Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Bir değerimizi daha kaybettik

Bir değerimizi daha kaybettik


Onu ilk defa 1985 yılında tanıdım. Terme Yahya Kemal İlkokulu'nun otuz sene önceki müdürü Salim Aydın'dan söz ediyorum.
Beşikdüzü'nün Takazlı Köyü'nde 1937 yılında doğan Salim Aydın, ilkokuldan sonra Beşikdüzü Köy Enstitüsü Hazırlık Sınıfına kaydoldu. Orta 1.sınıfı okuyacağı sene Köy Enstitüleri, Öğretmen Okulu'na dönüştürüldü. Bazı gerekçelerle erkeklerin, kız okulunda okuması uygun bulunmadığından erkek öğrenciler değişik okullara gönderildi. Salim Aydın'ın kısmetine de Lâdik Akpınar Öğretmen Okulu düştü. 
1958'de bu okuldan mezun olan Salim Aydın, 26.08.1958 tarihinde Siirt Merkez Cumhuriyet İlkokulu öğretmeni olarak meslek hayatına başladı. Burada 1962 yılına kadar çalıştıktan sonra tayin istedi ve Trabzon Arsin Yıldızlı Köyü İlkokulu'na atandı. Orada da 1962'den 1968'e kadar öğretmen ve okul müdürü olarak görev yaptı. 
Arsin'de iken, Terme'de ikamet eden amcasının kızı Emine Hanım ile evlendi. Bu evlilikten bir erkek ve bir kız çocukları dünyaya geldi. 
Bir süre sonra Terme'ye tayin istedi. Tayini uygun görüldü ve Dereyol Köyü İlkokulu öğretmeni ve müdürlüğüne atandı. Onbir yıl görev yaptığı Dereyol'da köy halkı ile kaynaştı ve olumlu izlenimler bıraktı. 
Artık ilçe merkezine tayin isteme vakti gelmişti. Yahya Kemal İlkokulu'nda 15.12.1979 tarihinde öğretmen, 01.11.1982 tarihinde de okul müdürlüğü görevine başladı. Yahya Kemal İlkokulu'nda 12 yıl başarılı bir yönetim görevinden sonra Şubat 1994'te emekliye ayrıldı. 
O, çevresi ile uyumlu ve mütevazı bir kişiliğe sahipti. Kimseye kötü bir söz söylediğini duymadım. Daima hakkı gözetir, doğruluktan ve adaletten ayrılmazdı. Her zaman görevinin gereğini yapma gayreti içinde olmuştur. “Bunları nereden biliyorsun?” derseniz, aile dostu olmamızın yanı sıra, benim 5 yıllık şube müdürlüğüm ve 3 yıllık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüm sırasında kendisi de okul müdürüydü ve mesai arkadaşımızdı. 
Salim Aydın, olumlu özellikleri ve görevindeki başarısı dolayısıyla 1985 yılında Terme'de 'Yılın Öğretmeni' seçilmiştir. O, sadece Terme'de yılın öğretmeni seçilmekle kalmamış, Samsun Merkezi ve ilçelerindeki yılın öğretmenleri arasından Samsun'u Ankara'da temsil edecek ilk iki öğretmen arasına girmeyi de başarmıştır. Bu da onun, Terme'de hakkıyla yılın öğretmeni seçildiğini göstermektedir. 
O, yaşı ne olursa olsun makam sahiplerine daima gereken saygıyı göstermiştir. Bunu çekinerek söylüyorum, benden 15 yaş büyük olmasına rağmen, resmiyette hiçbir zaman 'Müdür Bey' hitabını terk etmemiştir. Bu durum, onun kişiliğinden bir şey eksiltmemiş, aksine değerine değer katmıştır. Özel sohbetlerde 'Hemşerim' diye hitap ederdi, ki bu hitabı hoşuma giderdi. 
O, aynı zamanda inançlarına bağlı ve iyi bir cami cemaati idi. Ocak 2015'te umreye gitmek kısmet oldu. Biz ailece gidecektik ve onlara da birlikte gitme teklifinde bulunduk. Hanımı istiyordu ama o, “Ben kendimi hacca hazırlıyorum” diyordu. Onun umreye gitmesinde eşimin katkısı büyüktür. O “Ben hacca gideceğim” dedikçe eşim, “Salim abi. Sana haccın ne zaman çıkacağı belli mi? Fırsat varken gel birlikte umreye gidelim. Hac çıkarsa hacca da gidersin” diyordu. Nihayet son anda ikna oldu.
Umrede hep beraberdik. Lakin iki hatıramı unutmuyorum. Bir Cuma gecesi elinde Kuran-ı Kerim, eşi ile birlikte odamıza geldiler. “Hemşerim, sen Yasin okuyacaksın biz takip edeceğiz. Sonra da birlikte dua edeceğiz” dedi. O zaman kendi kendime, “Dini konularda benden daha duyarlı imiş” dedim. 
Kutsal topraklarda süremiz dolmuştu. Ertesi günü Türkiye'ye hareket edecektik. O gece son tavafımızı yaptık. Kâbe'nin çevresi çok kalabalık olduğu için tavafı ikinci katta yapmayı uygun bulduk. Son turu tamamladıktan sonra Salim Hocam korkulukların yanına geldi. Yüzünü Kâbe'ye döndü ve ellerini açarak dua etmeye başladı. Bu sırada gözlerinden damlaların süzülmekte olduğunu gördüm. 
Bir dönemin son temsilcilerinden Salim Aydın da bu dünyaya veda etti. Bir yıl önce yakalandığı hastalık sonucu 04 Mayıs 2020 Pazartesi günü vefat etti. Cenazesi aynı gün Beşikdüzü'ne götürüldü ve ertesi günü doğum yeri olan Takazlı Köyü'nde toprağa verildi.
Cenaze telaşı ile olsa gerek, mutlaka haber vermem gerektiğini bildiğim 3-4 kişiye haber vermeyi unutmuşum. Bundan dolayı kendilerinden özür diliyorum.
Büyüğümüz Salim Aydın'a Allah(CC)'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.