Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


BU YASAYLA SINIF GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL

BU YASAYLA SINIF GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL


Artık ayan beyan anlaşılmıştır.

Uygulamaya konulan Büyükşehir Yasası bizleri hazırlıksız yakaladı gibi. Büyükşehir yasasına giren il ve ilçelerin kalkınma hızı yüksekse o yöreler nasibini alır. Kalkınmada kaplumbağa yürüyüşüyle hareket eden bizim gibi bölgeler ise sınıfı zor geçer.

Belediye Başkanlığı Seçimi biteli üç aya yaklaştı. Birden kalkınma hamlesinin başlayacağı kanısında olan toplum şimdiden konuşmaya başladı. Sanki gelen başkanın elinde sihirli değnek var. Bir anda olumsuzluklara çare bulması bekleniyor. Oysaki bunun zamana bırakılması gerektiğini herkesin bilmesi gerekiyor.

İlçede suların, üst katlara çıkmadığını, alt yapının mutlaka değişmesi gerektiğini bilmeyen yok. Herkes içtiğimiz suların bu güne kadar sağlıklı olmadığını zaten biliyor. Yeni değişim süreci içerisinde bu konu Samsun Büyükşehir Belediyesi’ni yani SASKİ’yi ilgilendiriyor. Oradan gelen ekipler ilçeye ayrı bir birim olarak bakıyorlar. İlçedeki yolların da yeni baştan düzenlenmesi gerekiyor.

Peki ne olacak? Herkes merakla bekliyor.

Şehir merkezindeki mahalleler gördükleri kocaman kocaman sivrisineklerden illâllah dedi. Acaba geçmişte sıtma hastalığı yapan (anofel) sivrisinekler yeniden mi hortladı diye düşünmeden edemiyorum. İnşallah sıtma hastalığı görülmez.

Piyasaya gelince, vatandaş Ramazan fırsatçılarının denetlenmesini istiyor. Vatandaşlar, İstanbul piyasasını bile solladık diyorlar. Fırsatçıların ne yaptığı belli değil.

Kasaplar, vitrinlerinde bir hayvanı mühürlü olarak çengele takarken, el altından sattıkları etin ise nereden geldiği bilinmiyor. Fiyatlar bir birini tutmuyor. Köşelerde satılan tatlı çeşitlerinin de nerelerde yapıldı tam bir muamma. Trafik sorunu ise trajediden başka bir şey değil.

Yıllardır Terme`nin giriş ve çıkış yolları olan Atatürk ve Kocaman Caddelerinde trafiğe bir türlü çözüm bulunamadı. Cadde üzerindeki evlerde yaşayanlar trafik anonslarından rahatsız. Artık Terme`nin ana caddelerine bir çözüm bulunması gerekmiyor mu?
Bunlar ilçede, benim görebildiğim sorunlardan bazıları.

Hatırlatmak gerekli diye düşünüyorum.

Yeni bir oluşuma giren gerek Büyükşehir gerekse ilçemiz belediyelerine bağlı birimlerin çok önceden hazırlıklı olması gerekirdi. Birimlerde çalışan amir ve memurların daha nezaketli konuşması ve cevap vermesi gerekir. Fakat ne Büyükşehir`deki amirler ne de ilçedeki amirler, yetkilerini nasıl kullanacaklarını bilemiyorlar.

İtfaiye Amirliği’nden istenen yardımlarda personel, yetkilerinin olmadığını, Büyükşehir`e danışılması gerektiğini söylüyorlar. İlçedeki küçük sorunların bile Büyükşehir`e sorulması gerekiyorsa büyük sorunlarda ne yapılacak?

Yeni oluşturulan birimlerde çalışan memurlar, daha Pazar Camii, Atatürk Caddesi nerede bilmiyorlar. İşte yasanın garipliği de burada. Bu yerlere Terme`yi bilen, yetişmiş elemanların konulması gerekirdi.

Hal böyleyken Terme`nin yukarılara bağlı mahallelerinin sorunları nasıl çözüm bulacak? İşte yasanın yanlışlığı burada. Böyle devam ederse sınıfta kalırız.

Böyle giderse gelişmiş ilçeleri yakalamamız yılları bulur. Şimdilik hatırlatmalarım bu kadar. Gelecek günlerde hatırlatmalara devam edeceğim. Hayırlı Ramazanlar.