Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


BU DURUŞUN SENDEN DEĞİL BİZDENDİR TERMEM


Terme´nin sıkıntılarını yazmamak elde değil. Hele hele Terme´nin özü iseniz.

Hafta içinde yine değerli bir dostum ?Gel seninle oturup sohbet edelim?dedi. Sohbetimizin konusu yine Terme idi.

Kendisi, 1947 yılında Terme´den ayrılarak, Kuleli Askeri Lisesi´nde öğrenim görmeye başlamış. Kurmay albay olarak emekli olan kardeşimiz yıllarca, eşi ile birlikte Terme´ye gelip emekliliğini burada geçirmeyi düşlemiş.

Nitekim gelmişler de...

Yıllar sonra Terme´ye girerken aynı evleri, aynı yolları görünce hayal kırıklığına uğramışlar.


Köyüne giden kardeşimiz, köyde de aynı manzarayla karşılaşınca ikinci kez hayal kırıklığına uğramış.


İlçenin merkezini de gezen bu kardeşimiz, ?Bugüne kadar çok şeyin değişmesi gerekirdi. Hiçbir şey değişmemiş? düşüncesi içinde, aynı tablonun devamı karşısında hüsrana uğramış.


Bu kardeşimiz, köyünde de çocukluk arkadaşlarını aramış. Bulduklarında eski arkadaşlık sevgisini görememiş. Çoğunun menfaatin çemberine düştüğünü gözlemlemiş.


Birlikte çaylarımızı yudumlarken, sohbetimize Ünyeli harita mühendisi bir dostumuz daha katıldı. Sohbet daha da derinleşti.


Ünyeli kardeşimiz, Terme üzerine konuştuğumuzu öğrenince ona da Terme ile ilgili düşüncesini sorduk.


?Akçay´dan Terme´ye baktığınız zaman yıllardır ihmal edildiğini, toplumun da olaylarla hiç ilgilenmediğini görürsünüz.?dedi bize.


Görüşünün devamını ise şu cümlelerle aktardı:


?Terme´de üretim bitmiş. Sevgi, saygı, anlayış bitmiş. Üzerindeki elbisesini hiç değiştirmemiş. Aynı giysilerle yola devam ediyor. Ben bilirim diyenlerin hepsi rant peşinde. Yani Terme´de aynı dünya, aynı hamam, aynı tas.?


Ünye´nin de Terme´den hiçbir farkı olmadığını söyleyen bu kardeşimiz ?Ünye´nin Terme´den tek farkı denizle iç içe olması. Bu konumu ona kalkınmada biraz hız vermiş. Onun da değişen bir tek elbisesi bu.?


Dinlediklerim üzerine ben de düşüncelerimi aktardım.


Terme´de eskiden tarım, bölgede bizi cazibe merkezi haline getirmişti. Fakat nedense tarım ürünlerinde maliyetlerin artışı, pazar yokluğu, üretimin hemen hemen yok oluşu bugün bu durumu tam tersine çevirdi.

Halbu ki Terme, çevre ilçelerin yıldızı olacak zenginliğe sahip. Gelecek kuşak mutlaka bu karanlığı yırtacaktır diye düşünüyorum.

Sohbet sonunda arkadaşlarıma teşekkür ettim.


Ve Terme için dudaklarımda şu mısraları mırıldandım.


?Duruş senden değil,

Duruş bizdendir Termem?

Yarınınız bugünden güzel olsun.