Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Emine OCAK DURUCU


ÇOCUĞUMUZUN ARKADAŞI YOKSA

ÇOCUĞUMUZUN ARKADAŞI YOKSA


    Ne Yapabiliriz?
    Pek çok çocuk nasıl arkadaş edineceğini bilemez. Çoğu zaman yaşıtları ile konuşabilmek için karşısındakinin kendisine yaklaşmasını bekler. Bu özellikle tek çocuklar için daha çok geçerlidir. Aile hayatında istekleri kolay karşılanan çocuklar içinde bu geçerli. Aile hayatında istekleri sürekli karşılanan, anne -baba ya da aile büyükleri ile arkadaşlık yaptığı için arkadaş ihtiyacı duymayan tek çocuklar, okul hayatına başladıklarında birden yalnızlığa düşer ancak bu sorunun nasıl üstesinden geleceklerini bilemezler.
    Arkadaş olmak öğretilebilir mi?
    ESKİDEN çocuklar sokakta büyürler daha okula başlamadan arkadaş edinirdi. Oysa günümüzün teknoloji çocukları ancak anaokulu ya da okula başladıklarında arkadaş edinebilmekte. Bu  geç deneyim ne yazık çocuğun okul uyumunu zorlaştıran bir faktör olarak karşımıza çıkmakta.
    Peki Çocuğumuza arkadaş olabilmeyi öğretebilir miyiz.?
    Tıpkı resim yapmak, basket oynamak gibi arkadaş edinmekte öğrenilebilen bir becerimidir?
    Cevap Evet.
    Eğer çocuğumuz içedönük, başka çocuklara yanaşamayan, iletişime geçemeyen bir çocuksa ebeveyn olarak ona destek olabilir ve sosyalleşmesini destekleyebilirsiniz.
    Çocuğunuza Gülümsemeyi öğretin.
    Arkadaş edinebilmenin temel kuralı çocuğun  yaklaşılabilir olmasıdır… çocuklar kaşları çatık , elleri bağlı öfkeli çocukların yanına yaklaşamaz.
    Gülümseyen ve olumlu tepkiler veren çocukların arkadaş edinebilmesi çok daha çabuk gerçekleşir.
    Çocuğunuza tanışma konuşmaları yapmayı öğretin. Yapılan araştırmalara göre, çocuklar kendi evlerinde gördükleri iletişim modellerini uygularlar, anne baba tarafından kibar davranılan çocuklar çevrelerine kibar davranırlar, İletişim sorunlarının üstesinden gelmekte daha başarılı olurlar.