Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


Bir Gönül ve Kültür İnsanı: Seyfi Günaçtı

Bir Gönül ve Kültür İnsanı: Seyfi Günaçtı


Terme`ye yeni gelmiştim. Gazeteye yazımı vermek için uğradığımda biraz oturuyordum. Sohbet esnasında gelen gidenlerle tanışma fırsatım oluyordu. Çünkü çok az tanıdığım vardı.
Öncelikle Bilgi Gazetesi köşe yazarlarıyla tanışmak istiyordum. Eh! Ne de olsa aynı gazetenin bir sayfasında misafirdik. Ben onları öncelikle yazılarından tanımaya çalışıyordum. Zaman geçiyordu ve her geçen süre de daha fazla kişiyle tanışma fırsatım oluyordu.
Günlerden bir gün adının Seyfi Günaçtı olduğu söylene kişi geldi gazeteye. Bizi tanıştırdılar. Bir yazar arkadaşımla daha tanışmış oldum. Kısa bir tanışma faslından sonra katlı. “İleride daha sık karşılaşacağız” dedi.

Sakin bir tavrı vardı. İnsan yanında kendini huzurlu hissediyordu. Resmiyet taşımayan yani soğuk olmayan bir ciddiyeti vardı. İnsan yanında kendini huzurlu hissediyordu. Yahut ben öyle hissettim. Zaman içinde karşılaşmalarımızda hislerimde yanılmadım. Hakikaten ciddiyet sınırları içerisinde hoş sohbet biriydi ve siz hiç sıkılmıyordunuz yanında.

Günler günleri, aylar ayları kovaladı. Önce gazete, sonra dergi derken dostluğumuz ve ortak yanlarımız çoğaldı. Toplantılarda az ve lüzumu kadar konuşurdu. Söyleyeceklerini yazılarında da olduğu gibi eveleyip gelemezdi. Dobra insandı yani.
Birçok toplantıda bulunduk kendisiyle. Hem meslektaş hem de kültürel değerlere kıymet verme açısından benzer yanlarımız vardı. Daha sonra başka özelliklerini de öğrendim. Güzel şeylerdi.

Özellikle seyahat etmeyi severdi. Bu seyahatleri öğrenci ve öğretmenler ile yapardı. Bu hususta insanları organize etmede çok özel becerisi vardı. Bu seyahatleri iş olsun diye yapmazdı. Yani memleket görmek, dağı taşı seyretmek, iş yorgunluğunu üzerinden atmak önceliği değildi. Elbette bu yazdıklarım da bir etkendi. Ancak Seyfi Hoca gittiği yer hakkında araştırma yapan, bunları kaleme alan, gördüklerini kendinde saklamayan ve başkalarının da istifadesine sunan biriydi. Bencil değildi yani. Bu hususta paylaşımcı olması kültüre verdiği değerden geliyordu.

Bir gün kendisiyle “biyografi” üzerine konuşurken en az 15 kitap sahibi olan ve kimliği hakkında yeterli bilgiye sahip bulunmayan Turan Aziz Beler adlı kişiye ulaşmak için yaptığı mücadeleyi dinledim de; kendisine hayranlığım bir kat daha arttı.
Yazılarında dili son derece sade ve söyleyeceklerini doğrudan söyleyen bir yapısı var. “Geçmişten Günümüze” adlı eseri bazı şeyleri yarınlara taşıyacaktır. Zaten köşe yazarı arkadaşlarımın kalemleri yazma hususunda velutlar.

Hani bir kişi bir sayfaya sığar mı diye sormayınız. Sığmaz elbet. Ancak biz kendisine bir vefa ve saygı olarak bu satırları yazmayı uygun gördük. Sohbetlerinden ve yazılarından daha çok şeyler öğreneceğiz. En azından hakkında yazılmış bir iki cümle olsun istedik. Sürçü lisan ettikse af ola.
Umarım yarınlarda Seyfi Hoca ve diğerleri için daha teferruatlı çalışmalar yapar da bu değerli inanları yarınlara taşımış oluruz. Bu bizim hem vefa hem de gönül borcumuzdur.

Kendisine sağlıklı, huzur dolu ve başarılı bir gelecek diliyorum.
Seyfi Günaçtı bir gönül ve kültür insanıdır.