Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Emine OCAK DURUCU


ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİ

ÇOCUKLARDA SORUMLULUK BİLİNCİ


    Sorumluluk; çocuğu başarıya götüren, kendi kararlarını almasını sağlayan, görev farkındalığını oluşturan, özgüven gelişimini destekleyen ve çocuğun yine kendi problemleri ile baş etme mekanizmasını geliştiren beceridir.
    Sorumluluk doğuştan gelmez, öğretilmesi gereken bir davranıştır. Eğer çocuğumuzun sorumluluk sahibi olmasını istiyorsak onu bu becericiyi yaşayarak öğrenmesi adına destek olmalıyız.
    Sorumluluk bilincinin gelişebilmesi için tek anahtar kelime 'fırsat' tır.
Eğer çocuğunuzu sorumluluktan kurtarıyor onun yapması gerekenleri siz yapıyor ve onu söz konusu sorumluluktan kurtarıyor iseniz bağımsız bir birey olmasını engellemiş olursunuz.
    Unutulmaması gereken en önemli konu çocuğun bir sorumluluğu otomatik olarak yapabilmesi için önce bunu bir müddet ebeveyni ile yapması gerekir.
    Genelde her şeyi çocukla yaparsak sorumluluk almaz diye düşünürüz.
Bu düşünce yanlıştır. Her şeyde olduğu gibi sorumluluk  bilincinin aşılanması da birlikte hareketle başlar. ASIL yanlış olan şeye gelince tabii ki çocuğumuzun yerine o sorumluluğu üstlenmektir.
    Bu sebeple çocuğumuzun öğrenmesi gereken sorumluluğu öncelikle ona eşlik ederek başlamanızı öneririm. Bu aşama komut ,emir, nasihat vermenizi engeller ve böylece problem büyümemiş olur.
     Çocuğumuz verdiğimiz görevi sizin istediğiniz şeklide yapmasını beklemeyin. Amaç  burada çocuğun yetişkin gibi davranması ya da bu davranışı sergilemesi değil. Çocuğun  bir işe başlaması ve bitirme becerisi kazanmasıdır. Bunu denediği için kendisi ile gurur duyduğunuzu öğrenmesi yeterli.
    Bak yaptın ,
    Bu çaban beni gururlandırdı vs. şeklinde çocuğumuzu motive edici cümleler kurmayı ihmal etmemek gerekir.