Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Yılmaz İMANLIK


BİR SEVİ ŞAİRİ ÜMİT ZEKİ SOYUDURU


Bütün şiirlerin anahtar kelimesidir sevgi. Gönüllere giden bütün kapılar sevgi anahtarıyla açılır. Şiirler sevgi üzerine bina edilir. Şiirin en önemli mayasıdır sevgi?


Her şair sevgiyi farklı anlatır dizelerinde. Yani her şairin de ayrı bir yoğurt yiyişi vardır. Ancak ortak olan bir şey vardır ki o da çoğu zaman sevgiyi anlatmak, keskin kılıç üstünde yürümeye benzer.


Onun şiirleri için Türkiye Sanat Platformu Başkanı Sultan Özateş şöyle söyler: ?Her kalem sevgiyi yazmakta zorlanır; lakin Ümit Zeki Soyuduru´nun şiiri bu anlamda çok başarılı.?


Evet, sevgiyi şiirlerine büyük bir ustalıkla nakış nakış işleyen şairlerden biri Ümit Zeki Soyuduru.


Son şiir kitabı ?Sevgi Sensin?de bu ustalığını yeniden konuşturmuş Soyuduru. Sevgiyi yoğun bir lirizm ve derinlik içinde satırlara nakşetmiş.


Akıcı bir üslup, kulağa hoş gelen teraneler? Kulakları tırmalamayan, teleffuzu zorlamayacak şekilde seçilmiş kelimeler?


Halk şiiri geleneğini ısrarla sürdüren aşıkların ?bâde?sinden beslenen sevgi dolu bir nehir gibi çağıldayarak gönüllere akar onun şiiri.


Ona göre şiir, toplumun diline tercüman olan aynı zamanda kulağa da hoş gelen melodilerle yüreklerdeki bamteline dokunmalıdır.


Şiir anlayışını şöyle ifade eder: ?İyi bir şiir hayata dokunan şiirdir. Halk dili ile yazılmamış bir şiir sırf şiir sanatı icra etmek için yazılmış şiirdir bence. Ayrıca şiiri nesirden farklı kılan en belirgin özellik kulağa hoş gelen kafiyeli ve akılda kalıcı olmasıdır.?


Onun şiirlerinde halkın kullandığı kelimelere sıkça rastlarız. Bu yönüyle şiirlerinde Aşık Veysel´in renkleri görülür.

 

Günümüzde çok az şair Halk şiiri geleneğini ve Hece´yi onun kadar ustaca devam ettirir.


Yine Divan şiiri mazmunlarını ve tamlamalarını satırlar arasına ustaca yerleştirir. Bunları yaparken de şiirin karmaşık hale gelmemesine dikkat eder. Onda mazmunlar şiire farklı bir çeşni katmak içindir.