Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Camiler ve Eğitim

Camiler ve Eğitim


Camiler, Müslümanların ibadet yeridir. Bizim cami dediğimize, Arabistan'da mescid diyorlar. Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi… gibi. 
Camilerde namaz kılınır. Namaz kılmak dışında camilerin başka işlevleri de vardır. İslâm'ın ilk yıllarında mescitler eğitim amacıyla da kullanılmıştır. Peygamber Efendimiz (SAS), İslâm'ın esaslarını burada Müslümanlara anlatmış, gelen ayetleri burada okumuştur. Yabancı ülke temsilcileri ve çevre kabilelerden gelen heyetlerle de burada görüşürdü. Bu açıdan mescit, bir bakıma hükümet konağı işlevi de görmüş denilebilir. Ayrıca Medine'deki mescidin çevresine, kimsesizlerin kalması için hücreler yapılmıştır. Bu yönüyle de bir barınma yeri olmuştur. 
Günümüzde camiler namaz kılmak dışında eğitim işlevini de yerine getirmektedirler. Her Cuma günü, kandil gecelerinde, Ramazan ayında teravih namazları öncesinde ve bayram sabahı namazdan önce cemaate vaaz verilmektedir. Ki bu da bir eğitimdir, cemaatin aydınlatılmasıdır. 
Bazı camilerde bunların dışında da eğitim işlevine şahit olmaktayız. Camilerin son cemaat mahalline veya uygun görülen bölümlerine panolar asılarak, buraya ayet-i kerimeler, hadis-i şerifler ve özlü sözler yazılarak cemaatin aydınlatılmasına çalışılır.
Samsun Site Camisi'nde bu konu, abdest alma bölümünde yerine getirilmiştir. Site Camisi'nin abdesthanesi, helâlardan (wc'lerden) tamamen ayrıdır. Abdest almak için tabureye oturan Müslüman, tam karşısında hadislerin yazılı olduğu levhayı görür. Buradaki hadislerin hemen tamamı üç şey üzerine hadislerdir. 
Bunlardan bazılarına önceki yazılarımda yer vermiştim. Şimdi de diğerlerini paylaşmak istiyorum:
a)Şu üç şey büyük belâlardandır:
    1.İyiliği bilmeyen, kötülüğü affetmeyen âmir,
    2.İyiliği örten, kötülüğü yayan zalim,
    3.Yanında iken eziyet, yok iken hıyanet eden kadın.
b)Üç kimseye Allah nazar etmez:
    1.Okuturken, yetimi ezen hocaya,
    2.İhtiyacı yok iken dilenene,
    3.Yaranmak için dalkavukluk yapana.
c)Üç şeyi yapmak, kimseye helâl olmaz:
    1.İmamın, yalnız kendine dua etmesi,
    2.İzinsiz olarak bir evin içine bakmak,
    3.Destursuz eve girmek.
d)Üç şey, insanın sevgisini kazandırır:
    1.Karşılaşınca selâmlaşmak, 
    2.Meclislerde ona yer açmak, 
    3.Ona, en çok sevdiği isimle hitap etmek.
Camilerin son cemaat yerlerine asılan panolarda da cemaati aydınlatıcı özlü sözlere rastlıyoruz. Terme Hz Hamza Camisi'nde de (Garaj Camisi) bu mealde bir şiire rastlamış ve not etmiştim. Bu, aynı zamanda haramları küçümseyen bazı kişilere de cevap niteliği taşıyor:
Şarap haram, pekmez helâl/İkisi de üzüm suyu. 
Kibir haram, vakar helâl/       İkisi de insan huyu.
Kâbil zalim, Habil mazlum/   İkisi de insan soyu.
Cennet de hak, Cehennem de/ İkisi de yolun sonu.
Ya Rabbi sen kötü huydan/ Kötü sondan bizi koru.
*    *    *
2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı, 2 Eylül 2019 Pazartesi günü öğretmenlerin seminer çalışmaları ile başladı. Yeni öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilere ve tüm milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.