Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Emine OCAK DURUCU


ÇOCUĞUMUZA BAĞIRMADAN NASIL KENDİMİZİ DİNLETEBİLİRİZ…

ÇOCUĞUMUZA BAĞIRMADAN NASIL KENDİMİZİ DİNLETEBİLİRİZ…


    Bağırarak kendini dinletmek ebeveyn için yorucu ve yıpratıcı bir durum olmasının yanında çocuğun yüksek sese alışması ile bu yöntemde zaman içinde ne yazık işe yaramaz hale geliyor.
    Bu yöntemi kullanan ebeveyn artık sıklıkla sesinin yükseldiğini fark edebilir. Eğer bağırmak sizin disiplin  etme davraşınız ise çocuk ne yazık kendine daha az özgüven hissedecek ve öz güvenininde  düşüş olacak. Hatta ilerleyen zamanlarda çocuğunuzda öfke sorunları oluşacak.
    Ebeveynler bağırarak kendinilerini dinletmeye çalıştığında çocuk ne yazık belli bir süre sonra bu sesi duymuyor.Ebeveynde bu defa sesi daha da yükseltiyor bu durum böyle 
sürüp gidiyor.
    Yüksek ses ile bağırmada olan sadece ,çocuk korkmuş ve olayı tam kavrayamamış, ebeveyn de çocuğunun istediğini yapmayışından yorgun düşüyor oluyor.
    Çocukların önceliği söylediğimiz şeyden ziyade onu nasıl söylediğimizdir.. Nötr bir ses kullanmak duygumuzun yoğunluğundan önce söylemek istediğimizi vurgulamak için daha etkili oluyor.
    Hatta fark edersiniz fısıldayarak konuşmak etkili bir yöntemdir.
Çocuğunuza yapması gerekeni vurgulayın.
    Sürekli bir etkinlik var ise örneğin tablet kullanımı 30 dk. Süre belirlediyseniz. Çalar saat kullanın .Tablette 30 dk zaman geçirme hakkı varsa 30 dk sonra bu hakkının biteceğini ve saatin çalacağını ve tabletin kapatılacağını hatırlatın.
    Eğer çocuğunuz etkinlik sonlandırmakta güçlük yaşıyorsa. Saati 5 dk öncesine kurup,son 5 dk, 1 dk hatırlatmalarını yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
    Çocuğumuz bizebir  şey anlatırken iyi bir dinleyicimiyiz onu gözlemleyin.
    Eğer çocuğumuz bize heyecanlı heyecanlı bir şey anlatırken bir yandan odayı toplayıp, ya da telefon karıştırıyor isek  iyi bir  dinleyici modeli olamıyoruz demektir.
    Biz Ebeveynler  sesimizi  yükselttiğimizde  çocuğa bu davranışı öğretmiş oluyor.Sakin ve sessiz kalmayı öğrendiğimizde ve uyguladığımızda daha uyumlu ve güzel tepkiler verecektir.