Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hasan ÖZDEMİR


DERDİM ÇOKTUR


Her pa­zar­te­si gel­di­ğin­de yaz­mak için klav­ye­nin ba­şı­na geç­ti­ğim­de, çok şey­ler ge­li­yor ak­lı­ma. O kadar konu bi­ri­ki­yor ki, say­fa­lar sü­tun­lar yet­mi­yor bazen. Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­nin ver­di­ği ka­ra­rı ya­za­yım dedim, vaz­geç­tim. O ka­rar­dan sonra ülke ka­rış­tı zaten. Sonra 8 Mart Ka­dın­lar Günü ile il­gi­li yazı ya­za­yım dedim, o da ol­ma­dı. Hiç boş gü­nü­müz, haf­ta­mız yok ki bizim. Her gün ka­dın­la­rın, her gün er­kek­le­rin değil miydi ki? Hem biz ka­dın­la­rı çok se­vi­yo­ruz, sev­gi­mi­zi de dilim dilim doğ­ra­ya­rak gös­te­ri­yo­ruz, bir ye­me­di­ği­miz ka­lı­yor yam­yam­lar gibi. Bu konu da aç­ma­dı beni.


Sonra dü­şün­düm ve dedim ki; biz Terme´de ya­şı­yo­ruz. Bizim va­rı­mız yo­ğu­muz bu şehir. Bu şehir, ba­kım­lı ve güzel olur­sa, biz daha çok mutlu olu­ruz. Biz şeh­rin ha­va­sı­nı, su­yu­nu alı­yo­ruz. Bu şeh­rin 3 T´den başka bir çıkış yolu yok.

Eski ga­raj­lar böl­ge­sin­den şehir mer­ke­zi­ne doğru gir­me­ye ça­lı­şı­yo­rum. 1.630 bin TL ve­ri­le­rek alı­nan ar­sa­yı gö­rün­ce içim sız­lı­yor. Ya­nın­da­ki tek katlı ucube, sı­va­sız bina bu il­çe­ye gir­me­yin diyor adeta. Evet, çok aci­len Be­le­di­ye­le­ri­mi­zin bu ko­nu­ya el at­ma­sı ge­re­kir. Ne­re­dey­se her so­kak­ta bir met­ruk araba, cam­la­rı kı­rıl­mış, las­tik­le­ri sö­kül­müş ay­lar­dır, yıl­lar­dır du­ru­yor ora­lar­da. Ge­ce­le­ri ço­cuk­la­rın ko­nak­la­ma yer­le­ri olu­yor. Oluş­tu­ru­la­cak bir ekip­le, çok hızlı bir şe­kil­de bu işin üs­te­sin­den ge­li­ni­le­bi­lir. Kent kon­se­yi­miz bu gibi iş­le­rin fikir ba­ba­lı­ğı­nı üst­len­miş harıl harıl ça­lı­şı­yor. Ama para ol­ma­yın­ca ol­mu­yor işte. İlle de para ol­ma­lı, yoksa al­dı­ğı­nız ka­rar­lar ha­va­da kalır. İlk ic­ra­at­la­rı da şa­ir-i azam Meh­met Akif´i anmak ko­nu­lu bir prog­ram ha­zır­la­mak olmuş kon­se­yin. Bu tür ko­nu­lar ye­ri­ne şeh­rin ge­li­şi­mi ile il­gi­li pro­je­ler üret­mek daha fay­da­lı ola­cak­tır diye dü­şü­nü­yo­rum.


İkinci önem­li konu ise te­miz­lik önem arz edi­yor. Bu ko­nu­da da ya­pa­cak çok işi­miz var. Ön­ce­lik­le yer­le­re si­ga­ra iz­ma­ri­ti ve çe­kir­dek atma ko­nu­sun­da bir eylem baş­lat­ma­lı­yız. So­kak­la­rı­mız her ne kadar şan­ti­ye alanı gi­biy­se de çöpçü kar­deş­le­ri­miz yine de el­le­rin­de sü­pür­ge­ler­le sokak sokak ge­zi­yor­lar. Böyle bir eylem, fark­lı­lık ya­ra­tır, si­ga­ra iz­ma­ri­ti ile bir­lik­te yere tü­kür­me, çöp atma gibi bir­çok kötü alış­kan­lı­ğı or­ta­dan kal­dı­ra­bi­lir. Sor­sa­nız me­de­ni in­san­lar, so­kak­ta si­ga­ra­sı­nı içi­yor, yanı ba­şın­da çöp ku­tu­su var mı, yok mu bak­ma­dan yere fır­la­tı­yor. Hele bunu es­naf­la­rın, kendi dük­kan­la­rı önün­de yap­ma­la­rı kabul edi­lir gibi değil.


Üçün­cü önem­li konu ise, bo­ya­sız ve cep­he­le­ri ta­be­la kir­li­li­ği için­de olan bi­na­lar. Be­le­di­ye­mi­zin de bu ko­nu­da yap­tı­rım uy­gu­la­ma­sı ve özen­di­ri­ci teş­vik­ler ge­tir­me­si lazım. Adam il­çe­den gi­de­li yirmi yıl olmuş dok­tor ta­be­la­sı hala du­ru­yor. İş yeri ön­le­rin­de bu­lu­nan ten­te­ler biri yük­sek, di­ğe­ri alçak geç ge­çe­bi­lir­sen. Tra­fi­ği hiç ko­nu­şa­ma­dık, yaz­ma­dık. Kısa sü­re­de dü­ze­lecek hali de yok gibi gö­rü­nü­yor. Ancak siz­le­ri de sık­mak is­te­mi­yo­rum. Yet­ki­li­ler de bun­la­rı gö­rü­yor­lar­dır el­bet­te ki. Bir çözüm bu­lur­lar diye dü­şü­nü­yo­rum.


DİYANET İŞLERİ BAŞ­KAN­LI­ĞI­NA AÇIK MEK­TUP


Sayın yet­ki­li­ler, Hac ku­ra­la­rı ile il­gi­li dü­şün­ce­le­ri­mi pay­laş­mak is­ti­yo­rum. Geçen hafta hac ku­ra­la­rı çe­kil­di. Ha­yır­lı olsun her­ke­se. Kura, şans de­ne­mek ama­cıy­la çe­ki­len ka­pa­lı pusla veya fal aç­ma­dır. Hac´ca git­me­nin şansı mı olur? Adam 20 yıl önce ya­zıl­mış bek­le­ye bek­le­ye öm­rü­nü bi­tir­miş. Di­ğe­ri ilk yılda ya­zıl­mış talih kuşu di­ye­yim ben de hemen çı­kı­ver­miş. Hak­sız­lık değil mi bu? Çö­zü­mü var mı, var el­bet­te ki.


En es­ki­den ya­zı­lan­la­rı sı­ra­ya ko­yar­sı­nız, ta­ri­hi ve sa­ati­ne göre ku­ra­sız yol­lar­sı­nız aday­la­rı, yeni ya­zı­lan­lar bi­lir­ler ki 5-10 yıl sonra sı­ra­mız ge­lecek ona göre ken­di­le­ri­ni ayar­lar­lar. Bu benim dü­şün­cem. Haydi ha­yır­lı­sı.
Kalın sağ­lı­cak­la