Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Doğru inanç


Lise 2. Sınıf Din Kül­tü­rü ki­tap­la­rın­da bir konu var:


?Kuran´ın Temel amaç­la­rı?


Ki­tap­ta bu amaç­lar üç mad­de­de top­lan­mış: 1.?Doğru Bilgi, 2.?Doğru İnanç, 3.?Doğru Dav­ra­nış.


İslâm´ın ana kay­na­ğı Ku­ran-ı Kerim´i bi­len­ler için bu ifa­de­ler ilk ba­kış­ta in­sa­na biraz yü­zey­sel gibi ge­li­yor. Fakat iyice dü­şü­nün­ce, doğru tes­pit­ler ol­du­ğu so­nu­cu­na var­dım.
Ben bun­lar­dan ?Doğru İnanç´ üze­rin­de dur­mak is­ti­yo­rum.


Kitap bu mad­de­yi açık­lar­ken, ?Kuran´ın temel amacı, in­san­la­rı asıl­sız ve an­lam­sız sap­lan­tı­lar­dan (batıl inanç) uzak tut­mak ve doğru inan­ca yön­len­dir­mek? demiş.


Dün­ya­mız­da doğ­ru­sun­dan yan­lı­şı­na o kadar çok inanç var ki, ba­zı­la­rı­na din demek bile im­kan­sız. Biz­ler, El­ham­dü­lil­lah İslâm´ı se­çe­rek doğru inan­cı bul­mu­şuz. Laf değil, İslâm ger­çek­ten bir akıl ve man­tık dini. Yüce Allah (CC) pek çok aye­tin­de in­sa­noğ­lu­na, ?Ey akıl sa­hip­le­ri!? diye hitap ede­rek, ona akıl­lı ün­va­nı bah­şet­miş. Ay­rı­ca, ?Halâ dü­şün­mü­yor mu­su­nuz?? ve ?Halâ ak­lı­nı­zı kul­lan­mı­yor mu­su­nuz?? di­ye­rek, İslam´ın akla önem ver­di­ği­ni vur­gu­la­mış­tır.


Durum böyle ol­mak­la bir­lik­te gü­nü­müz­de ken­di­le­ri­ne ?Müs­lü­man´ diyen ve ?İslâm´ adına ha­re­ket et­ti­ği­ni söy­le­yen ve fakat yap­tık­la­rı asla İslam ile bağ­daş­ma­yan, akıl yok­su­nu tü­re­di ör­güt­ler du­yu­yo­ruz. Bun­lar­dan biri de Af­ga­nis­tan kay­nak­lı ?Ta­li­ban´ ör­gü­tü. On­la­ra sor­sa­nız, ?Biz İslâm´ı sa­vu­nan bir ör­gü­tüz? der­ler.


Hiç alâ­ka­sı yok!


Ta­li­ban denen bu ör­gü­tün Pazar günü Af­ga­nis­tan´da yap­tı­ğı kat­li­amı duy­muş ol­ma­lı­sı­nız.


Af­ga­nis­tan´ın en önem­li şe­hir­le­rin­den Lahor´daki Gül­şen İkbal Parkı´nda Pas­kal­ya Bay­ra­mı´nı kut­la­yan çoğu çocuk ve ka­dın­dan olu­şan top­lu­lu­ğa at­tık­la­rı bomba 70 ki­şi­nin ölü­mü­ne sebep oldu. 300´den fazla kişi de ya­ra­lan­dı.
Sebep?


Mazur gö­rü­lecek hiç­bir sebep yok!


Tek sebep, bom­ba­la­nan­la­rın Hı­ris­ti­yan ol­ma­la­rı.


İslâm´da var mı böyle bir şey? Rah­met Pey­gam­be­ri Hz. Mu­ham­med (SAS), Böyle mi yap­mış? Tam ak­si­ne, Me­di­ne´ye göç et­tik­le­rin­de orada ya­şa­yan Ya­hu­di top­lu­mu ile yani aynı inanç­tan ol­ma­yan in­san­lar­la bir barış an­laş­ma­sı yap­mış. An­laş­ma­ya da ?Her iki taraf öz­gür­ce iba­det­le­ri­ni ya­pa­cak ve barış için­de ya­şa­ya­cak­lar­dır? mad­de­si­ni de koy­muş.


Ba­rı­şı da biz­zat uy­gu­la­mış. Müs­lü­man­lar Me­di­ne´ye gel­me­den önce 120 yıl­dan fazla sü­re­dir sa­va­şan Evs ve Haz­rec ka­bi­le­le­ri­ni ba­rış­tır­mış. Ay­rı­ca, Uhut´ta sev­gi­li am­ca­sı Hz. Hamza´yı şehit eden Vahşi´yi bile, Mekke´nin fet­hin­den sonra af­fet­miş­tir. Bun­lar, İslâm´ın barış dini ol­du­ğu­nu an­lat­ma­ya yet­mez mi?


Masum in­san­la­rı bom­ba­la­mak, hangi İslâm ki­ta­bın­da ya­zı­yor? Bu yet­ki­yi ne­re­den alı­yor­su­nuz? Hiç­bir Ehli Sün­net imamı ve hiç­bir İslâm müc­te­hi­di buna izin ver­me­miş­ken, siz ken­di­niz­de nasıl bu hakkı gö­rü­yor­su­nuz? Bu dü­pe­düz te­rör­dür.


Bu so­nu­ca nasıl var­dık?


İşte Maide Su­re­si 32. Ayet:


?Kim hak­sız yere bir in­sa­nı öl­dü­rür­se, bütün in­san­la­rı öl­dür­müş gibi olur. Her kim de bir in­sa­nı (ha­ya­tı­nı kur­ta­ra­rak) ya­şa­tır­sa, bütün in­san­la­rı ya­şat­mış gibi olur.?
Allah (CC) doğru yol­dan ve doğru inanç­tan ayır­ma­sın.