da nük­set­miş. Za­ma­nım var­ken ben de bir çay içe­yim dedim ve ad­li­ye­nin çay oca­ğı­na git­tim. Çayı al­ma­dan önce tez­gah­ta­ki kıza, ?Çay kaç kuruş?? diye öy­le­si­ne sor­dum. Al­dı­ğım cevap beni şa­şırt­tı:
?1 lira.?
-Cid­di ola­maz­sın, dedim. Bu ce­va­bım üze­ri­ne kız, ora­nın yet­ki­li­si ol­du­ğu­nu dü­şün­dü­ğüm bir ba­ya­na döndü ve onun açık­la­ma yap­ma­sı­nı is­te­yen bir ta­vır­la, aynı ce­va­bı tek­rar­la­dı. Kadın, biraz mah­cup cevap verdi:
?Bugün çay 1 lira.?

Başka zaman 50 kuruş olan çayı bugün 100 ku­ru­şa sa­tı­yor­lar.
?Bu yap­tı­ğı­nız doğru değil. Ada­let da­ğı­tan bir kurum bunu ya­pı­yor­sa, baş­ka­la­rı ne yap­maz!? dedim.

Bu gibi du­rum­lar­da aç­lı­ğa, su­suz­lu­ğa kat­la­nır, bir mala nor­mal fi­ya­tı­nın üs­tün­de para ver­mem. Ama bu sefer, ?50 ku­ru­şa kı­ya­ma­dı? de­me­sin­ler diye 1 li­ra­yı verip ça­yı­mı aldım.

Seçim so­nuç­la­rı mı?

Onu zaten bi­li­yor­su­nuz.

Mem­le­ke­te ve mil­le­te ha­yır­lı olsun.