Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Nazmi KILIÇ


DİJİTAL ÖĞRETMENLER (2)

DİJİTAL ÖĞRETMENLER (2)


    Bu şanslı gurubun içine katılmıştık ama gidişatın nasıl olacağını da merak konusuydu. Geçmişte bin bir umutla katıldığımız etkinlikler etkisizlerdi. Bu projenin bize ne gibi katkı sağlayacağı oldukça önemeliydi. Bizler de yoğun bir süreç içindeydik. Eğitim kısmen yüz yüze devam ediyordu ama pandemi dolayısıyla pozitif vaka sayıları yükseliyordu. Yüz yüze eğitime ara verilmesi kaçınılmazdı. Biz de uzaktan eğitimle dersleri takip edecek olduğumuzda karşı tarafta olmanın nasıl bir his olduğunu öğrenmiş olacaktık.
    Hakikaten ders dinleyen olmak çok farklı bir duyguymuş. Bu vesile ile öğrencilerimizi daha iyi anlamış olduk. Sadece biz değil ders anlatan öğretmenlerimizde bizimle birlikte farklı bir etkinlik içinde olduklarını hissediyordu. Onlar için de zor bir süreçti. Akşam 20.00 de başlayan dersler 21.00 de ikinci grupla devam ediyordu. Gün boyu yorgun ve belirli bir yoğunluğu yaşayan iki grup karşı karşıyaydı.
    Dersler başladı. Bizler yoğun bir katılımla derslerle alakadar olmaya devam ettik.  Konu dijital çağ olunca dijital çağın dijital eğitimi bu alakayı fazlasıyla hak ediyordu. Mesleğin otuz yedinci yılını çalışan bir öğretmen olarak biz teknoloji ile çok geç tanıştık. Teknolojiyi kullanmayı da yaşayarak öğrendik. İş artık kullanmayı öğrenmeyi aştı. Artık devir üretken olmayı gerektirdi. Dijital çağda dijital nesli geleceğe hazırlarken teknolojiyi kullanan olmanın yanında üreten olmanın gerekli olacağı görülmektedir.  
    Eğitimdeki değişme ve gelişmelerde hedefler farklılaştı. Artık gelenekleşmiş yöntemlerle öğrencilerimizi dijital dünyaya hazırlayamayız. Artık bilgisayar kullanarak öğrenmeyi gerçekleştiren değil, teknolojiyi kullanarak öğrenmeyi etkili ve kalıcı hale getirmek gerekir. Şimdiki neslin algıları ve dikkat süreleri oldukça kısaldı. Onları öğrenmenin içinde tutmak, meraklarını arttırmanın yolu da birden çok uyarılarla katılımını sağlamakla mümkündür. Bunun da yolu dijital teknolojiye hakim olmaktan geçer. Bunu dijital öğretmenler projesinde dersler başlayınca daha iyi anladık.
    Başlangıçta oldukça zorlandık. Bilmeyenler için fazla zaman kaybı oluyordu ama sonuçta öğreniliyordu. Bilenler ise kendilerini geliştirmelerinin mutluluğunu yaşıyordu. Ödevlerimizi yaparken zorlansak da, fazla zaman kaybı yaşa sakta emeğimizin karşılığını alıyorduk. Artık dijital platformlardan aldığımız etkinlikleri kendimiz yapabilecek konuma geldik. Canvayı kullanmayı öğrendik. Bunun yanı sıra sunu hazırlama, animasyon, video hazırlama, form ve sınav hazırlama gibi ödevleri yaparak biz de yapabilecek konuma geldik. Geç de olsa bunları yapabilir olmaktan mutlu oldum. Ben ve benim durumumda olanlar için son derece verimli bir proje oldu.
    Dersler bitti  proje ekibi ve katılan öğretmenlerle 31 Ocak Pazar günü bir kapanış etkinliği düzenlendik. Duyuru aşamasında sorumluluk üstlenen İlksan'ın kapanış etkinliğinde olmaması İlksan üyelerinin dikkatini çekti. Görülen o ki İlksan üyeleri için daha nice organizasyon ve projeler içinde yer alacaktır. 
    Kapanış etkinliğinde duygusal anlar yaşandı.  Dijital öğretmenler projesi sürecinde olumlu yansımalar ortaya çıkmıştı. Buradan çıkan sonuç öğretmenlere değer verildiğinde nasıl bir performans ortaya çıktığı ve ne gibi bir iklim olduğudur. Bu olumlu iklimin sonucunda ortaya çıkan duygulu anlar güzelliklerin ortaya çıktığının göstergesidir. Burada hocalarına bu anları yaşatan meslektaşlarımı kutluyorum.  
     Bu projede görev alan, her türlü yorgunluğa ve yoğunluğa rağmen ekran karşısında bizimle olan hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Bu projeye emek veren herkese bütün meslektaşlarım adına ne sağlık ve mutluluk dileklerimle, sağlıcakla kalın.