Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Emine OCAK DURUCU


Çocuğunuz Gece Korkup Odanıza Geldi İse

Çocuğunuz Gece Korkup Odanıza Geldi İse


Gecenin bir yarısı biri sizi itekleyip ,dürtüyor. Uyuyormuş gibi yapsak da bu durum devam eder. Sonuç olarak gözümüzü açmaktan başka çare yoktur. Anne ben uyuyamıyorum korktum der.

Onu yatağınıza kabul ederseniz. Yatağının güvende olmadığı duygusunun oluşmasına sebep olabilirsiniz.

Gece korktuğunda onu bir dinleyin anlamaya çalışın. Yanında olduğunuzu söyleyerek yatağına geri götürün ve uyuyana kadar yanında olun.

Çocuğunuz uyuduktan sonra kendi yatağınıza geçin. Onunla birlikte uyumaya devam ederseniz. Bu durum da sakıncalı…Onu anladığınızı bilir ve kendini güvende hisseder ise zaten bu konuda sizi zorlamayacaktır.

Anne ve Babanın birinci kuralı tutarlı olmaktır.BİR PLAN YAPIN VE PLANA SADIK KALIN.Eğer ebeveyn olarak tutarlı olursak.Bu korku durumunu kolay atlatırız.

Anlamsız gözyaşıda dökebilir.5-8 yaş arası biliyorsunuz ki çocuklarda endişenin yoğun olduğu bir yaştır.Her gün belli zamanlarda bu endişe ve korkular hakkında konuşursanız uyku kesintilerine çare olabilir.

Ödüllendirme de yapabilirsiniz. Mesela bir uyku takvimi ,sabah uyandığında eğer güzel bir uyku çekip yatağımızda kaldıysak kocaman bir gülen yüz yapalım takvime…

Odasını tercih etmesini sağlayın. Odasınızı tabi ki paylaşabilirsiniz ama yatağınızı değil.Odanızda ona kamp yapıyormuş gibi yer yatağı yapın.

Bir süre sonra kendi yatağının daha rahat olduğunu anlayacak ve yatağını tercih edecektir.