Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hasan ÖZDEMİR


DOĞALGAZ EVİMİZDE


Haftalardır vatan sevgisi, bayrak sevgisi ve şehitler konulu yazılar yazmıştım. İlçemizi ilgilendiren konulara biraz uzak kalmak zorundaydım aslında. Önemli olan vatan değil mi her zaman. O kadar da önemli günler ve haftalar vardı ki, bir cümle bile söz edemedim.


Nihayet uzun yıllar beklediğimiz doğalgaz evlerimize kadar ulaştı. Şükürler olsun. Emeği geçenlere şimdiden teşekkür ediyorum. Evlerini hazırlayanlar, tesisatı çektirenler kullanmaya başladılar bile. Hepsi de ne kadar rahatmış diyorlar. İnsanoğlu böyle işte; rahatı, huzuru buldu mu geriye bakamaz asla.


Peki, enerjide israfı önlemek için bir önlem aldınız mı? Evinizi, apartmanınızı ısı yalıtımıyla koruma altına aldınız mı? Bu doğalgaz Rusya´dan, İran´dan, Azerbaycan´dan geliyor evlerimize, enerjiyi daha verimli kullanmamız gerekmiyor mu? Isı yalıtımı yapılan evler % 25-30 oranında daha az enerji tükettiklerini söylüyor uzmanlar. Bırakın ısı yalıtımını dış sıvasını bile yapmadan oturan yüzlerce, binlerce bina sahibini görürsünüz sokaklarda.


İlçemiz bu konuda daha çok yeni. Stajyer doğalgaz tüketicisiyiz anlayacağınız. Doğalgaz kullanımı nasıl olmalı, nelere dikkat edilmeli bu konularda bilgi edinmek zorundayız. Bu bilgilendirmeyi kim yapar bilmiyorum ama mutlaka olmalı. İsraf konusunda her zaman olduğumuz gibi çok çok gerilerdeyiz. Eski bir bakanımız ?İsrafın önüne geçsek, insanlardan vergi almaya gerek kalmaz.? demişti.


Yeri gelmişken israf konusuna da değinmek istiyorum aslında. Gelişmiş ülkelerde her evin, her apartmanın önünde en az dört değişik çöp bidonu veya konteynırı bulunuyor. Yemek artıkları, plastikler, kağıtlar ve camlar için. Hepsi de ayrı yerlerde biriktiriliyor. Birini diğerine karıştırdınız mı apartmanın veya binanın tamamına ceza kesiliyor. Ya biz ne yapıyoruz? Beşinci kattan aşağıya güm diye çöpü gönderiveriyoruz. Kağıdı da, plastiği de, yemek artığını da, soba külünü, inşaat atığını da aynı yere dolduruyoruz. Sonra el arabalarıyla, bisikletleriyle gelip kağıtları ve plastikleri toplayanları görmek mümkün. Bazı yerlerde bu işi belediye üstlenmiş, veya ihaleye vermiş. Atık kağıt ve plastik toplama araçları gezip topluyor bunları. Ekmeği buraya yazmıyorum, böyle bir nimeti çöpe atmaya layık görenlerin olacağını sanmıyorum, o yüzden.


Dedim ya, biz daha israf konusunda da emekleme dönemindeyiz. Bizler burada, öğretmenler okulda, vaizler camide, israfı önleyelim diye yırtınıyorlar ama dinleyen kim. Tasarruf evde başlar. Yalnız devletin bakış açısı her şeyin önünde. Devlet örnek olacak ki vatandaş sorumluluğunun farkında olsun.


Çocuklar artık masa üstü bilgisayarları beğenmiyorlar. Herkesin elinde bir tablet bilgisayar, her odada bir televizyon, herkesin elinde son sistem en az 1-2 bin liralık cep telefonu ile geziyor. Cep telefonu cep telefonu değil ki, radyo, fotoğraf makinesi, bilgisayar ne ararsan mevcut. Teknoloji işte bu, dipsiz bir kuyu kaz kaz dibine erişilmiyor. Modernlik aynı zamanda azgın bir canavar, dizginlenmeyince ucu bucağı gelmiyor.


Allah, israf edenleri sevmez. Peygamberimiz, ?Bir akarsuda abdest alsan bile, israf etme? diyor. Dedim ya, bu iş evde başlar. Biz ne dersek diyelim, uygulama olmadan bu işin üstesinden gelemeyiz.


Kalın sağlıcakla?