Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeki ORDU


Bir Şehrin Kalkınma Ruhu


Anadolnun çok ilçesinde ve ilinde "göç" konusu gündemin daimi konusudur. Her şey o yerin kalkınmsı içindir ve göç o yerin kalkınmasını önleyen sebep olarak görünür.

Taşrada göçün önüne geçmek için düşünülen çarelerden biri de o il veya ilçeye yatırım yapmak. Yatırımlar sayesinde göçün duracağı veya en aza gideceğine dair kanaat çok kişide mevcuttur. Yani çok işi yeni iş yerlerinin açılmasında göçün önüne geçileceğini, işsizliğin azalacağı görüşündedir.

Gerçekten bir ilçeye açılan iş yerleri göçü durdurur mu?


Şahsi görüşüm şudur: Hayır!


Büyük hariç diğer illerden göçler devam ediyor. Görünen sebep işsizlik. Her il ve ilçe kendisine yatırım yapılmasını istiyor. Hakları da. Ancak devletin gücünü buna yeter mi?


Devletin gücü yeterse zaten yapar.


Bugün ülkede, 2017 verilerine göre 918 ilçe var. Bu ilçelerin 100 tanesinin büyük şehirlerde olduğunu varsayarsak yaklaşık 800 ilçe yatırım bekliyor. peki her ilçeye bir fabrika yapılırsa göçü durdurur mu? Her ilçeye böyle bir yatırım yapılabilinir mi? Sizce hangi ilçelerin yatırıma daha çok ihtiyacı var? Bu sorulara adil bir cevap verilecek olsa hangi ilçelere öncelik tanınmalı?


Samsun´un ilçelerini düşünelim. Sizce Ayvacık, Asarcık, Salıpazarı gibi ilçeler mi daha daha çok ihtiyacı var, Terme, Çarşamba ve Bafra´nının mı?


Bizim oralarda bir söz var. "Herkes ´gidişen´ yerini kaşır" diye. Kısaca diğerleri bizi ilgilendirmez anlamında. Burada kimin daha çok hak ettiği değil de kimin daha ´uyanık´ olduğu söz konusu.


Bir şehrin ruhunu anlayamazsanız maddi şeylerle onu geliştiremezsiniz. Önce o şehrin ruhunu yakalayacak nesiller yetiştirmek lazım. Aksi halde ne yaparsanız yapın günü kurtarmaktan öteye gidemezsiniz.

...
Uzun zamandır bir anket üzerinde çalışıyorum. Termeli öğrenciler yani Terme´nin geleceği Terme hakkında ne düşünüyor diye. Şimdi size bir anket sonucu vereceğim. Bu anketten ne çıkarırırlar, ne düşünürler ve nasıl yorumlarlar bilemem.

Fazla uzatmadan anket sorumuz ve sonucu aşağıda bildirilmiştir.

Sorum şöyleydi:

Mesleğe atıldığınızda aşağıdaki yerlerden hangisinde yaşamak isterdiniz?


A) Terme B) Samsun


C) Ülkenin herhangi bir yeri D) Yurt dışı


Sonuçlar şöyle:


Terme´de yaşamak isteyenler % 8


Samsun´da yaşamak isteyen % 4


Yurt dışında yaşamak isteyenler % 4


Ülkenin herhangi bir yerinde % 84

Bu sonucu ileride tartışırız. Eğer bir ilçenin geleceği, yarınları körpe zihinlerinden Terme´de yaşamak isteyenler % 8 ise siz hangi yatırımlarla % 92´yi Terme´de tutmayı düşünüyorsunuz?
...
Aslında bu konu epey uzun bir konu. Akil adamlar eni-konu bu mevzuyu tartışması lazım. Günübirlik çözümlerden çok, kalıcı çözümlere ihtiyaç var.

Şayet bulunduğu il ve ilçenin önemini kavrayamamışsanız, birileri gelip orayı kalkındıramaz.


Toplumlar kendi geleceğini kendileri belirler.


Herkes kendisine gelsin!