Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


BU SEVDA BİTMEZ


Geçen yıl sütunlarını bu konuya ayıran bir yazarımız, yazısının başlığını “Kutlu Doğum Her Yerde” koymuştu. Bu sene Terme`deki proğramlar tam da o başlığa uygun seyrediyor. Son bir haftadır nereye gitseniz, hangi tarihe baksanız, karşınıza başka bir Kutlu Doğum proğramı çıkıyor.

Yaklaşık 7-8 yıl sonra ilçemizde Kutlu Doğum proğramı bu kadar geniş kapsamlı kutlanıyor. Geçen hafta Pazar Camisi`nde vaaz eden hocamız da öyle söyledi. “Türkiye`nin birkaç bölgesinde görev yaptım. Yaklaşık bir senedir de Terme`deyim. Bulunduğum yerlerde bu kadar kapsamlı, bu kadar çok sayıda Kutlu Doğum Proğramı düzenlendiğini görmedim” dedi.

Bilindiği üzere, miladî takvime göre Peygamberimizin doğduğu gün olan 20 Nisan`ı içine alan hafta, yaklaşık 20 yıldan bu yana `Kutlu Doğum Haftası` olarak kutlanmaktadır. Gerek müftülük ve gerekse vatandaşlar hafta boyunca Allah Resulünü anma, onu tanıma ve tanıtma proğramları düzenlemektedirler.

Bu sene ilçemizde kimler, hangi etkinliklerde bulundu?

İlk olarak 15 Nisan Çarşamba günü İmam Hatip Ortaokulu`nun hazırladığı proğramı takip ettim. Yıllar önce benim de görev yaptığım bir okulun böyle anlamlı bir proğramında bulunmak beni uzaklara götürdü, duygulandırdı ve mutlu etti. Şiirini içten ve coşkuyla okuyan kız öğrenci, bana bu okulun ilk kız öğrencilerinden B. Yayla`yı hatırlattı. Bir şiir yarışmasında daha orta birinci sınıfta iken, o da hançeresinin kapasitesini sonuna kadar kullanarak şiirini böyle okumuştu.

Ondan sonra hemen her gün bir veya iki proğram vardı.

17 Nisan Cuma : Terme Müftülüğü`nün proğramı.

18 Nisan Cumartesi : Evci Beldesi`nin proğramı.

19 Nisan Pazar : Bazlamaç Beldesi ve Yerli Köyü`nün proğramı.

20 Nisan Pazartesi : Ahmetbey Köyü Kız Kur`an Kursu`nun bayanlara yönelik proğramı.

21 Nisan Salı :Terme Anadolu İmam Hatip Lisesi`nin proğramı.

23 Nisan Perşembe : Maarif-Der`in proğramı.

25 Nisan Cumartesi, saat 10.00: Oğuzlu Köyü`nün proğramı.

Bunlar benim bildiklerim. Duymadığım, haberdar olmadığım başka etkinlikler de olabilir.

Bütün bunlar, halkımızda Resulullah sevgisinin bir göstergesi değil midir? Bu, öyle bir sevgi, öyle bir sevdadır ki, hiç bitmez.

Bu kadar çok faaliyet olmasına rağmen hepsinde salonlar dolmuştur. Belki de içeridekilerin yarısı kadar insan dışarıda kalmıştır.

Bu sene gözlerim Kocaman Beldesi`nin “Kutlu Doğum” afişini aradı. Fakat hiçbir iş yerinin camında, hiçbir binanın duvarında onu göremedim. Duydum ki, bu sene proğram düzenlememişler. Halbuki Kocaman, bu konuda beldelerin ve köylerin öncüsü idi. Peygamber sevgisini vatandaşla paylaşmayı gelenek haline getirmişti. Belki de, “Biz bu sene dinlenelim. Vatandaş biraz da diğer beldelerin, başka köylerin proğramlarına katılsın ve oraları da tanısın” demişlerdir.

Yazımı, Nebiler Sultanı Hz. Muhammed(SAS)`in bir hadisi ile bitiriyorum:

“Ben ancak güzel ahlâkı tamamlamak üzere gönderildim.”