Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Nazmi KILIÇ


ÇOCUKLAR NE İSTER?

Her anne ve baba için çocuklar çok kıymetlidir. Bazen öyle hislere kapılırız ki çocukların bizim her şeyimiz olduğunu düşünürüz.


ÇOCUKLAR NE İSTER?

Her anne ve baba için çocuklar çok kıymetlidir. Bazen öyle hislere kapılırız ki çocukların bizim her şeyimiz olduğunu düşünürüz. Asıl amacımız da onlara daha güzel bir gelecek sağalmaktır. Aslında onları bizim ulaşamadığımız hayallerimize ulaşmış kişiler olarak hayata atılmasını canı gönülden isteriz.

Biz bu uğurda ömrümüzü tüketirken acaba onlar bizden ne beklerler bunu hiç düşündük mü? Birçok kere bizimde bazı hataları istemeyerekte olsa yaptığımızı kabullenebilecek medeni cesaretimiz oldu mu?

Elbette küçük büyük hatalarımız olmuştur. Kaş yaparken çok göz çıkardığımız vaki olmuştur. Çocuk yetiştirmek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bence çocuk yetiştirmek dünyanın en zor işinden biridir. Öyle tezatlıklar yaşarız ki faydalı olacağını düşündüğümüz davranışımızın zararlı, zararlı olduğunu düşündüğümüzün tutumların faydalı olduğunu zaman sonra anlarız.

Çocuk yetiştirirken önemli olan iyi niyetli ve samimi olmaktır. Bunu gösterebilen ebeveynler hatalarını aza indirebilirler. Bunun en güzel yolu empati kurabilmektir. Ancak bu yolla onlara yaklaşabilir, yardımcı olabiliriz. Onların dünyalarına baktığımızda bakalım bizden neler isterler. Onlar bizden neleri yapmamızı, neleri yapmamamızı bir de onlardan dinleyelim.

Beni Yetiştirirken Vazgeçeceğiniz 10 şey;

1. Bana su getirtmeyin, bana da su getirmeyin. Aramızda hizmetçi yok, herkes kendi işini yapsın. Evde küçük yaşta iş gücü kullanmaya ve sevgi istismarına son.

2. Hata yapmama izin verin ki, gerçekten hataysa sonuçlarını görüp ders alayım. Hata değilse siz ders alın.

3. Her isteğimi bana almayın. Size karşılıksız kimse bir şey vermiyor. Her şeyin bir çalışma karşı elde edileceğini öğrenmeme izin verin. Sonuçlar, çalışmanın ürünüdür.

4. Benim özgürlüğüm sizin özgürlüğünüzdür. Bir yere gitmek istediğimde beni bırakın. Bana kaçta döneceğimi değil, ilkeler söyleyin. İyi insanlarla birlikte ol ve kendini koru gibi bir söz benim için saat kaçta döneceğimden daha anlamlı ve yararlı. Yoksa ben yapacağımı gündüz gözü de yaparım.

5. Okulun amacı öğrenmektir. Derslerden kaç aldığım değil, bir şey öğrenip öğrenmediğime bakın. Beni yarın yaşamda ayakta tutacak olan aldığım notlar değil, öğrendiklerin olacaktır.

6. Benimle ilgili fikirleriniz elbette var. Ama arada benim ne düşündüğümü, ne hissettiğimi sorun ve gerçekten dinleyin. Aramızdaki sorunların çoğu iletişimsizlikten kaynaklanıyor. Konuşmak kadar dinlemeyi de öğrenelim.

7. Ben dürüst olmak istiyorum, beni yalan söylemek zorunda bırakmayın. Size yalan söylemeye başlarsam, bazen bilmeniz gerekenleri de öğrenemeyeceksiniz.

8. Söylediklerinize karşı çıktığımda size değil, söylediklerinize karşı çıkıyorum. Sizde bana değil, söylediklerime karşı çıkın. Kelimeler incinmez, ama bizler inciniriz. Yani ?sen aptalsın? değil, ?bu söylediğin fikir güzel değil,? diyelim birbirimize.

9. Toplum içinde gurur duyacağınız bir birey olmam, sizin bana bir birey gibi davranmanıza bağlı.

10. Sizden beklediğim şey tek başına sevgi değil, aynı zamanda saygı. Küçüklerime sevgi, büyüklerime saygı hikâyesi, geçen yüzyılda kaldı. Benden saygı istiyorsanız ben de sizden saygı istiyorum.

         ? Çocuğa kim demiş küçük bir şeydir? Bir çocuk dünyada en büyük şeydir!?

         Çocuk yetiştirirken en az hata yapabilenlerden olmak umuduyla. Sağlıcakla kalın.