Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


BU DA TERÖRDÜR!


Özellikle siyasilerimizin sık kullandığı ifadelerdendir:
?Terörün dini olmaz! Terörün milliyeti olmaz! Nereden gelirse gelsin, terörün her türlüsüne karşıyız.?
Doğru bir tespit. Elbette biz de katılıyoruz. Terörün dini olmaz. Hele hele ?İslâmî terör hiç olmaz. Müslüman barışçıldır. Müslümanlarda insan sevgisi önde gelir.
Batı genellikle terör olaylarında faillerin kimliklerini bahane ederek, olayı ?İslâmî terör? diye nitelemektedir, ki bu gerçekçi bir yaklaşım değildir. Bir Hıristiyan´ın yaptığı terör eylemini, Batılılar ?Hıristiyanî terör? diye nitelemezler. 22 Temmuz 2011´de Norveçli Anders Behring Breivik, 77 masum insanı katletti. Kimse çıkıp da ?Bu bir Hıristiyan terörüdür? demedi!
Ülkemizde yıllardır bir PKK terörü var. Bir darbenin, terör eylemine dönüştüğünü ise 15 Temmuz gecesi gördük.
Farklı bir terör eylemini de geçen cumartesi akşamı televizyon haberlerinde gördük.
Türkiye Süper Kupa finali, 13 Ağustos cumartesi akşamı, Lig Şampiyonu Beşiktaş ile Kupa Şampiyonu G. Saray arasında Konya´da oynandı. Burada ?ev sahibi takım´, ?misafir takım´ olmadığı için iki kulüp taraftarları da maça gelebileceklerdi.
Maç öncesi, maça gölge düşüren olaylar oldu. G. Saray forması giymiş ve kendilerini GS taraftarı sayan kişiler Konya´ya 60 km mesafede Altıntekin ilçe kavşağında BJK taraftarlarını taşıyan otobüsün yolunu kestiler ve otobüsü taş yağmuruna tuttular. Şoför aracı durdurunca BJK´lı taraftarlar da otobüsten indi ve onlar da GS´lı taraftarlara saldırdı. Olayda 4 G.Saraylı yaralandı. Sonra Konya Stadı´nın yanında da taraftarlar birbirine saldırıyor. Bir gün sonraki haberlerde yaralı sayısı 14 olarak verilirken 13 kişinin de gözaltına alındığı bildiriliyor.
Bu da bir çeşit terör değil mi? Zaten gazeteler de o yönde başlık atmışlar:
?Futbol terörü süper kupa finali öncesi hortladı.? (İnternethaber)
?Futbol terörü sınır tanımıyor? (TRT Spor)
Emniyet, seyirci kılıklı kişilerin üzerinden çıkan harp(!) malzemelerini sergiliyor. Neler yok ki? Döner bıçağından dağcı kazmasına, baltadan beyzbol sopasına kadar ne ararsan var. Görünce, bir inşaat malzemesi dükkanına veya bir cephaneliğe girdiğinizi sanırsınız.
Bu aletlerle nereye gidiyorsun kardeşim! Harp mi var, savaş mı çıktı?
Bu nasıl iş, bu nasıl anlayış?..
Karanlık 15 Temmuz gecesi bir büyük belâyı yeni atlatmışız. Millet, siyasi parti farkı gözetmeden meydanlara koşmuş, birlikte darbeye karşı durmuş. Ne kadar zamandır bir arada göremediğimiz üç siyasi partinin lideri bir araya gelmişler. Üstelik öyle bayram törenleri için zoraki birliktelik değil; ülkenin bütünlüğü, milletin huzuru için toplanmışlar. Birlik ve beraberlik anlayışı tekrar yeşermeye başlamış?
Böyle bir zamanda sen ne yapıyorsun?
Bu insanlar sana ne yaptı? Taşladığın otobüste belki senin akraban, senin komşun, senin hısımın da var! Ya otobüsten ne istiyorsun? O kara gecede silahsız masum insanlara kurşun sıkan vicdansızlardan ne farkın kaldı?
Yoksa bunu yapanlar da FETÖ´cü mü? Ya da içlerinde FETÖ´cü provokatörler mi var? Olamaz mı yani? Bir yolcu otobüsünü bu kadar düşüncesizce kim taşlar? Sırf başka kulüp taraftarı diye döner bıçağıyla, baltayla insanlara kim saldırır?..
Böyle bir zamanda, herkesin birlik ve beraberlik mesajları verdiği bir günde, bu olanlar beni şaşırttı.
Bu olaylara kim dur diyecek?
El cevap: Hepimiz! Yani Gençlik ve Spor Bakanlığı, Futbol Federasyonu, Kulüp Başkan ve yöneticileri, basın, Emniyet Teşkilatı ve hatta Milli Eğitim.
Olaylar sebebiyle saha kapatılarak, kulüp ve masum taraftarlar cezalandırılmasın. Teknoloji gelişti. Statlarda yayıncı kuruluşun şu kadar kamerası var. Ayrıca stadın uygun yerlerine Mobese kameraları da yerleştirilmeli. Kameralar sayesinde olay çıkaranlar tespit edilerek cezalandırılmalı. Hapis cezası, statlara girme yasağı, verdiği zararı ödeme cezası? Bunlardan biri uygulanabildiği gibi, duruma göre aynı anda ikisi birlikte de uygulanabilir.
Farklı kulüp taraftarlarının birlikte maç seyrettiği günleri özledik.