Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


DEĞERLER EĞİTİMİ HAKKINDA


Bugün, eği­ti­mi­zin ve top­lu­mu­mu­zun en fazla ih­ti­yaç duy­du­ğu husus ?´ye­tiş­miş ka­li­te­li insan ?´ ih­ti­ya­cı­dır.

Eği­ti­min bütün amacı, millî ve ma­ne­vî de­ğer­le­re bağlı, do­na­nım­lı insan ye­tiş­tir­mek ol­ma­lı­dır.

İlk önce bu de­ğer­le­rin ne ol­du­ğu or­ta­ya kon­ma­lı­dır. Bu hu­sus­ta bir mu­ta­ba­kat sağ­lan­ma­lı­dır. Bütün eği­tim­ci­ler, bütün pay­daş­lar bu mu­ta­ba­kat et­ra­fın­da ke­net­len­me­li­dir. De­ğer­ler eği­ti­mi aka­de­mik eği­tim­den önce gel­me­li­dir.


Gü­nü­müz­de bil­gi­ye ulaş­mak artık çocuk oyun­ca­ğı ha­li­ne gel­miş­tir. İste­yen her­kes ufak bir reh­ber­lik­le alim ola­bil­mek­te­dir. Bunda hiç­bir zor­luk ve engel kal­ma­mış­tır. Aka­de­mik bilgi de­ğer­ler eği­ti­mi ile taç­lan­dı­rıl­ma­dık­ça fay­da­dan zi­ya­de zarar ver­di­ği aşi­kar­dır.


Mil­le­ti­mi­zin ve top­lu­mu­mu­zun her alan­da, her ka­te­go­ri­de ye­tiş­miş in­sa­na ih­ti­ya­cı var­dır. Kimse bir baş­ka­sın­dan daha az de­ğer­li de­ğil­dir. En de­ğer­li insan, ün­va­nı ve ma­ka­mı yüce olan değil, gö­re­vi­ni la­yı­kıy­la yapan ve top­lu­ma en fay­da­lı olan kim­se­dir. Bu da bilgi ile değil, bir takım de­ğer­le­re sahip ol­mak­la müm­kün olur.


Her öğ­ren­ci, her va­tan­da­şı­mız,


Ça­lış­kan olmak ,


Yar­dım­se­ver olmak,


Va­ta­nı­nı, mil­le­ti­ni, bay­ra­ğı­nı ve dev­le­ti­ni sev­mek,


Milli ve de­ğer­le­ri­ne sahip çık­mak,


Dü­rüst olmak,


Kü­çük­le­ri­ni sev­mek, bü­yük­le­ri­ni say­mak,


Söz ko­nu­su va­tan­sa ge­ri­si te­fer­ru­at­tır di­ye­bil­mek,


Helal ka­zanç pe­şin­de koş­mak,


Alan el değil, veren el ol­ma­ya ça­lış­mak,


Ba­rış­tan, kar­deş­lik­ten ve hu­zur­dan yana olmak,

??.
mec­bu­ri­ye­tin­de­dir.

Eği­ti­min bütün un­sur­la­rı bunun üze­ri­ne yo­ğun­laş­ma­lı­dır. Bu de­ğer­ler za­ma­na ya­yı­la­rak, ted­ri­cen öğ­re­til­me­li ve be­nim­se­til­me­li­dir.


İlk önce, ida­re­ci­ler ve öğ­ret­men­ler bu hu­sus­ta örnek ol­ma­lı­dır. Kem âlât ile ke­mâ­lât olmaz. Ke­mâ­lât sa­hi­bi olmak için insan kay­na­ğı­nın iyi ol­ma­sı ge­re­kir.


Okul­la­rı­mız­da hay­si­yet di­va­nı daha iyi ça­lış­ma­lı­dır. De­ğer­ler eği­ti­mi ile do­nan­mış öğ­ren­ci­ler en üstün de­re­ce­ler­le tal­tif edil­me­li­dir. Hatta bu öğ­ren­ci­le­re ilave pu­an­lar ve­ril­me­li­dir. Bu husus ale­nen ya­pıl­ma­lı­dır. Ya­pı­lan mu­ame­lat her­kes ta­ra­fın­dan bi­lin­me­li­dir. Ya­pı­lan ça­lış­ma­lar özen­di­ri­ci ol­ma­lı­dır.


Her­han­gi bir öğ­ren­ci: ?´yalan ko­nuş­ma­dı­ğım, daima doğ­ru­yu söy­le­di­ğim için şimdi üni­ver­si­te­de şu bö­lüm­de oku­yo­rum.´´ di­ye­bil­me­li­dir. O zaman de­ğer­ler eği­ti­mi­nin ne­ti­ce­si daha iyi alı­na­bi­le­cek­tir.


Bu ve­si­ley­le milli ve ma­ne­vi de­ğer­ler­le do­nan­mış ne­sil­ler ye­tiş­tir­mek ga­ye­siy­le yeni eği­tim-öğ­re­tim yı­lı­nın başta öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze, eği­tim ca­mi­amı­za ve bütün mil­le­ti­mi­ze ha­yır­lı uğur­lu ol­ma­sı­nı te­men­ni edi­yo­rum.