Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hasan ÖZDEMİR


BU SEFER TAHMİNİM TUTMADI


Emekli olmadan önce söylerlerdi hep. Devlet memuru siyaset yapmaz. Kim yapacak siyaseti. Manav Ahmet, saatçi Murat, Kuyumcu ihsan, Benzinci Fikri?Oh ne ala değil mi? Öğretmen siyaset yapmaz.Doktor, mühendis? Onlar da yapmazlar. Neyse siyaseti yapanlar yaptı, seçimler bitti, meclis başkanı da seçildi. Sıra hükümeti oluşturmaya geldi. Hayırlısı olur inşallah. İlk defa tahmin yürütmekte zorlandım bu meclis başkanlığı seçiminde. Koalisyon kiminle kurulacaksa, meclis başkanı küçük ortağın olur diyordum. Benim gibi düşünen herkes ters köşe oldu. Tutmadı tahminleri.

Genel seçimler biter bitmez %60´lık blok sözü dillerde dolaşmaya başladı. Yani ortada %60´lık bir blok yok. Zaten olmadığını da Meclis Başkanlığı seçimlerinde gördük. Yani CHP-MHP-HDP bir blokta toplanmış. Olacak şey mi bu?

Bu iş %25 gibi bir oy oranı alarak, gel sen başbakan ol, yeter ki hükümeti birlikte kuralım diyerek, sayın Kemal Kılıçdaroğlu´nun yaptığı gibi her önüne gelene başbakanlık dağıtmasına benzemiyormuş! Hele Meclis Başkanlığı dağıtmaya hiç benzemiyormuş.

Herkes MHP genel başkanı Sayın Bahçeli´yi neredeyse vatan haini ilan etmeye kalktı, ama o kendine göre doğrusunu yaptı. Yapması gerekende buydu. Sayın Deniz Baykal´ın partisinin başkanlığından nasıl bir tezgâhla gönderildiğini herkes biliyor. Ona meclis başkanlığı yolunu hiçbir şekilde açılmayacağını tezi dillerde dolaşmaya başlamışken Sayın Kılıçdaroğlu´nun ne hikmetse anlayamamış olması enteresan. Ama cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan kurnaz adam. Baykal´la buluşması, kapalı kapılar ardında konuşması kafalarda hala soru işareti bıraktı. Parti liderinden habersiz, senin başkanlıktan alınmana sebep olan birinin yanına giderken durup düşünmek gerekirdi.

Bu işi bu denli çıkmaza sokmak yerine neden Cumhurbaşkanı çatı adayı Ekmelledin İhsanoğlu´nda mutabık kalınmadı? Sonuçta yabancısı değil? Vaktiyle kendi adayıydı Ekmelledin İhsanoğlu? Sayın Kılıçdaroğlu bile bile mi mutabık kalmak istemedi? Vebali Sayın

Bahçeli´nin omuzlarına yüklemek için mi? Sürekli Sayın Bahçeli suçlandığına göre! Yoksa sonucunun banko olacağını bildiği bir meclis başkanlığı seçimine neden baştan kaybedecek olan Deniz Baykal´ı aday göstersin ki? İsteseydi, en azından gövde gösterisi, ya da o dile getirdiği bloğun bir kısmının inşasını gösterebilme açısından ve son turda kaybedecek olmasına rağmen Ekmelleddin İhsanoğlu´nu destekleyebilirdi. Ama yapmadı. Çünkü Ak Parti adayı İsmet Yılmaz´ın Meclis Başkanı olmasını İhsanoğlu´nun olmasından daha çok istedi. Kurgu böyleydi?

Demek ki siyaset bambaşka bir şeymiş. Elinizdeki televizyon kumandasıyla yattığınız yerden partinizi, milletvekilinizi, başkanınızı savunacağım diyerek hiç boşu boşuna çevrenizdekilerin gönlünü kırmayın. Onlar yukarda istedikleri zaman görünmelik de olsa dost olabiliyor.

Aristoteles, ?Sevdiklerinizle siyaset yapmayın. Zira siyaset dostlukları zedeler. Siyasetçiler yollarına devam ederken, siz dostlarınızı yitirdiğinizle kalırsınız.? demiştir. Çok haklı bence. Kalın sağlıcakla?