Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


DİZİ VE SİNEMA ÜZERİNE


Türk tarihinde ne büyük millî zaferlerimiz, yüreğe dokunan kahramanlıklarımız, insani, ahlaki değerlerimiz var. Bunların mutlaka beyaz perdeye, sinemaya aktarılması gerek.Yoksa elimizden kültürümüz, millî ve manevi değerlerimiz kayıp gidiyor.Yeni nesillerimize dil, din ve tarih şuurunu vermeden ayakta kalamayız.

Eskiden ?Kuruluş Osmancık?, ?Küçük Ağa?, ?IV. Murat?, ?Bizim Ev? gibi millî değerlerimize uygun, çok az sayıda kaliteli diziler yayınlanmıştı. Türk aile yapısını çok iyi yansıtan ?Ekmek Teknesi? isimli dizi, özellikle, Türk dilinin kullanımındaki özen ve unutulmaya yüz tutmuş deyim ve atasözlerinin bol bol kullanılması ve ?Heredot Cevdet?i ile dikkatleri çekmişti. Yönetmenliğini Osman Sınav´ın yaptığı aksiyon ve dram dizisi ?Deli Yürek?, ailece izlenen, çok
beğenilen filmlerden olmuştu.

Son zamanlarda ?Kınalı Kuzular?, ?Seksenler?, ?Yunus Emre Aşkın Yolculuğu? ?Yedi Güzel Adam?, ?Sevda Kuşun Kanadında?, ?Büyük Sürgün Kafkasya?, ?Diriliş Ertuğrul?, ?Payitaht Abdulhamit?, ?Mehmetçik Kûtulamâre?, ?Alija? gibi çok kıymetli dizilere imzasını atan TRT´yi yürekten tebrik ederim.

100 yıl önce ?Birinci Dünya Savaşı´ında- Irak´ta İngilizlere karşı kazandığımız, yıllarca bu millete unutturulan muhteşem zaferi işleyen ?Mehmetçik Kûtulamâre? dizisinin 3 bölümü TRT 1´de perşembe akşamları yayınlandı. Reklamsız olarak 2 saatten fazla süren bu dizi muhteşem ve çok etkileyici.

Yine TRT 1´de geçen Salı gecesi 2. bölümü yayınlanan ?Alija? dizisi de çok etkileyici, mesaj yüklü bir film. ?Yedi Güzel Adam? dizisinin senaristi Ahmet Tezcan tarafından yazılan, 6 bölüm olarak çekilen ?Alija? dizisi, Bosnalı Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç´in ibretlik, örnek hayat hikâyesini konu alıyor.

Ebeveynler, öğretmenlerle birlikte çocuklarımıza ve gençlerimize din, vatan, millet, bayrak, istiklal, şahadet, kahramanlık, millî onur, merhamet, kardeşlik, vahdet, fazilet, aile, millî kimlik ve tarih şuurunu kazandırabilmek için aile ve okullarda yukarıda bahsettiğimiz kaliteli ve yerli dizilerle ?120 Filmi?, ?Her Çocuk Özeldir?, ?Ayla?, ?Sahibini Arayan Madalya?, ?Çağrı?, ?Çöl Aslanı?, ?Mucize?, ?Çizme?, ?Sürgün?, ?Babam ve Oğlum?, ?Minyeli Abdullah?, ?Yeşil Yol?,
?Uzun Hikaye? gibi güzel mesajları olan sinema filmlerini seyrettirmek gerek. Türkiye´nin kalp kriziyle beyin ve boyun fıtıkları da iyileşmiş olurdu belki.

Muhammed Bozdağ´ın dediği gibi ?Çocuklarınıza sahip çıkın. Onları neyin nasıl yetiştirdiğini iyi takip edin. Şimdilerde mantar gibi türeyen bacak arası meraklısı, ateizmi adamlık sanan kibir küpü, haddini bilmez insancıklar görüyoruz. Bunlar bu milletin başının belası olacaklar, çok can yakacaklar. Yazık oldu bu milletin bir nesline.? Vesselam...