Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


ÇOCUKLARIN KAHRAMANI


Gençlik, geleceğimizdir. Bu bakımdan çocukların eğitimi önemlidir. Eğitim deyince akla sadece okulun gelmesi doğru değildir. Evet, okullar birer eğitim yuvasıdır. Fakat çocuğun yetişmesinde, ailelerin çocuklarına verecekleri eğitim ve terbiye de, en az okul eğitimi kadar önemlidir. Bazıları için söylenen ?Ana baba terbiyesi görmemiş? sözü, bunun delilidir.

Çocuklarda ?okul öncesi çağı? adını verdiğimiz 3-6 yaş arası, çocuk gelişimi ve yetişmesinde çok önemli bir dönemdir. Okul öncesi çocuğu, devamlı bir öğrenme açlığı içindedir. Her gördüğü, her duyduğu şeyi sorar. ?Anne bu ne??, ?Baba bunun adı ne??, ?Bu niçin böyle???Çocuk bıkmadan usanmadan sorar da, ana baba cevap vermekten bıkar. Ancak ana babalar, çocuklarının geleceği için, onların sorularına doğru ve mantıklı cevaplar vermeyi ihmal etmemelidirler.

Çocukların ilk kahramanları anne-babalarıdır. Her anne baba; en cesur, en kuvvetli, en yakışıklı, en maharetli, en zeki insan olamaz. Ancak herkes, eğer isterse; dürüst, nazik, hoşgörülü, tatlı dilli, güler yüzlü olabilir.

Kontrolsüz bir şekilde televizyon seyreden okul öncesi çocuklarında, hayal ile gerçeği birbirinden ayıracak zihin olgunluğuna erişemedikleri için, olumsuz değer yargıları oluşur. ?Güçlü olan kazanır? ana fikri üzerine kurulu çizgi filimleri izleyen çocuklar, aralarındaki anlaşmazlıkları konuşarak çözmek yerine, bu filimlerin etkisiyle şiddet yolunu tercih edebilirler. Bu da ilerki yıllarda toplum için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Bir de Harry-Potter örneğinde olduğu gibi, İslam´ın inançlarıyla bağdaşmayan; sihirbazların, cadıların, hayaletlerin, insanüstü hayalî yaratıkların öne çıkarıldığı filimleri seyretmek de, çocuklarda olumsuz etkiler bırakabilir, yanlış inançların oluşmasına yol açabilir. Ana babaların bu konularda dikkatli olmaları gerekir. Psikologlar, ana babaların bu yaştaki çocuklarıyla çizgi film seyretmelerinin faydalı olduğunu söylüyorlar. Çünkü filmi seyrederken zaman zaman onlarla konuşabiliyor, gerektiğinde birlikte gülüyor, bazen faydalı uyarılarda bulunabiliyorsunuz. İşin içinden çıkılamayan durumlarda bir psikoloğa, konunun uzmanına danışmak çare olabilir.

Günümüzde televizyon kanallarının sayısı çoğaldı. Televizyonlarda her türlü yayını görmek mümkün. Zararlı yayınlar konusunda, ?Elinde kumanda var; proğramı beğenmiyorsan düğmeye basar kanalı değiştirir, düğmeye basar televizyonu kapatırsın? demek sorunu çözmüyor. Çocuklar bir filmi seyrederken ?Bu sizin için zararlı? diyerek, onları ikna etmeden televizyonu kapatmak, daha aksi sonuçlar doğurabilir.

Çocukların sonraki kahramanları; dinledikleri hikayelerin, okudukları romanların, seyrettikleri filimlerin kahramanlarıdır. Ancak onlara tarihimizin gerçek kahramanlarını da tanıtmak gerekir. Onlara kahramanlarımızdan bahsederken, sadece erkekleri değil; Nene Hatun´u, Kara Fatma´yı, Gördesli Makbule´yi, Kırımlı Ayşe
Çavuş´u,Gevher Nesibe´yi de anlatmalıyız.

Sonuç olarak; çocuğun gelişimi ve terbiyesinde okulun olduğu kadar ana-babanın da rolü önemlidir; ailede verilecek eğitim değerlidir. ?Aile terbiyesi görmüş? sözüne muhatap olabilen çocuklara ve onları yetiştiren ailelere ne mutlu.