Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


CEMİL MERİÇ İLE SOHBETLER KİTABINDAN

CEMİL MERİÇ İLE SOHBETLER KİTABINDAN


    Bugün size yazıyı ben yazmayacağım. 
    Biraz da benim yerime başkaları yazsın.
    Sizlere Halil Açıkgöz'ün “Cemil Meriç İle Sohbetler” kitabından alınmış kısa hatıralar nakledeceğim.  Halil Açıkgöz, Cemil Meriç' ait sohbetler sırasında aldı notlar bunlar.
    2 Şubat 1977
    “Kafka kadar âdî bir adam gelmedi edebiyata. Pis âdî. Îm^nını kaybetmiş, pısırık ezik bir adam.
9 Şubat 1977
    Sevimli Bir insan Arif Nihad. Şiirleri güzeldir. Tanışşaydık sevişirdik her halde. Allah rahmet eylesin. Şiirleri daha çok oyundur.
    Orhan Veli, Arif Nihad'ın potin bağı bile olamaz. Şâir de değildir Veli. Zeki fakat câhil. Ataç çıkardı bunları ortaya. Tek kitabı vardır: Nasreddin Hoca. Türkçesi mazbuttur. Çok sığdır. Hiç  bir irfanı yoktur. Şiiri bir kümes hayvanına çevirdi. Şiir artık uçamıyor, diye yazdım.
    10 Şubat 1977
    (Anayasa yapmaktan konuşuluyordu:)
    Altı asır biz anayasa ile mi yönetildik.
    “Lumpen” kelimesi, döküntü, vasıfsız işçi mânâsına. Lumpen proleterya diye Almanca 'da kullanılır.
    11 Şubat 1977
    (Anayasa, seneto, demokrasi konuşuluyordu: )
    Bile bile l^des bu. Ne cumhurbaşkanı seçilmiş, ne onu seçen seçilmiş, ne onu seçen seçilmiş,  ne de onu seçen seçmen seçilmiş. Sonra da bu müesseseye kudsiyet izafe ediyorlar.
    …
    Yunanperestlik'de  Yahya Kemâl ile Yâkup Kadri'nin madrabazlıkları anlatılır. Her ikisi de zekîdirler.  Yahya Kemâl daha sonra vazgeçer Yunanperestlikten, kütlede bir âlaka göremeyince. Fakat Yâkup Kadri'de sonuna kadar devam eder. Kemalizm ortaya çıkınca ikinci planda kalır. Kemalizm de Yunanperestliğin bir devamıdır Yâkup Kadri nezdinde.
    …
    Cemil Meriç İle Sohbetler kitabından bu kadar.
    Tuhaf adam bu Cemil Meriç. 
Yukarıda bazı görüşlerini naklettik. Haa! Birileri yarım yamalak okuyup “Ne biçim fikir bunlar” demesin. Ben söylemedim…