Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

MİSAFİR KALEMLER


DETOKS NEDİR?

DETOKS NEDİR?


Detoks, toksinleri atmak ve vücudu toksinlerden arındırmak anlamına gelmektedir. Vücudumuzda toksinlerin artması için çeşitli yollar vardır. Dışarıdan vücudumuza giren toksik maddeler ve metabolik şekilde vücudumuzda oluşan toksinler vücudumuzda toksin birikimine neden olan yollardır. Toksinlerin birikimi vücut direncini düşürerek çeşitli hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Günlük hayatımızda da dışarıdan birçok toksine maruz kalırız. Kirli hava, egzos gazları, radyasyon, yüksek miktarda katkı maddeleri, alkol, sigara, tarım ilaçlarına maruz kalma, gereksiz ilaç kullanımı vücutta birer toksin etkisi yaratır.

Günümüzde özellikle internet ortamında karşımıza yüzlerce detoks diyeti çıkar. Birçok kişi detoksla ilgili farklı bilgiler öne sunar, farklı tekniklerle uygular. Fakat detoksun temelinde beslenme örüntüsüne dikkat ederek diyette birkaç değişiklikle vücudu toksinlerden arındırmak olmalıdır.

Detoks diyetleri genelde sadece çiğ sebze, meyve ve bunların suları tüketilerek günlük oldukça düşük enerji alarak yapılmaktadır. Hatta birçoğunda laksatif etkileri çok yüksek bitkiler çok fazla miktarda kullanılmaktadır. Fakat bu yanlış bir uygulamadır. Sadece sebze ve meyveyle aç kalarak değil başka besinleri de dahil ederek aç kalmadan detoks yapmak da mümkündür. Bu tür detoks diyetleri kısa dönemli vücuttan toksin ve ödemin atılmasına yönelik yapılmaktadır.
Sürekli uzun süreli yapılması doğru değildir.

Sebze meyve ağırlıklı beslenerek ve beslenmemize esmer ekmek, tam tahıllı ürünler, probiyotik ürünler, balık ve kurubaklagil ekleyerek kendi detoksumuzu yapmamız mümkün. Tabi ki bunun yanı sıra bolca su, egzersiz(mümkünse sauna da eklenmeli) de unutulmamalıdır.

Detoksta asıl önemli olan doğal besinlerle beslenmedir. Hazır işlenmiş gıdalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Kahve yerine doğal bitki çayları tercih edilmelidir. Yoğurt ve kefir tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur fakat hepsinde tüketilen miktar önemlidir.

Kısaca detoks temelinde bolca doğal sebze meyvelerin olduğu, çeşitli protein kaynaklarıyla çeşitlendirilmiş ve desteklenmiş bir beslenme düzenidir. Evde hazırladığınız yaklaşık 750-800ml suya 1 adet dilimlenmiş limon, 1 orta boy dilimlenmiş salatalık,1 orta boy dilimlenmiş elma, 1 çay kaşığı rendelenmiş (veya 2-3 küçük parça) zencefil, 15 dal nane ve 15 dal maydonoz atarak da kendi detoks suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler.