Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


BÜYÜK ADAM YETİŞİYOR MU?



Günümüzde Yunus Emre, Fuzuli, Şeyh Galip, Mehmet Akif, Necip Fazıl gibi büyük şairler niçin yetişmiyor? Kaç yüzyıldır Mimar Sinan gibi dünya çapında bir mimarımız neden çıkmadı? Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç gibi büyük düşünürlerimiz, Ordinaryüs Ali Fuat Başgil gibi büyük hukukçularımız, Şerif Mardin gibi büyük sosyologlarımız, Halil İnancık gibi büyük tarihçilerimiz yetişmiyor mu artık? Bunun çok sebebi var elbet.Bunları yetiştiren kurumlar, anlayışlar, eğitimciler yok.

Bir öğrenci hangi alanda ilgili ve yetenekliyse o alandaki program ve mesleklere yönlendirilmelidir. Ancak ülkemizde en iyi, zeki ve çalışkan öğrencilerin çoğu, sayısal alana yönlendiriliyor.Vasat olanlar eşit ağırlık alana yönlendiriliyor ama onların çoğunun da matematik, geometri dersleriyle arası iyi olmuyor. Hukuk, psikoloji, sosyoloji gibi önemli alanların kalitesi nasıl yükselecek? En tembel, en sorumsuz, okuma ve yazma özürlü öğrenciler de sözel alana yönlendiriliyor genellikle. Büyük edebiyatçı, tarihçi, medyacı nasıl yetişecek? Halbuki bir ülkenin beyin takımı, gerçek aydınlar, sözel ve eşit ağırlık alanından çıkar.Ama bu alanlarla ilgili program ve meslekler popüler olmadığı için rağbet görmüyor.Bu alanlarda hem çok kaliteli öğrenci çıkmıyor hem de eğitimci.

Bizim ülkemizdeki sayısalcı öğrencilerimizin çoğu, tıp, mühendislik gibi popüler mesleklere sahip oluyorlar ama ABD´de 25 yaşında profesör olan, büyük ilim adamı ve düşünür Oktay Sinanoğlu´ndan bile habersizler.Edebiyat, dil, sanat, din, tarih, kültür, siyaset alanında asgari bir genel kültüre bile sahip değiller. Eskiden sayısalcılarımız çok yönlüydü. Mesela İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif, veterinerlik mezunuydu ama aynı zamanda iyi bir şairdi, Kur´an hafızıydı, eğitimciydi, fikir adamıydı, yazardı. O 3 dili çok iyi derecede biliyordu.

Doktorlarımızın, mühendislerimizin çoğu teknik eleman seviyesini aşmış değiller. Bu milletin dindar aileleri bile en zeki çocuklarını sayısal alan program ve mesleklere yönlendirdiler. İçlerinde çok iyi eşit ağırlık ve sözelci olabilecek gençlerimiz, önce fen lisesi için sonra da kendilerine büyük bir kariyer ve para getirecek yabancı dil ağırlıklı eğitim yapan devlet ve özel üniversiteler için yarıştırıldı.

Bu ülkenin hakiki İslam alimleri, büyük eğitimcileri, büyük tarihçileri, büyük edebiyatçıları, sosyologları, psikologları, büyük gazetecileri, büyük hukukçuları, büyük işletmecileri, bürokratları, büyük yöneticileri, düşünürleri, gerçek aydınları, sanatçıları, gönül adamları, şair ve yazarları nasıl yetişecek?

Mevcut eşit ağırlık ve sözelci öğrencilerden ne kadarı okuma, düşünme, sorgulama, araştırma, düzgün, doğru konuşma ve yazma becerisine, dil, din ve tarih şuuruna sahiptir? Bu çerçevede sosyal bilimler liseleriyle proje imam-hatip liseleri geç kalınsa da eğitim adına heyecan veren liselerdir.Tabii
Anadolu liseleri gibi sayıları çok artırılıp kaliteleri düşürülmezse!Vesselam?