Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Choyang mı dediniz?

Choyang mı dediniz?


Geçenlerde bizim hanım, “Terme`ye bir sağlık salonu açmışlar. İnsanlara bedava masaj yapıyorlarmış. Masaj yatakları ağrılara iyi geliyormuş. Bugün ben de gittim” dedi. Ben pek ciddiye almadım. İnsanlar neden bu işi bedava yapsınlar? Hem her gelene bu imkanı veriyorlar, hem de bir ay süre ile işleme devam ediyorlar! Hanım, “En iyisi, gel kendin gör!” dedi.

Geçen hafta ben de gittim. Atatürk Caddesi`nden Elmalık Caddesi`ne geçen sokakta bir dükkan kiralamışlar. Kapıda Choyang yazıyor. Demek firmanın adı bu. İçeride salonu yarıya kadar bölen bir paravanın arkasında 8 yatak var. Önünde de sinema düzeninde dizilmiş 16 sandalye. Hastalar mı diyeyim, müşteriler mi, insanlar düzgün bir şekilde sandalyelere oturmuş, bir yandan mikrofonla konuşan görevliyi dinliyor, bir yandan da sıralarını bekliyorlar. Biz 16`nın dışında kaldığımız için kenardaki taburelerde oturuyoruz. Bekleyenleri saydım. Benimle birlikte 24 kişi. Bunların sadece 3 tanesi erkek. Bu tablo beni düşündürdü!..

Bir gurup yataklara uzanmışlar. Seans devam ediyor. 35 yaşlarındaki erkek görevli de bekleyenlere bilgi veriyor. İşin özü, “Yeşim taşı”. Kore dilinde; choyang. 5 bin yıldan beri Uzak Doğu`da, 2.500 yıldan beri de Kore`de ağrıların ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyormuş. Ekrem ağrılarından sırt ağrısına, migrenden mide ağrısına kadar pek çok hastalığa iyi geliyormuş.

Sırası gelen ilk 8 kişi ayağa kalkıyor, yönetmenin önderliğinde kollarını yukarı kaldırıyor, parmaklarını sallıyor, sonra göğüs hizasında elleri “şak, şak, şak” diye çırptıktan sonra hep bir ağızdan “Choyang” (okunuşu, ço:yang) diye bağırıyor ve yataklarına uzanıyorlar. Yatağın içi yeşim taşı ile döşeli. Ayrıca elektrik tertibatı ile takviyeli.

Seans 35 dakika sürüyor. Bu sürede yatağın içinde, yeşim taşı ile döşenmiş bir tabla bel hizasına kadar gelip gidiyor. İlk günler belden omuz hizasına kadar masaj yapılıyormuş. Bunlardan başka uygulamalar da varmış. Masaja bir ay devam etmek gerekiyormuş. Görevli, “Aman ha! Devamsızlık yapmayın. Sonra faydasını göremezsiniz” diye uyarıyor.

Bizim hanım 10 gündür gidiyor. Yanında mahalleden arkadaşlarını da götürüyor. Kimseden hiçbir ücret almıyorlar. Ancak yeşim taşı ile operasyona uğratılmış bir yağ ve yine aynı şekilde elde edilmiş su satıyorlar. İsteyenler bunlardan alıyor.
Eve gelince, “Bu choyang neyin nesidir?” diyerek internette bir araştırma yaptım. Şu bilgilere rastladım:

“Beş bin yıldan beri Uzakdoğu`da ve 2.500 yıldan beri de Kore`de, ağrıların giderilmesinde ve vücuttaki toksinlerin atılmasında ve stresten kaynaklanan ağrıların giderilmesi amacıyla kullanılan, “Taşların Kralı” olarak da bilinen mucizevi bir taştır.

Stres, gerginlik, migren ve buna bağlı şiddetli baş ağrılarından kurtulmak mı istiyorsunuz? Kol, bacak ve eklemlerde oluşan ağrı ve kireçlenmelere dur demek mi istiyorsunuz?..”
Son cümleyi yazmayayım. Kısacası, choyang`ın hepsine iyi geldiği belirtiliyor.

Gittiğim masaj salonunun duvarlarında choyang`ın içerdiği maddeler ve hangi hastalıklara iyi geldiğini anlatan levhaların yanında bir de Mevlana`nın sözüne yer verilmiş:
“Allahım! Beni, günahlarımdan dolayı taşa çevireceksen eğer, yeşim taşına çevir ki, kullarına faydam olsun.”

Ben bu sözü ilk defa duyuyorum. Acaba Mevlâna gerçekten böyle bir söz etmiş mi? Yine internete başvurdum. Üç farklı sitede bu söz karşıma çıktı. Fakat ben yine de emin değilim. Güvenilir bir kaynakta görmedikçe de onaylamıyorum.
Yeşim taşının reklamını yapmıyorum. “Şuna, şuna faydalıdır” da demiyorum. Sadece duyduklarımı ve gördüklerimi sizlerle paylaşıyorum.
Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle.