Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Emine OCAK DURUCU


ÇOCUKLARDA UYKUNUN ÖNEMİ

ÇOCUKLARDA UYKUNUN ÖNEMİ


    Uyku yanlızca bir dinlenme aracı değildir.Uyku beyin başta olmak üzere tüm organların rejenesyonun için şarttır.Uyku sırasında stres hormanları azalırken büyüme hormonu salınımı artar. Bu sayede uyku sırasında vücut kendini onarır, yeniler.
    Düzenli uyku hafızayı da güçlendiriyor.
    Uyku zamanı annelerin dört gözle bekledikleri soluklanma zamanı olurken;çocuklar için çok daha büyük öneme sahiptir. Çocuklar uyku sırasında büyümektedir. Çocuk ne kadar küçükse ,büyüme o kadar hızlı ,uyumu ihtiyacı kadar fazla olacaktır. Düzenli uyuyan çocuklarda büyüme daha hızlı olacaktır. Yine bu çocuklarda öğrenmenin daha net,hafızananın daha güçlü olduğu ortaya konulmuştur. Yetersiz uyuyan çocuklarda durum tam tersidir. Yeterince uyumayan çocukta obezite daha sık görülür. Bu tür çocuklarda abur cubur yeme ,fazla kalorili içecekler içme ve televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen süre daha fazladır.
    Düzenli uyku Hiperaktivite ve Depresyon Riskini Azaltıyor!!
Bilimsel araştırmalar okul öncesi çocuklarda düzenli uykunun hikeraktivite, anksiyete ve depresyonu azalttığını göstermiştir. Yine bir haftalık süre içinde 3-4 gün ve fazlası uykunun (bu da gün başına en az 11-12 saat uyku demektir) çocuklar için gerekli olduğu gösterilmiştir. Ergenlik döneminde uyku zamanı genellikle gece yarısından sonraya sarkar ve çocuk az uykuyla yetinmeye başlar.     Günlük 7-7.5 saat uykuyla yetinen çocuklarda depresyon eğiliminin daha fazla olduğu gösterilmiştir.
    Bu çocuklarda depresyon sıklığının gece 22.00 den önce yatağa giren çocuklara göre %42 daha fazla olduğu gösterilmiştir. Ergenlik döneminde ideal uyku saati 9 saat iken, birçok çocuk 7-7,5 saat uyku ile yetinir. Tüm çocukluk boyunca uykuya yatma zamanının mutlaka gece 22.00 den önce olması gerekmektedir. Bunu sağlamak her zaman kolay olmaya bilir. Sağlıklı uyku alışkanlığının oturtulması erken bebeklik döneminden itibaren başlatılmalıdır.