Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

Seyfi GÜNAÇTI


Cumanız mübarek olsun

Cumanız mübarek olsun


Bir hafta 7 gündür ve haftanın 7 gününden biri de Cuma`dır.
Bazıları “Cuma`nın diğerlerinden ne farkı var? O da haftanın günlerinden biri” dese de Müslüman için durum öyle değil.

Cuma mübarek bir gündür. Cuma için, “Müslüman`ın haftalık bayramı” da denir.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde, “Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı Cuma günüdür” buyurmuşlardır.

Daha bitmedi. Cuma`nın fazileti hakkındaki bir hadis-i şerifte de şöyle buyuruyor:
“Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü Tealâ o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez. Onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana kavuşurlar. Bunlar; Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleridir.”

Cuma, müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az iki kat sevap verilir. Sevap yönü böyle olduğu gibi bugün işlenen günahlar da iki kat yazılır. Çünkü hadis-i şerifde öyle buyruluyor:
“Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.” [Ramuz]

Cuma günü neler olmuştur?
Hz. Adem o gün yaratılmış ve o gün Cennete konulmuştur. Yine o gün Cennetten çıkarılmış ve yeryüzüne indirilmiştir. Buharî`den rivayet edilen hadise göre de kıyamet o gün kopacaktır.
Cuma günü öyle bir an vardır ki, günah ve akrabalarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla, Allah (cc) kulunun her isteğini yerine getirecektir.

Cuma gününün bir özelliği de o gün Cuma namazı kılınmasıdır. Cuma namazı cemaatle kılınır. Vakit namazları da cemaatle kılınabilir. Vakit namazlarını evde, işyerinde veya başka uygun bir mekanda cemaatle kılabilirsiniz. Lâkin Cuma namazı ancak camilerde veya cuma kılmaya izin verilen yerlerde kılınabilir. Ahmet Hamdi Akseki, `İslâm Dini` isimli eserinde Cuma namazının sahih (geçerli) olmasının şartlarını şöyle sıralamıştır:

1.Cuma namazını öğle namazı vaktinde kılmak,
2.Namazdan evvel hutbe okumak,

3.İmamdan başka en az 3 erkek cemaat bulunması,
4.Cumayı kıldırmakla görevli bir kişinin bulunması,

5.Namaz kılınan yerin herkese açık olması,
6. Namaz kılınan yerin, şehir veya şehir hükmünde olması (Yerleşim yeri olması).

Cuma aynı zamanda bir kaynaşma ve görüşme günleridir. Bir hafta boyunca birbirlerini görme şansı olmayanlar Cuma sayesinde görüşüp konuşabilirler.
Cuma günü yapılması gerekenler konusunda Peygamberimiz (SAS) şöyle buyurmuştur:

“Her kim Cuma günü gusleder, temizliğini güzel yapar, en güzel elbiselerini giyer, güzel kokulardan sürünür, cumaya erkenden gider, boş laf etmez, (ön saflara geçmek) için Müslümanların omuzlarına basmaz ve onlara eziyet etmezse, Allah o kişinin o cuma ile diğer cuma arasındaki kusurlarını affeder.”

Bizim böyle bir şansımız var mı?
Bir bölümü için var. Ama erkenden gitme şansımız yok. Hatta son dakikada dersten çıkıp belki koştura koştura en yakın camiye yetişme şansımız olabilir. Geçmişte bir büyüğümüz(!), “Kimseyi namazdan alıkoyan mı var? Camilerin kapısı herkese açık” demişti. Bir bakıma doğru söylemişti. Camilerin kapısı açıktı ama Cuma namazına gidecek kamu çalışanları bağlanmıştı!

Belki bir gün Müslüman`ın rahatça hazırlığını yapıp, serbestçe cumaya gideceği günleri de görebiliriz.
Hayırlı cumalar. Hayırlı günler…