Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


BIRAKIN BARDAĞI YERE

BIRAKIN BARDAĞI YERE


Profesör içi dolu su bardağını eline alarak sınıftaki öğrencilerine ders vermeye başlar. Bardağı herkesin göreceği bir şekilde tutmaktadır.
Öğrencilere sorar,”Bu bardağın ağırlığı sizce ne kadardır?” der.

Öğrencilerden kimi 50 gr, kimi 100 gr, kimi de 150 gr diye cevaplar.
Profesör, “Bardağı tartmadıkça inanın ben de bilemem.”der. “Ama benim asıl sormak istediğim şu. Bu bardağı böyle birkaç dakika tutsaydım ne olurdu?

“Hiçbir şey olmazdı.”diye hep bir ağızdan cevaplar öğrenciler. Bunun üzerine Profesör,”Peki bir saat boyunca tutsaydım ne olurdu ?”diye yineler sorusunu.
Öğrencilerden biri ayağa kalkarak, “Kolunuz ağrımaya başlardı Hocam.”der.

“Haklısınız, ben şimdi gün boyunca bu bardağı elimde tutarsam ne olur acaba?”der Profesör. Bunun üzerine başka bir öğrenci, “Kolunuz iyice ağrır, uyuşur, bitkin düşersiniz.” der. Diğer öğrenciler de hastaneye gitmek zorunda kalırsınız, kas spazmı geçirirsiniz, gibi cevaplar verir. Ardından gülüşmeye başlarlar.

Çok iyi, der Hoca.“Peki ben bu sorunları yaşarken bardağın ağırlığında bir değişme olur mu?” diye söze devam eder. Öğrenciler hep bir ağızdan, “Hayıııır!” cevabını verirler.
“Peki, o zaman kolumun ağrımasına, uyuşmasına neden şey nedir?”

Öğrenciler şaşırmış bir vaziyette birbirlerine bakmaktadırlar. Bulmaca gibi bir şey bu ya, demeye başlarlar. “Acıdan, ağrıdan kurtulmam için ne yapmam gerekirdi?”der Profesör.
Öğrencilerden biri, “Elinizdeki bardağı bırakın, düşsün.”der. Kesinlikle doğru, der Hoca. Zor gibi görünse de aslında çok basit değil mi? Biz beynimizi daha fazla yoruyoruz. Hayatın problemleri de işte böyledir. Onları kafanızda birkaç dakika tutarsanız, bir sorun yokmuş gibi görünür. Uzun süre düşünürseniz, başınız ağrımaya başlar.

Daha uzun süre düşünürseniz, kendinizi bitirmeye, daha doğrusu kafayı yemeye başlarsınız.
Hayatınızdaki sorunları düşünmek önemlidir elbette. Fakat daha önemlisi onları her günün sonunda, başınızı yastığa koymadan önce bardak gibi yere bırakmaktır.

Bu şekilde, her sabah taze bir beyinle, güne merhaba dersiniz. Önünüze çıkabilecek her türlü sorunla baş edebilecek güçte olursunuz. Eğer bunun aksine bir şey olursa, hayatınız boyunca eziyet çekersiniz. Hayattan zevk alamaz, hiçbir şeyin tadına varamazsınız.

Her güne yeni bir umutla başlamanız dileğimle, kalın sağlıcakla…