Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Nazmi KILIÇ


DAHA İYİ YAŞAYIN

DAHA İYİ YAŞAYIN



İnsanlar hayatları boyunca daha iyi yaşamayı hedefler, bu hedefe ulaşmak için çabalayıp dururlar. Kimileri bunu başarır ve güzel bir yaşantıya kavuşur, hayatını belli bir istikamette devam ettirir. Kimileri başarmaz rüzgârın akışına kapılan yaprak misali oradan oraya savrulur durur. Elbette ki insanlar güzel şeylere layıktır. Bir insanın hayatının kararması hiç kimseyi mutlu etmez. Hayatını daha iyi yaşamayı hedefleyen insanlar beşeri ilişkilerde bazı hususlara dikkat etmeleri kaçınılmaz bir dikkati gerektirir. Bu hususları basitçe yedi altın öğüt halinde özetlenmiştir. Bu yedi altın öğüdü kısaca hatırlayalım. 
1- İnsanlar arasındaki ilişkilerinizde olduğu gibi hayatınızda da "esnek" olun. İnsanların huyları ve gariplikleri vardır. Bundan dolayı içinde bulunulan durumlar da değişik olabilir. Başarıya ulaşmış bir insan, her ne durum içinde bulunursa bulunsun uyum göstermeyi bilmeli, art niyetli olmadan gönlünün içi "dürüst ve tertemiz" olmalı ve kendini daima rahat hissedebilmelidir. Asla tutamayacağımız sözleri vermeyelim. En azından bize duyulan güvenin artmasını sağlamış oluruz.
2- Konuştuğumuz kimselerin adını sık sık tekrarlayalım. Bir insanı övmek ve ona değer vermek, onun en iyi tarafını ortaya çıkarmak demektir. Münasebet kurduğunuz insanın değerini ve özelliklerini bilmek, ona iltifat etmek aslında çok önemlidir. Unutmamak gerekir, değer verdiğimiz ölçüde değerli oluruz.
3- Bir tartışmaya herkes kendine göre fikirleri ile katılır. Başkalarının farklı olmalarına izin verelim (sizden daha kötü olduklarını düşünmek doğru değildir). Yapıcı olmayan bir rekabete katılmayalım. Ayrıca alışılagelmiş bayağı eleştirilerden kaçınalım. Eğer onları düzeltmeye yardımcı olamıyorsanız dile getirmenin anlamı olmaz. Hataları belirtmek ilişkiyi düzeltmez. Yine de yararlı olan kuşkuya da yer verelim. Düşüncelerinizde her zaman ve mutlaka haklı olduğunuzu sanmak doğru değildir. Başaklarının da haklı olduğu yanlar olabilir.
4- Başkalarına yardım etmek istediğiniz zaman kendinizi unutun. Herkesi sorunlarınızla sıkmayın, unutmayın ki onların da sorunları vardır. Bir satıcının en güzel huyu dinlemeyi bilmektir. İyi bir dinleyici olun ki, sizin de ihtiyacınız olduğunda dinleyen birileriniz olsun.
5- Günlerinizin faal olmasını temin edin, ufuklarınızı genişletin, yeni kişilerle tanışın. İnsanlar pozitif olma eğilimindedir ve ilerlemek isterler. Aynı yerde durmak imkânsızdır, eğer ileriye gidilemezse geriye doğru gidilecektir. Konuşma tarzınız coşkulu ve her zaman neşeli olarak daima en iyi yönünüzü göstermeye çalışın. Olumsuz yönlerinizi en sonraya saklayın veya başarabiliyorsanız yok edin gitsin.
6- Hayatınız için istediğiniz her şey başkalarını da ilgilendirmelidir. İyi bir insan ilişkisi size saygı, sevgi ve sempati kazandıracaktır. Eşyalar size herhangi bir şey kazandırmaz. Bu cümle üzerinde durmanızı isteriz: "İnsan hiç bir şeye sahip değildir; aldığı herhangi bir nesnenin geçici bekçisi"dir. O kadar. Hani ne derler “ Malda yalan, mülkte yalan, hadi gel de biraz sen oyalan.” Oyalanıyoruz sadece. Öyle bir hayat yaşayın ki, siz eşyaları değil, eşyalar sizi değerli kılsın.
7- Eğer bir gülümseme istiyorsanız, gülümsemeyi öğrenin. Gülümseme hem kalbe iyi gelir, hem ruhu zarif kılar. Gülmek birçok sıkıntıyı hafifletmeye yeterde artar bile. 
Daha iyi yaşamayı hak eden bütün insanlara nice iyi yıllar diliyorum. Her şey gönlünüzce olsun. Yeni yüz yılda herkese yeni umutlar ve güzelliklerin sunulması dileklerimle sağlıcakla, umutla kalın.