Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Yılmaz İMANLIK


CAN PAZAR´I


Yaşadığınız çevrenin çok temiz olmasını istiyorsanız işe evinizin önünü süpürmekle başlamalısınız. Ya da yaşadığınız çevrede hoşunuza gitmeyen bir şeyler varsa siz birey olarak sorunun çözümünde üzerinize düşeni yapıp yapmadığınıza bakın.

İnsanların oturdukları yerden ahkam kesmesi ne kolaydır değil mi? Ama iş bir şeyler yapmaya gelince birden sesler kısılır, kollar tutmaz olur.

Bu konuda Terme´de tanık olduğum bir olay beni epeyce düşündürmüştür. Bir gün pazarda dolaşırken bir ambulans sireni duydum. Pazarcıların olduğu yerde bir ambulans ara sokağa girmeye çalışıyordu. Muhtemelen o arada acil hasta var. Ancak pazarcıların ürünleri yola doğru o kadar yayılmış ki ambulansın girmesi imkansız. İnsanlar bağırıp çağırıyor, ambulans şoförüne akıl vermeye çalışıyorlar.


Belli bir süre köşede durup bu kargaşayı izledim. Pazarcı amcalardan biri elinde telefonla bu durumu bir yandan kayda alıyor bir yandan da belediyeye söylenip duruyordu. Kendince belediyeyi suçluyor.


Adama şöyle bir baktım bir de tezgahına baktım. Ürünleri yoldan bir araç geçmesini engelleyecek şekilde serilmiş.
Şimdi siz bu adama ?Yahu amca, şu ürünlerini yarım metre geri çeksen de yol kapanmasa daha iyi olmaz mı?? deseniz sizinle kesinlikle kavga eder. Çünkü bu adamın daha önce sırf bu yüzden diğer pazarcılarla kavga ettiğine şahit oldum.


Oradaki bütün pazarcılar yarım metre geri çekilse bir araba geçecek kadar yer açılır. Ya bir gün onların bir yakını ya da kendileri hasta olursa ya evlerinde yangın çıkıp itfaiyenin gelmesi gecikirse acaba nasıl davranacaklar merak ediyorum.
Yani bazı şeyler ille bizim başımıza gelmeden akıllanmayacak mıyız?


İnsanoğlu hep böyledir maalesef. Kendi canı yanmadan başkası için kılını kıpırdatmak zor gelir.


İnsan önce üzerine düşeni yapmalı ki başkalarını eleştirmeye hakkı olsun?


Problemler önce vicdanlarda çözülür. Vicdanlarda çözülmeyen problemleri hiçbir belediye, hiçbir kanun çözemez?