Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Bir turnuvanın ardından

Bir turnuvanın ardından


    Saray Pide desteğinde düzenlenen futbol turnuvası, 02.08.2021 Pazartesi akşamı düzenlenen final maçları ile tamamlandı. Şampiyon Buğra Kuaför takımını ve turnuvaya katılan bütün takımları kutluyorum.
    Turnuvayı, eski futbolculardan Ahmet Çırak ve Emrah Çağlar düzenlemiş. Ben turnuvayı yarı final maçlarından itibaren takip etmeye başladım. Sosyal medyada turnuvadan haberdar olmuştum. Yöneticiler de her maç sonrası neticeleri paylaşıyorlardı. Günlerin çok sıcak geçmesi ve akşam rehaveti sebebiyle maçlara gidemedim. Ancak yarı final maçları öncesi yöneticilerden davet alınca Terme Ortaokulu bahçesindeki halı sahanın kenarında yerimi aldım. Gitmekle iyi etmişim; zevkli ve çekişmeli maçlar seyrettim. 
     Yarı final maçlarını, Yukarı Söğütlü Köyü'nden hemşerimiz Samsun'dan gelen TFF kokartlı hakem Ali Gürler yönetti. Yarı finalin ilk maçında Elmaköyspor ile TEGİAD (Terme Genç İşadamları Derneği) takımları karşılaştı. Maç çok sert geçiyor, oyuncular topa var güçleriyle yükleniyorlardı. Benim bildiğim, halı sahada teknik konuşur ve topa yumuşak vurulur. Nurullah Nas'ın, TEGİAD adına attığı ilk gol bu türdendi. 
    Bir pozisyonda Yağız Cem Zomp sakatlandı ve bir süre yerde kaldı. Elmaköyspor'lu iki oyuncunun, Yağız'ın kollarına girerek onu saha kenarına taşıması, güzel görüntülerden biriydi. Bu, ne kadar olumlu bir davranışsa, bir korner atışı öncesi TEGİAD'dan Eyüp Kambur'un, rakip oyuncuya sarılması sonrası çıkan olaylar da o kadar eleştiri aldı. Aslında hakemin uyarısı ile konu kapanacaktı. Fakat her nedense başka oyuncular da olaya karıştı. Ben görmedim ama olaylar sırasında TEGİAD'dan Bahadır Güngör'ün Elmaköyspor'lu bir oyuncuya kafa attığı söylendi. Bu da turnuvanın olumsuzlukları arasındaki yerini aldı. Maçın normal süresi 2-2 bitince penaltılarda 6-5 üstünlük sağlayan TEGİAD, adını finale yazdırdı. İkinci maçta, Buğra Kuaför ile Aktepe City 3-3 berabere kalınca sonucu yine penaltılar belirledi ve finale kalan taraf Buğra Kuaför oldu. 
    2 Ağustos akşamı oynanan üçüncülük maçını Halil Can yönetti. Aktepe City'yi 6-3 yenen Elmaköyspor turnuvanın 3'üncüsü oldu. Elmaköyspor, maçlardaki olumlu davranışları sebebiyle seyircilerin sempatisini kazanmış olmalı ki, “Gönüllerin Şampiyonu” diye isimlendirildi. Bence bu da en az şampiyonluk kadar değerliydi. Ali Gürler'in yönettiği final maçında, penaltılar sonucu TEGİAD'ı 7-6 mağlup eden Buğra Kuaför şampiyon oldu. 
    Turnuvaya 21 takım katıldı. Bu yazıda adı geçenlerin dışında ilginç isimleri olan takımlar da var: Kaptan Play Station ve Los Galakticos gibi. Kupa töreninin sunuculuğunu yapan Emrah Kuvvet, Los Galakticos'u anons ederken, “Kusura bakmayın, ben bu takımın adı nasıl söylenir bilmiyorum” diyerek diline nasıl geldiyse öyle okudu.
    Takımlara böyle yabancı isimler vermek özentiden olsa gerek. Play Station, bir iş yerinin adı olsa bile bu tercih de aynı kapıya çıkıyor. Ben onlara Esentepe, Yediyıldız (galacticos, yıldızlar topluluğu olduğuna göre), Altınordu, Melikşah, Doğanay gibi pek çok Türkçe isim önerebilirdim.
    Diğer takımların kadrolarını incelemedim ama sadece finale kalan 4 takımın kadrosunda, geçmişte Termespor forması giymiş 12 futbolcunun bulunduğunu söylersem turnuvanın kalitesi hakkında sanırım bir fikir verebilir.
    Protokol için ayrılan masalar tamamen dolmuştu. Gerçek sahipleri gelmese bile bizde protokol masaları asla boş kalmaz, ilgili ilgisiz kişiler tarafından doldurulur.
    Bazı kişiler hem plâket vermesi için çağırıldılar hem de kendilerine plâket verilmesi için davet edildiler. Halbuki orada ismi okunmaya lâyık kişiler, başka makam ve unvan sahipleri de vardı. Bir kişi iki defa çağırılmak yerine onlar da onurlandırılabilirdi.
    Her şeye rağmen güzel bir turnuva oldu. Korona salgını sebebiyle 16 aydır statlarda maç seyredemeyen futbolseverler seyir zevklerini giderdiler. Oyuncular için de iyi birer anı olarak hatırlanacaktır. Turnuvayı düzenleyenleri ve emeği geçenleri kutluyorum.
    *Güney bölgelerimizde çıkan orman yangınlarını söndürmeye çalışırken hayatını kaybedenlerle; Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta meydana gelen sel felâketinde can verenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize de sabırlar diliyorum.